Mergi la conţinutul principal

La bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu se discută politică

În spaţiu "nu vorbim despre politică", au declarat astronautul american Scott Kelly şi cosmonautul rus Mikhail Kornienko, care se vor întâlni în luna martie la bordul ISS, unde vor sta un an, şi care intenţionează să nu lase tensiunile dintre Moscova şi Washington să invadeze avanpostul orbital.
Cei doi veterani ai spaţiului, care se pregătesc pentru cel mai lung sejur la bordul ISS de la prima misiune umană pe Staţia Spaţială Internaţională de la darea în folosinţă a acesteia în anul 2000, au prezentat, la Paris, misiunea ştiinţifică realizată în comun, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul UNESCO, relatează Mediafax.
Astronauţii au ca sarcină studierea efectelor prezenţei prelungite în spaţiu asupra corpului uman, în vederea misiunilor spaţiale cu echipaj uman de lungă durată. Americanii intenţionează să efectueze o primă misiune către planeta Marte în jurul anului 2030, cu ajutorul capsulei Orion, aflate încă în stadiul de testare. Recordul pentru cea mai lungă şedere în spaţiu este deţinut de rusul Valeri Poliakov, care a locuit 14 luni la bordul staţiei spaţiale sovietice Mir, în 1995.
Programul de cercetare americano-rus pe care îl vor desfăşura cei doi oameni astronauţi atestă faptul că, în spaţiu, cooperarea dintre Washington şi Moscova continuă în ciuda tensiunilor diplomatice provocate de conflictul ucrainean în care este implicată Rusia. "Trebuie să contăm unii pe alţii. Vieţile noastre depind de asta. Mikhail trebuie să poată conta pe mine în caz de pericol. Nu vom aborda chestiunile politice dintre ţările noastre", a declarat Scott Kelly, în vârstă de 50 de ani. "Suntem buni prieteni, suntem profesionişti", a subliniat americanul.
"În spaţiu nu există frontiere. Acesta este un frumos exemplu despre modul de colaborare, mai ales pentru politicienii de la sol", a declarat, la rândul său, Mikhail Kornienko, în vârstă de 54 de ani.
Sancţiunile impuse de Statele Unite Rusiei, în primăvară, şi care vor fi întărite nu au atins până acum cooperarea spaţială.
Dacă totul va decurge conform planului, la finalul acestei misiuni, Scott Kelly, fost pilot în Marina americană, va deveni americanul cu cea mai mare şedere în spaţiu.
Misiunile spaţiale de lungă durată cu echipaj uman sunt o provocare şi din punct de vedere medical, pentru că pot duce la apariţia atrofiei musculare, la pierderea de masă osoasă şi la probleme de vedere. De asemenea, şederea în spaţiu afectează sistemul imunitar, iar radiaţiile cosmice pot avea consecinţe nedorite asupra organismului, potrivit astronautului american.
ISS este administrată de 16 ţări, dintre care Rusia şi Statele Unite suportă cea mai mare parte a costurilor. Până în prezent, un echipaj uman nu a locuit la bordul ISS mai mult de şase luni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro