Mergi la conţinutul principal

La ora actuala, in Romania, nici piinea, nici griul nu sint platite

Declansarea secerisului a produs o serie de tensiuni pe scena agricola romaneasca. Totul porneste de la pretul cerut de producatorii agricoli pentru griul din recolta acestui an, 5.000 lei/kg. Conducerea Ministerului nu il accepta, si sustine ca un pret real si corect ar fi de 4.000 lei/kg, mai ales ca pe piata europeana a griului contractele se incheie in prezent cu 110 - 120 dolari/tona sau 102 - 105 euro/tona, adica in jur de 3.500 - 3.700 lei/kg. "Nu putem inventa noi anul acesta cel mai mare pret din Europa", sustin procesatorii. Agentii economici cu dubla calitate, fermieri si brutari, considera insa, ca un pret echitabil ar fi undeva la 3.500 - 4.500 lei/kg, in functie de calitate. Pretul acesta ar salva multi producatori agricoli de la faliment, printr-un efort minim. Pentru ca, in opinia lor, o scumpire a piinii cu 200 - 500 lei/buc. nu ar fi de nesuportat de populatie. Deopotriva insa, fermieri, morari sau producatori de piiine, arata acuzator catre ministrul Flutur. Ei sustin ca inainte de orice Flutur ar trebui sa se gindeasca foarte bine daca Romania mai vrea sa manince piine din griu romanesc sau, mai grav, daca nu cumva are in calcul un import masiv de piine din Ungaria sau Franta. Altfel, considera procesatorii, nu se explica dezinteresul evident de care da dovada ministrul in ceea ce priveste reabilitarea fabricilor de piine si aducerea lor la standarde europene. Pentru ca, spun ei, daca fermierii tot mai au o posibilitate "Sapard" sau "Fermierul", pentru mori si brutarii nu exista nici un program de finantare comunitara. Iar 1 octombire, data la care fabricile de piine care nu respecta normele europene vor fi inchise, este extrem de aproape.

"Pretul de referinta nu poate influenta piata"

Cel mai mare producator de piine din zona noastra, societatea "Galmopan" este pregatita sa inceapa achizitia de cereale. Conform precizarilor directorului Doru Resmerita, in prezent se incheie contracte de vinzare - cumparare, la un pret de maxim 110 dolari/tona, pentru griu de calitate extra, respectiv cu un continut de gluten de peste 23 %. Continutul de gluten este un indice calitativ important pentru panificatie. Se considera ca griul este foarte bun pentru panificatie daca are un continut de gluten umed de 23 - 26% si nesatisfacator la un continut mai mic de 22%.
"Pozitia ministrului e justificata in sensul ca un pret mai mare pentru griu ar insemna o scumpire a piinii. Nu este justificata insa in sensul ca o eventuala crestere a pretului piinii ar fi foarte mare, de nesuportat pentru cumparatori. Un pret de 5.000 lei/kg de griu ar insemna o scumpire a piinii cu cel mult 1.000 lei/kg. Or si la 6.000 lei, piinea este tot ieftina. Nu poate fi vorba insa de 5.000 lei/kg de griu pentru ca in Europa pretul este de 100 - 120 dolari/tona, in functie de calitate. Despre tensiunile dintre fermieri si ministru nu cred ca isi au rostul. Oricum, pretul de referinta nu are nici o valoare, el nu poate influenta piata. S-a mai folosit metoda aceasta acum 2 ani si nu a avut nici un rezultat. Pretul il da piata si este un rezultat al unei negocieri. Nimeni nu iti poate impune sa cumperi cu un anumit pret. Daca statul vrea sa influenteze, are la dispozitie pretul de interventie, numai ca ar trebui sa cumpere cel putin 10% din productia totala. Asta ar insemna circa 350.000 - 400.000 tone. Ministerul nu are bani sa cumpere aceasta cantitate. A zis ministrul ca statul va cumpara 200.000 tone, e prea putin insa, indiferent de ce suma va oferi nu va influenta piata" a precizat Resmerita.
"Galmopan" va cumpara vara aceasta circa 40.000 tone de griu panificabil, cu 100-110 dolari/tona. Resmerita a explicat ca la negocieri se va pleca de la 110 dolari pentru griu de calitate extra, gluten 23%, iar pentru gluten intre 20 si 22%, pretul se discuta. Sub 20% gluten nu se fac achizitii. "Sint convins ca pe masura ce se va intra la recoltat, tensiunile vor creste, dar cu acest pret de referinta nu se va rezolva nimic, e o porcarie din punctul meu de vedere" considera directorul "Galmopan".

"Durerea noastra nu se rezolva nici cu pretul de referinta, nici cu demisia ministrului"

