Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

La omul sărac, nici porcii nu trag! De Crăciun, tăiem curcanul

Pentru oamenii simpli, de la ţară, pesta asta porcină este sinonimă cu dezastrul. Cu trei luni înainte de Crăciun, nişte băieţi în alb (Men In White, cum ar veni) au intrat în curţile lor şi au adunat toţi porcii. După care i-au dus unde-a-nţărcat mutu iapa şi le-au făcut felul. Numai în Brăila au fost eutanasiaţi peste 30.000 de porci. Asta în mai puţin de o lună de zile.

Brăila şi-aşa era un judeţ sărac, care se târâie de pe o zi pe alta. Fix pesta porcină lipsea ca să îi aducă la sapă de lemn pe ţărani, pe crescătorii de porci, pe toţi cei care (la o scară mai mare sau mai mică) abia aşteptau să vină luna decembrie ca să facă şi ei safteaua.

Acum taie dacă mai ai ce tăia! Curcanul, iepurele, ce să mai taie ţăranii de Crăciun? S-o taie din ţară mai bine, dar unde?, că săracii nu au bani să ajungă nici până în Obor la Brăila, darămite până în Italia sau Germania. Şi acolo ce să facă, cu ce să se ocupe, din ce să trăiască?

Vestea proastă este că brăilenii din judeţ s-ar putea să aibă încă vreo 10 astfel de sărbători de Crăciun fără porc tăiat (asomat) în bătătură. Dacă autorităţile au vreun plan să îi convertească pe brăilenii din judeţ la Islam (ştiut fiind faptul că musulmanii nu mănâncă carne de porc), atunci sunt pe drumul cel bun. Glumim, evident, dar să ştiţi că foarte puţini îşi vor mai permite porc anul acesta şi în următorii ani, de Crăciun. Aaa, ar putea să cumpere porc de la hypermarket-uri, nu asta este problema, dar noi vorbeam acum despre porcii crescuţi în bătătura omului.

Prin urmare, anul ăsta (2018) s-a cam dus cu tochitura de porc tradiţională. Sau, mă rog, nu va mai fi ce-a fost. Pe ici, colo vom mai auzi câte un guiţat de porc sacrificat. În rest, lumea va trece la oprit şi jumulit curcani (care îşi va permite), iar ceilalţi o vor arde pe sistem raw vegan, cu meniuri care cuprind doar proteină vegetală, nu şi animală. (Budapesta Porcină)
Categorie articol: 

Comentarii