Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

La Biserica Greacă, loc de pelerinaj în aceste zile, încep pregătirile pentru Izvorul Tămăduirii

• apa sfântă izvorăşte în fiecare an în prima vinere de după Paşte şi strânge la Brăila mii de credincioşi din toată ţara • jandarmii brăileni instalează astăzi gardurile de protecţie

 

Ca în fiecare an, în Săptămâna Luminată, biserica româno-elenă “Buna Vestire” sau Biserica Greacă, după cum o ştiu toţi brăilenii, devine locul în care mii de pelerini se adună cu ocazia sărbătorii “Izvorului Tămăduirii”. Pregătirile pentru întâmpinarea credincioşilor încep de astăzi, când jandarmii vor monta gardurile de protecţie. Se spune că izvorul ce trece pe sub Sfântul Altar se deschide doar în prima zi de vineri după Paşte, iar agheasma este vindecătoare.

În acest sens, în perioada 11-14 aprilie, peste 200 jandarmi din cadrul IJJ Brăila în cooperare cu colegii lor din cadrul Brigăzii Speciale Constanţa vor acţiona în municipiu pentru a preveni incidentele ce ar putea tulbura ordinea publică, precum şi pentru a descuraja faptele antisociale, manifesfând o atenţie sporită în zona lăcaşelor de cult, în zonele şi arterele intens circulate, precum şi în zonele aglomerate. “Începând cu data de 11 aprilie 2018, ora 14.00, în zona Bisericii «Buna Vestire» din municipiul Brăila se va instala un dispozitiv de garduri de protecţie pentru fluidizarea pelerinilor sosiţi la sărbătorirea «Izvorului Tămăduirii»“, se arată într-un comunicat emis de Jandarmeria Brăila. Totodată, instituţia recomandă persoanelor care vor fi prezente la lăcaşul sfânt să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile şi cordonul de jandarmi format, pentru a evita accidentele rutiere şi implicarea în conflicte de orice natură. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor, care se pot rătăci cu uşurinţă în marea de oameni.

Anul trecut, deşi temperaturile nu depăşeau zero grade, iar sărbătoarea a picat pe 21 aprilie, credincioşii au venit la Biserica Greacă şi au aşteptat, răbdători la coadă pentru a lua agheasmă. Ce-i drept, nu au mai fost mii de persoane, ca în anii precedenţi, iar coada s-a întins doar pe câteva zeci de metri. Anul acesta, în schimb, se anunţă a fi o zi însorită, cu temperaturi de peste 20 grade Celsius.

“În anul 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se găseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi, preoţii deschid fântâna şi mai mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca”, potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

 
Categorie articol: 

Comentarii