Vasile Dobrila, administratorul SC "Davex", este deopotriva si producator de cereale si morar, si brutar. In prezent, Dobrila lucreaza cu griu cumparat la 3.000 lei/kg si produce piine cu 3.500 lei bucata. Din calculele lui, la un pret pentru griu de 5.000 lei/kg, piinea ar ajunge undeva la 5.500 lei/kg, adica exact cit e acum in magazine.
"Ministrul are dreptate, la 5.000 lei griul ar fi foarte scump, pentru ca nimeni nu a spus nimic de calitate. Ca sa ajutam producatorii, sa spunem ca am accepta si acest pret, dar asta ar insemna griu extra, cu un gluten peste 23 si umiditate 15. Iar pretul sa scada odata cu scaderea calitatii. Din pacate, vad, nimeni nu ia in calcul si calitatea. E important sa avem productii bune, sa cerem un pret bun, dar sa avem si calitate. Pentru un griu cu 18% gluten nu ai cum sa dai acesti bani. Eu sint si producator. La o productie de 3.000 kg/ha, cu 4.000 lei/kg, inseamna 12 milioane de lei/ha, iti scoti cheltuiala. La 4 tone la hectar, deja obtii profit. Din punctul meu de vedere, 4.000 lei ar fi pretul real si corect al griului de anul acesta.
Bine, putem sa cerem cit vrem, dar important e sa aiba cine sa ni-l cumpere. Daca eu as cere demisia ministrului Flutur, nu as face-o pentru ca nu a acceptat acest pret de referinta, sint atitea alte motive mult mai grave. Durerea noastra nu se rezolva nici cu pretul de referinta pe care, sa fie clar, asa cum il propun fermierii anul acesta, nimeni nu il va accepta, nici cu demisia ministrului. Nu avem o piata adevarata de desfacere, nu avem politici coerente, nu am negociat cu UE in avantajul nostru, nu avem subventii si multe altele. Acestea sint motive pentru care ministrul sa fie tras la raspundere", a precizat Dobrila.

"Ne mintim singuri daca vom crede ca vom vinde griul cu 5.000 lei/kg"

Vasile Dogarescu, reprezentant al Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania - ANAMOB - Filiala Braila, este, de asemenea, producator agricol si brutar. "Eu va spun, la ora actuala, in Romania, nici piinea, nici griul nu sint platite. Noi facem protectie sociala. Ne mintim singuri daca vom crede ca vom vinde anul acesta cu 5.000 lei/kg, ne certam degeaba, ca in fiecare an inainte de recoltare, asa cum o facem de citiva ani incoace. Pretul de referinta este o gogorita. Nu are relevanta. Piata dicteaza, iar acum se vinde griu cu 2.800 lei/kg. Eu spun ca nu e criza, ne cramponam de niste chestii aiurea, nimeni niciodata, nici 10 ordine de minister, nu o sa oblige un morar sa cumpere griu din Romania cu 5.000 lei/kg cind in toata Europa se vinde 102 - 105 euro/tona", a explicat Dogarescu.
El a mai spus si ca pentru o piine de 280 de grame este nevoie de 200 grame de faina, ceea ce inseamna ca in pretul de cost al unei piinii, pretul griului inseamna 30%.
"Privit din alt unghi, e o aberatie ca ministrul sa se cramponeze de faptul ca un griu mai scump ar duce pretul piinii peste limita de suportabilitate a multor romani. De ce nu spune ministrul cit este de influentat pretul piinii de cresterea pretului la gazele naturale, la motorina, la energie electrica, impozite, taxe etc. Asta mult mai mult inseamna, pentru ca noi, culmea, le platim mai scump decit Europa, iar piinea noastra e de 10 ori mai ieftina. Se tot vorbeste despre aceasta piine ca despre piinea saracului, dar nimeni nu spune si ca, pentru noi, pentru brutari, nu functioneaza nici acum vreun program de finantare pentru modernizari asa cum e pentru agricultori “Sapardul”. La 1 octombrie trebuie sa indeplinim standardele UE, altfel ne inchide. Tot ce s-a facut pina acum s-a facut numai si numai pe banii nostri. Daca ministrul era interesat facea ceva si pentru noi, dar el nu a dat dovada nici de cel mai mic interes pentru acest sector. Un 4.500 lei/kg ar fi un pret multumitor, pentru ca altfel fermierul moare. Ministrul ar trebui sa se intrebe foarte serios, mai vrem piine din griu romanesc? Daca da, sa ia masuri. Fermierul nu are nici un fel de subventie si daca nici nu isi recupereaza cheltuielile din vinzarea productiei, chiar nu mai are nici o sansa. Da, piinea e un produs de baza, dar nu strict faina stabileste pretul ei si sa fim seriosi, ca sa salvam fermierii, o crestere de 200 - 500 lei/buc. de piine nu ar fi asa o nenorocire. Trebuie sa ne gindim si la fermieri, si la morar, si la brutar, noi sintem un lant, unul daca dispare, se compromite intregul sistem. Dar, poate, nu doar ca nu mai vrem piine din griu romanesc, poate chiar vrem sa importam piine din Ungaria sau Franta", a mai spus presedintele ANAMOB.

TVA mai mic

O alta problema care a incins serios spiritele, in ultimele luni, a fost cea legata de scoaterea la lumina a productiei subterane de panificatie si inlaturarea evaziunii fiscale. Celebrul timbru ce ar fi trebuit aplicat pe fiecare piine, s-a dovedit, nu are solutie tehnica, drept pentru care brutarii vin cu inca o propunere, micsorarea TVA-ului pe lantul de fabricatie a piinii. "Pentru inlaturarea evaziunii fiscale din sistem, noi am propus o scadere a TVA pe filiera piinii de la 19%, la 5-9%, asa cum e in tarile UE. Un TVA mai mic nu ar mai fi asa tentant pentru cei din subteran si toata productia de piine ar iesi la suprafata. Ceva trebuie sa facem, altfel dam toti faliment. La noi, piinea de 270 grame costa 3.500 lei, in Europa, 70 - 80 eurocenti, iar singura componenta care la noi e mai avantajoasa este forta de munca. Atit e mai ieftin, in rest totul e mai scump ca in Europa", a conchis Dogarescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro