Mergi la conţinutul principal

La revedere!

Inspectorul general Liliana Tudoran a fost demisa. Ieri, in jurul prinzului, ministrul Cristian Adomnitei a semnat ordinul de demitere in baza hotaririi emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis ca activitatea de manager a Lilianei Tudoran a fost nesatisfacatoare. Astfel, Ministerului i s-a dat dat cistig de cauza in procesul intentat de inspectorul general Tudoran prin care aceasta contesta calificativul "nesatisfacator" obtinut in urma controlului efectuat in luna octombrie 2007.

Ministerul considera nesatisfacator managementul fostului inspector general Liliana Tudoran

Inca de la numirea sa ca inspector scolar general, in mai 2005, Liliana Tudoran a avut probleme de comunicare cu directorii, cu profesorii, iar cu cit trecea timpul aceste probleme se amplificau. Cind multe dintre ele au ajuns la virful Ministerului Educatiei, ministrul a hotarit sa realizeze un control. In zilele de 8 si 9 octombrie 2007 o echipa a Ministerului Educatiei a realizat o verificare a indeplinirii atributiilor din contractul de management de catre inspectorul general Tudoran si inspectorul adjunct Lucica Visalon. A fost vizata si Casa Corpului Didactic, fiind controlata activitatea actualului director, Cristina Anton, si a fostului director, Daniela Dima. Echipa condusa de inspectorul general Nicolae Ilinca a facut citeva recomandari Lilianei Tudoran insa atunci cind s-a intors, la sfirsitul lunii noiembrie, sa verifice daca s-au luat masurile respective, a constatat ca nu s-a facut nimic.
Raportul de control, trimis Inspectoratului Scolar pe 9 noiembrie, a acordat calificativul "nesatisfacator" inspectorului general Tudoran. Au fost obtinute doar 60 de puncte din 100 posibile. Cele mai grave disfunctii au fost sesizate la organizarea si functionarea ISJ. Nu era specificata in vreun document, decizia de constituire a Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean si de aici erau puse sub semnul intrebarii toate hotaririle luate de acest Consiliu. Nu erau stabilite nici obiectivele activitatii si nici nu s-a observat regindirea acestora pentru a raspunde specificului judetului Braila, a resurselor existente la nivelul acestei unitati administrative. Toate planificarile inspectorului general Tudoran erau vagi si nu faceau diferenta dintre obiectivele generale si cele specifice. Nu exista nici o planificare a inspectiilor, a inspectiilor de revenire. Nici pentru alte actiuni de control si de evaluare nu exista o evidenta exacta. Controlul ministerial a mai descoperit ca de fapt atmosfera din Inspectorat intretinea situatiile conflictuale care in numeroase rinduri au ajuns si la nivelul ministerului. Disfunctii au fost descoperite si la acordarea gradatiilor de merit, unde nu s-au acordat punctaje pentru fiecare criteriu in parte, cum prevedea legea, in organizarea concursurilor pentru posturile de directori si inspectori. Nu au fost gasite dovezi privind anuntarea publica a acestor concursuri, iar anunturile gasite totusi in dosare nu erau inregistrate, nu aveau data. Ca urmare, nu se putea sti daca au fost publicate in timp util astfel ca toti posibilii candidati sa afle de concurs si sa se poata prezenta. Ministerul a mai descoperit ca la Inspectorat s-au desfiintat comisii si s-au infiintat altele cu acelasi obiect fara a se motiva desfiintarea primelor. Nereguli erau si la acordarea de ore suplimentare profesorilor pensionari. O incalcare si mai grava a aparut la repartizarea a patru educatoare care aveau cereri pentru continuitate. Doua cereri au fost admise, alte doua nu, desi conditiile erau aceleasi pentru toate patru. Deciziile de numire ale celor 18 inspectori de specialitate nu respectau conditiile legii, Statutul Personalului Didactic. La inspectori in dosare existau numai fisele de autoevaluare, nu si cele de evaluare. Nereguli s-au descoperit si in evaluarea directorilor. Cit despre comunicare si relatiile publice, Inspectoratul nu a reusit sa demonstreze ca si-a informat corect si la timp toti partenerii sociali si ca a sprijinit directorii in acest sens. Ministerul a mai constatat ca multi profesori, directori din sistem au nemultumiri mari fata de modul in care Tudoran a inteles sa conduca Inspectoratul si sa faca schimbul de informatii.
Conform raportului de control, programul managerial al prof. Tudoran era incomplet, nu avea precizate actiuni concrete, standarde de realizare, resursele necesare si un program de utilizare a acestora.
Daca Liliana Tudoran nu ar fi contestat rezultatul, in ziua urmatoare ar fi trebuit numit alt inspector general. A doua zi insa inspectorul general a intrat in concediu medical, apoi, dupa citeva luni, a revenit si in secunda urmatoare a constestat rezultatul. De atunci a stat cind in concediu medical, cind la Inspectorat. Procesul a inceput a Galati, dupa care a fost stramutat, la cererea Ministerului Educatiei la Bucuresti. In urma cu citeva zile Inalta Curte de Casatie si Justitie a deliberat si a hotarit ca acel calificativ "nesatisfacator" a fost corect acordat. Ca urmare, in baza acestei decizii, Liliana Tudoran a fost demisa din functie.

Noul inspector scolar general - profesorul Iulian Danielescu

In aceeasi zi, la propunerea prefectului Mihaela Marcu, a fost propus pentru ocuparea functiei de inspector scolar general profesorul Iulian Danielescu. La ora 14.08 a fost transmis pe fax ordinul de numire, iar la ora 15.00 profesorul Danielescu era in Inspectoratul Scolar pentru a-si lua in primire postul. "Nu ma asteptam, azi dimineata plecasem pe Dunare cu barca, la pescuit. Eram in vacanta, foarte linistit, cind am fost sunat de doamna prefect si m-am intors. De miine ma apuc de munca. Miine am hotarit sa preiau inventarul si actele ISJ, iar de luni trebuie sa incepem. Acum vine o etapa sensibila, cu repartizarea pe posturi. Cred ca o sa fie o saptamina plina, apoi trebuie facuta analiza anului scolar trecut, ce puncte slabe sint, ce avem de facut, investitiile, ce mai e de facut. Intii trebuie sa evaluam activitatile celor din inspectorat. Nu vreau sa schimb neaparat. Acolo unde lucrurile au mers bine nu voi schimba nimic. Desi exista un post pentru legatura cu presa voi incerca sa va stau la dispozitie cit se poate. Nu as vrea sa tai aceste canale de comunicare", a declarat ieri noul inspector scolar general Iulian Danielescu.
Un obiectiv important pe termen lung pentru inspectorul general Danielescu este calitatea educatiei. Isi doreste ca peste citiva ani, cind se vor evalua scolile brailene pentru acreditare acestea sa treaca foarte bine peste acest prag. "Va fi un moment important pentru fiecare scoala, ori eu simt ca ele sint nepregatite. Incepind de la hirtiile obisnuite, avize sanitare, de pompieri si pina la ce s-a intimplat in ultimii cinci ani. Momentul de acreditare e delicat. Avem scoli care au rezultate proaste si care ar putea fi desfiintate de ARACIP. Noi putem incerca sa deblocam lucrurile la acele scoli. Acolo e blocat ceva. Vom incerca sa vedem ce trebuie facut ca lucrurile sa mearga.
Profesorul Iulian Danielescu a absolvit Liceul "Balcescu" in 1978, apoi a urmat cursurile facultatii de matematica de la Universitatea "Al. I. Cuza"din Iasi in 1985. A urmat stagiul la Liceul "Unirea" din Focsani, iar in 1988 a venit ca profesor de matematica la Colegiul "Balcescu" unde este si acum. Oficial se bucura de sustinerea liberalilor la sefia ISJ, dar spune ca simte sprijin din mai multe parti. "L-am propus pentru functia de inspector scolar general pentru ca e un profesor foarte bun, respectat in breasla, dar si pentru ca nu este mebru PNL, deci nu se poate vorbi de implicatii politice. Nu a contat decit profesionalismul. Dupa trei ani si jumatate in care Liliana Tudoran a facut harcea-parcea invatamintul brailean, credem ca Danielescu este omul potrivit pentru a face ordine in acest sector", a declarat vicepresedintele PNL Braila, Vasile Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro