Mergi la conţinutul principal

La Tribunal pentru ajutorul de înmormântare

* pentru fiecare caz trebuie obţinută o hotărâre judecătorească, deşi există o lege în baza căreia ajutorul de înmormântare pentru cei din învăţământ este de cinci salarii * directorul Casei de Pensii spune că instituţia sa lucrează doar după Legea Pensiilor şi că altă soluţie în afară de apelarea în instanţă nu există

Din februarie 2008, pe rolul Tribunalului Brăila ajung nişte dosare cel puţin ciudate. Urmaşii angajaţilor din învăţământ care au decedat pot intra în posesia ajutorului de înmormântare, de cinci salarii, doar dacă unitatea de învăţământ prezintă la Casa Judeţeană de Pensii o hotărâre judecătorească în acest sens. Ca urmare, Sindicatul Învăţământ Brăila, în numele familiei respective, dă în judecată şcoala, obţine hotărârea judecătorească prin care şcoala e obligată să plătească ajutorul de înmormântare de cinci salarii, conform Statutului Personalului Didactic şi cu acest document justitifică la Casa de Pensii sumele lipsă din fondurile ce trebuie virate statului ca şi CAS. Eforturi, timp şi bani cheltuiţi aiurea. De aproape doi ani, Sindicatul Învăţământ Brăila se luptă în instanţă pentru fiecare caz. Acest ajutor de înmormântare de cinci salarii se acordă din 2004, însă abia în 2008 Casa de Pensii şi-a dat seama că nu e legal să acorde acest ajutor de înmormântare în cuantum de cinci salarii şi că şcoala trebuie să se justifice cu o hotărâre judecătorească.

Un drept smuls cu ajutorul instanţelor

În Statutul Personalului Didactic este prevăzut, încă din 1997, la articolul 106, alin 2 faptul că se acordă un ajutor de înmormântare în cuantum de cinci salarii urmaşilor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare. Prin Contractul Colectiv de Muncă din 2004 sindicatele au reuşit, în urma negocierilor, să ofere acest ajutor de cinci salarii şi urmaşilor personalului nedidactic. Tot din acel an, această prevedere s-a aplicat fără probleme. Cei în drept făceau o cerere de mână, o adresau şcolii şi instituţia oprea din bugetul ce urma să-l vireze către bugetul statului ca şi CAS cele cinci salarii. Astfel banii ajungeau la cei care aveau nevoie de ei într-un moment dificil. În februarie 2008, Colegiul "Bălcescu" a avut surpriza însă să fie obligat să nu mai acorde acest ajutor de cinci salarii. Casa Judeţeană de Pensii a trimis o adresă Colegiului, în care preciza că din cauza neconcordanţei legislative dintre Legea Pensiilor şi Statutul Personalului Didactic, nu se poate acorda ajutorul de deces de cinci salarii, ci conform legii pensiilor, doar 1.703 lei. În finalul adresei precizează însă că această regulă va fi exceptată în cazul în care se prezintă o hotărâre judecătorească.
Ca urmare, Sindicatul Învăţământ Brăila îi reprezintă pe cei în drept la tribunal, pentru ca Legea 128/1997 să fie respectată. "În vara trecută am avut 11 dosare, acum alte 12 şi mai avem încă două dosare pe rol, iar la cel de-al treilea lucrăm acum. Nu putem să lăsăm oamenii la necaz. Este o aberaţie ce se întâmplă, atâta timp cât avem o lege care prevede acest ajutor de cinci salarii. Şi în noua Lege a Educaţiei acest ajutor rămâne, deci situaţia va continua", a explicat preşedintele SIB, Valeriu Partene.
Ca urmare, Sindicatul Învăţământ Brăila tot dă şcolile în judecată, pentru ca ele să aibă acea hotărâre judecătorească cerută de Casa Judeţeană de Pensii. Acest fapt însă presupune anumite costuri. Cei în drept să primească ajutorul trebuie să facă la notariat procură pentru SIB, ca organizaţia să-i poată reprezenta, cheltuieli suportate de SIB, dar mai trebuie plătite anumite taxe şi aşa se aglomerează inutil judecătorii.

Altă soluţie decât tribunalul nu există - consideră Casa de Pensii

Directorul Casei Judeţene de Pensii, Sorin Enache, a precizat că instituţia pe care o conduce lucrează pe baza Legii pensiilor şi că alte prevederi ale legilor nu au cum să le respecte. Ca urmare, şi salariaţii din învăţământ primesc doar 1.703 ca oricare alţi salariaţi. "Numai în baza unei hotărâri judecătoreşti se pot da restul banilor până la cele cinci salarii, pentru că noi nu avem altfel un cadru legal care să ne permită să dăm aceşti bani", a precizat directorul Sorin Enache.
Acest ajutor se poate acorda pentru decese ale personalului din învăţământ petrecute în ultimii trei ani. Cei în drept pot veni la SIB cu certificatul de deces şi cu actul de succesiune sau certificatul de calitate de moştenitor, dacă nu au făcut succesiunea. Apoi, vor face procura notarială prin care sunt de acord să-i reprezinte SIB. "Fără acordul celor îndreptăţiţi nimeni nu poate face nimic. Familia trebuie să fie de acord cu aceste formalităţi pentru a putea intra în posesia ajutorului de înmormântare în cuantum de cinci salarii. Înainte era simplu. Pe baza unei cereri de mână a celor în drept şi a copiei certificatului de deces, se dădea ajutorul atunci când oamenii chiar erau în necaz. Acum durează mai mult, se cheltuie timp şi bani, dar până la urmă reuşim. Mama unui tânăr profesor, care chiar a murit la catedră, a primit atunci ca ajutor de înmormântare doar cei 1.703 lei. Acum avem o hotărâre judecătorească şi va primi şi diferenţa de bani care i se cuvine. Chiar mi-a povestit că vrea cu aceşti bani să-i facă un monument", a mai spus Valeriu Partene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro