Mergi la conţinutul principal

"La nivelul ONG-urilor, incepem sa ne remarcam"

* afirma Anca Pascu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor, facand un bilant al proiectelor extrascolare organizate pana la finalul primului semestru si propunerile pentru semestrul urmator.

- Ce strategii ai adoptat din momentul alegerilor?

- Pe parcursul primului semestru, am decis impreuna cu Biroul Executiv al C.J.E. sa consolidam echipa cat de bine putem. Avand in vedere ca in fiecare an presedintii liceelor din Braila se schimba, o formare pentru echipa era esentiala Asadar, am invitat la Braila un grup de sase tineri din Galati, de la organizatia AIESEC, care timp de patru ore ne-au aratat prin diferite exercitii de teambuilding ce inseamna o echipa tare, care sa ia decizii de impact. Personal, am invatat multe, mi-am cunoscut mai bine colegii, iar feed-back-ul a fost unul pozitiv. Am propus sa facem acest tip de training si in consiliile elevilor din licee. De asemenea, am hotarat sa fiu foarte receptiva la mesajele lor, astfel dandu-mi seama ce trebuie sa urmaresc. In momentul preluarii functiei de presedinte C.J.E., m-ati intrebat ce strategii am pentru anul in curs. Ei bine, in cazul consiliului nu poti decat sa conturezi niste idei, pentru ca in colaborare cu tinerii, ei sunt destul de imprevizibili. In urma cursului am ramas cu un nume informal: D.I.P. (Discutii, Idei, Proiecte), cu principii si valori de functionare si cu mai multe dorinte de lucru. In concluzie, strategia e de fapt o adaptare la tot ce inseamna nou.

- La final de semestru I, care este cel mai important proiect realizat?

- Am observat ca o echipa unita nu se poate contura numai prin cursuri formale/ informale, trebuie sa existe si activitati concrete. Primul nostru proiect a fost unul cu adevarat de impact, deschiderea in Braila a unui club de debate. "As Club Debate" e rezultatul unei colaborari intre C.J.E., Liceul Anghel Saligny si Teatrul "Maria Filotti". Ne-am dat seama atunci ca numai un parteneriat puternic poate face un proiect puternic. Am invitat membrii uneia dintre cele mai bune cluburi de dezbateri din Muntenia, "ARGO" din Ploiesti, care timp de doua zile, in foaierul teatrului, ne-au facut demonstratii ale dezbaterilor de tip parlamentar si Karl Popper. Clubul este unul dintre proiectele C.J.E.-ului, care are continuitate pentru ca exista sub indrumarea profesoarei consilier Georgiana Troia si se pregateste sa-si trimita membrii la concursuri nationale. Un alt proiect, care a avut rolul de a motiva tinerii voluntari braileni a fost "Ziua Voluntarului Anului". Clubul Voltin impreuna cu Inspectoratul Judetean, Directia Judeteana pentru Tineret si Biroul Executiv al C.J. E., a preluat o initiativa nationala a Pro Vobisului si anume a realizat un concurs prin care au stabilit cel mai implicat voluntar din Braila. Au participat atat reprezantanti din ONG-urile locale cit si din institutiile scolare. DJT-ul a sprijinit aceasta initiativa si i-a premiat pe toti concurentii cu o excursie la Bucuresti.

- Ce proiecte extrascolare isi propune C.J.E. pentru semestrul II?

- Semestrul II aduce multe proiecte cu un nou partener "Biblioteca Judeteana Panait Istrati". Directorul Bibliotecii, Dragos Neagu, a aratat un interes deosebit pentru a colabora cu noi. Proiectele propuse de biblioteca sunt variate si vin in intampinarea nevoilor liceenilor braileni. Dorim impreuna sa cream o platforma "E-learning - Elev pentru elev". Elevii isi pot alege un "tutore", pot posta dificultatile pe care le intampina la diferite materii, iar respectivul tutore il va ajuta. La sfirsit, vom incerca sa-i premiem pe elevii care se ocupa de rezolvare. Un alt proiect consta in realizarea unui portal de reviste scolare, al carui rol este acela de a promova toate revistele scolare din judet. De asemenea, dorim sa atragem cit mai multi elevi catre biblioteca. Astfel vom incerca sa facem niste cluburi in interiorul salilor bibliotecii (de exemplu sah, cursuri gratuite de limbi straine). Pentru ca C.J.E.-ul sa poata lucra eficient, am decis sa alcatuim niste comisii. Astfel ne vom imparti in echipe mai mici si ne vom alcatui planul de activitati si vom incerca sa ne atingem obiectivele. Vom incerca, de asemenea, sa reamenajam impreuna cu D.J.T-ul si cu conducerea locala, tabara din Lacu Sarat pentru a putea tine si la Braila intalnirile regionale a Consiliului National al Elevilor. Mai avem o multime de idei cum ar fi un minitirg de facultati, cu reprezentanti, studenti, care sa-si promoveze facultatile, insa nimic nu e cert.

- Care crezi ca este impactul proiectelor extrascolare in randul tinerilor?

- Impact... nu stiu daca am ajuns sa putem vorbi de un impact rasunator si asta pentru ca nu toti elevii din Braila cunosc activitatile C.J.E.-ului. Undeva, transmiterea informatiilor se intrerupe, tocmai de aceea la fiecare sedinta inchei prin a sublinia ca ceea ce am discutat, am decis sau am lucrat trebuie sa ajunga in fiecare liceu. Inutile devin proiectele noastre daca nu sunt si cunoscute. Cred ca ne dorim prea multe intr-un timp prea scurt. Oricum, lucrurile incep sa arate asa cum sunt in judetele mari. Mi-ar placea ca anul viitor, cand vom candida pentru o functie la nivel national, sa ne facem remarcati. In general, exista un feed-back pozitiv. Observ ca membrii consiliului incep sa-si impuna mai bine punctul de vedere, simt nevoia de a-si argumenta orice decizie pe care o au si asta mi se pare promitator. In Braila, la nivelul ONG-urilor incepem sa ne remarcam. Suntem chemati la activitati, suntem atrasi ca parteneri, ni se cere opinia, deci suntem mai puternici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro