Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

La referendum se votează distinct pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari

Calendarul organizării referendumului, ştampilele, modelul timbrului autocolant şi listele electorale permanente vor fi comune cu cele pentru alegerile prezidenţiale, iar pentru Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari se va vota pe buletine distincte, a decis Guvernul.

Guvernul a aprobat în şedinţa extraordinară de vineri două Hotărâri privind organizarea referendumului naţional convocat de preşedintele Traian Băsescu pentru Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, a declarat la finalul şedinţei că referendumul se va desfăşura potrivit Legii 370/2004 privind alegerea preşedintelui României, având în vedere că atât referendumul naţional cât şi alegerile prezidenţiale au loc în aceeaşi zi - 22 noiembrie. "Deci este exact acelaşi calendar ca şi la alegerile prezidenţiale", a spus Blaga.

Ştampilele birourilor electorale, cea de control şi cele cu menţiunea "VOTAT" sunt aceleaşi pentru ambele scrutine, la fel ca şi modelul timbrului autocolant, iar listele electorale permanente vor fi aceleaşi, urmând ca cetăţenii să semneze de două ori, dacă doresc să voteze şi la referendum.

Declaraţia pe propria răspundere va fi completată cu menţiunea că alegătorul nu a votat nici pentru referendum în altă secţie de votare.

Pentru referendum vor fi două buletine de vot - unul pentru Parlamentul unicameral şi cel de-al doilea pentru reducerea numărului de parlamentari sub 300.

Blaga a precizat că suma cheltuită cu buletinele de vot pentru referendum este de 440.000 de lei.

În secţiile de votare vor exista trei urne - una în care vor fi introduse buletinele de vot la scrutinul pentru alegerea preşedintelui României, cea de-a doua pentru Parlamentul unicameral şi cea de-a treia pentru reducerea numărului de parlamentari.

Ministrul interimar al internelor a mai spus că pentru plata operatorilor din cele 3400 de secţii speciale - aspect reglementat tot în şedinţa de vineri - au fost alocate 2.477.000 de lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii