Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

La şcoală pe cartelă

* măsura impusă de Ministerul Educaţiei urmăreşte scăderea absenteismului, dar şi creşterea gradului de siguranţă în şcoli * sistemul este aplicat de doi ani într-un colegiu din Miercurea Ciuc şi a avut ca prim efect scăderea cu 35% a numărului de absenţe

Cartelele magnetice de acces vor fi nelipsite din ghiozdanul elevilor, dar şi din servietele profesorilor. De la 1 ianuarie 2012, intrările şi ieşirile din şcolile brăilene vor fi strict monitorizate. Numărul persoanelor străine care ar putea intra în şcoală fără drept va fi redus astfel la zero, siguranţa elevilor în incinta unităţii de învăţământ fiind sporită. Nici elevii nu vor mai putea intra şi ieşi din şcoală după cum doresc, chiulul va fi dificil, deşi, având în vedere ingeniozitatea copiilor, sigur nu va putea fi zero. Şcolile au trei luni pentru a implementa acest sistem.

Golanii nu vor mai intra în şcoală, iar elevii vor chiuli mai greu

Deocamdată, solicitarea Ministerului Educaţiei a fost transmisă inspectorilor şi, în perioada următoare, vor fi puşi la curent cu această măsură şi directorii şcolilor. Cert este că elevii din Brăila vor avea cartele magnetice de acces în şcoală, începând cu 1 ianuarie 2012, promite conducerea IŞJ. Elevul când vine la şcoală trebuie să introducă respectiva cartelă într-un dispozitiv de citire, iar într-un calculator se va înregistra faptul că a venit la cursuri. La plecare va trebui să facă acelaşi lucru. În cazul în care lipseşte, în cel mult un sfert de oră, părinţii vor primi un sms prin care vor fi anunţaţi că el nu a ajuns la şcoală. Cartela va fi personalizată, nu numai cu numele elevului, ci şi cu fotografia acestuia. Această măsură a fost luată de ministerul de resort după ce s-a constatat că elevii chiulesc foarte mult, lucru cu implicaţii asupra nivelului lor de pregătire. De asemenea, va spori şi siguranţa elevilor în şcoală, unde nu vor mai putea intra tot felul de persoane nedorite, care ar putea să atace elevii ori să comită alte infracţiuni.
Inspectorul şcolar general Viorel Botea a spus că tot ceea ce trebuie pentru introducerea acestor cartele magnetice va fi achiziţionat prin licitaţii publice, banii, cel mai probabil, urmând să fie achitaţi de către Primărie. "Elevii vor fi mai bine monitorizaţi cu acest sistem, părinţii vor şti exact şi rapid dacă au fost la şcoală copiii, când au ajuns şi când au plecat, dar sistemul va monitoriza şi profesorii. Aceştia nu vor mai putea să intre în şcoală la ora 8,05, ci la 7,50, iar dacă se întâmplă altfel, inspectorul de specialitate, directorul, inspectorul general vor putea lua măsuri. Numărul de absenţe din şcoală se transmite lunar către Inspectoratul Şcolar, iar acesta va trimite ministerului situaţii la cerere. Vom avea în vedere în special şcolile din oraş, dar prioritate vor avea liceele şi grupurile şcolare", a mai precizat inspectorul general Viorel Botea.

"Orice monitorizare poate fi eficientă dacă este dublată de munca dirigintelui la clasă"

Ideea accesului în şcoală pe bază de cartelă magnetică a fost lansată în discuţie încă din vară, când s-au ridicat câteva probleme în acest sens. În primul rând a interesat costul unei asemenea operaţiuni şi cine va plăti. Apoi s-a pus problema că elevii ar trebui să vină cu cel puţin 30 de minute înainte de a începe ora, altfel se vor face cozi la intrare şi vor întârzia la cursuri. În al treilea rând, odată intrat, elevul ar putea foarte bine să iasă din şcoală pe o altă uşă sau chiar pe fereastră. În plus, sunt şcoli care au mai multe corpuri de clădire la adrese diferite şi ar trebui ca fiecare adresă să aibă propriul sistem de acces pe bază de cartelă, ceea ce ar implica costuri suplimentare. Deocamdată, părerile sunt împărţite pentru că nu se cunosc exact toate amănuntele legate de implementarea unui asemenea sistem de monitorizare. Formula este considerată foarte bună de şcolile care au frecvent probleme cu siguranţa elevilor şi cu absenteismul. În schimb, conducerile şcolilor care nu au asemenea probleme frecvent sunt mai reticente, gândindu-se că sistemul este prea restrictiv şi ar semăna cu regimul dictatorial trecut.
"Dacă uşa ar fi închisă şi s-ar intra cu cartelă magnetică, ar fi excelent. Nu mai stau să alerg după toţi nebunii care sar gardul. Aşa ar intra numai cine trebuie. Ar fi altceva, ai avea control, deşi elevii sunt foarte inventivi. Depinde, însă, şi care vor fi costurile. Ar fi bine dacă ar plăti Primăria, pentru că noi avem mulţi copii ale căror familii trăiesc din alocaţii şi nu şi-ar permite să dea bani pentru aşa ceva", a declarat prof. Ramona Chiper, directorul Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau", cea mai mare unitate şcolară din oraş, cu aproape 1.600 de elevi. Pe de altă parte, la Liceul de Artă necesitatea unui asemenea sistem de monitorizare nu este evidentă. "Nu ştiu încă exact în ce constă acest sistem, care este eficacitatea lui. Nu ştim cine se va ocupa de monitorizare: învăţătorii, diriginţii? Şi apoi cred că elevii vor găsi soluţii pentru a eluda sistemul. O cartelă se dă foarte bine peste gard. Sunt foarte multe întrebări la care acum nu am răspuns", a declarat prof. Ionel Filip, directorul adjunct al Liceului de Artă.
În România, până acum a fost introdus acest sistem la Colegiul "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc. Softul a fost realizat de un profesor de informatică, iniţial urmărind doar intrarea elevilor. După ce a fost utilizat mai bine de doi ani, sistemul şi-a dovedit utilitatea prin scăderea numărului de absenţe cu 35%, iar anul acesta a fost modificat softul astfel încât să se monitorizeze şi ieşirile. "Orice monitorizare poate fi eficientă dacă este dublată de munca dirigintelui la clasă. Diriginţii află situaţia în fiecare dimineaţă, atunci când vin la şcoală, la prima oră sau ceva mai târziu, în funcţie de programul fiecăruia şi apoi verifică prezenţa şi în clasă. Aşa încercăm să combatem fuga după ce elevul intră deja în şcoală. Dacă se constată că lipseşte, sunt anunţaţi părinţii. Practic, eu la 8.10 ştiu exact care este situaţia în şcoală. Sistemul a avut la început unele probleme. Se formau cozi în ultima clipă, însă, în timp, elevii au învăţat că trebuie să vină puţin mai devreme şi acum nu mai avem asemenea probleme. Adevărul este că nici acum, la mai bine de doi ani de la implementare, sistemul nu a fost acceptat de elevi în totalitate. Unii dintre ei spun mereu că şi-au pierdut cartela. Noi le dăm altele, şi tot aşa. Oricum, profesorii trebuie să fie mereu între elevi, acest sistem nu elimină factorul uman din supravegherea elevilor", a explicat directorul adjunct al colegiului, prof. Magdalena Dumbravă.

"Ca idee sunt de acord cu acest sistem"

Implementarea acestui sistem la colegiul din Miercurea-Ciuc nu a costat decât aproximativ 1.500 de lei, însă şcoala a avut softul gratuit, făcut de profesor şi a beneficiat de mai multe donaţii. Dacă un asemenea sistem s-ar implementa în fiecare şcoală generală şi liceu din oraş, ar însemna ca Primăria să cheltuiască în jur de 100.000 de lei. De asemenea, elevii ar trebui să plătească patru lei pentru eliberarea cartelei magnetice. Primarul Aurel Simionescu aşteaptă încă detalii despre costuri de la şcoli, solicitări concrete, ca să vadă care ar fi modalităţile de achiziţie. "Să vedem despre ce sume vorbim. Dacă nu e vorba decât de 100.000 de lei, nu este o problemă, chiar dacă suma nu a fost prevăzută în bugetul acestui an, însă dacă va fi o sumă mai mare, să vedem. Şi modalităţile de achiziţie trebuie discutate. Dacă îşi achiziţionează fiecare şcoală, atunci se vor face cereri de oferte. Însă câteva firme să primească 40 de cereri de oferte? Mai bine ar fi să se organizeze licitaţie pentru toate sistemele, pentru o sumă mai mare. Deocamdată, ca idee sunt de acord cu acest sistem. Să vedem concret cum va fi", a explicat primarul Aurel Simionescu.

Oamenii legii consideră că accesul pe bază de cartele magnetice aduce un plus de siguranţă elevilor

Poliţiştii şi jandarmii, cei care sunt chemaţi deseori să-i liniştească pe elevii recalcitranţi şi să oprească scandalurile izbucnite în şcoli sau în preajma acestora, consideră că introducerea sistemului de acces în şcoli pe baza cartelelor magnetice va aduce un plus de siguranţă elevilor. "Orice sistem de pază este binevenit în unităţile de învăţământ. Poliţiştii vor acţiona permanent în zona unităţilor de învăţământ odată cu începerea noului an şcolar, atât pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă cât şi pentru combaterea actelor ilicite de comerţ în zona unităţilor economice din preajma şcolilor. De asemenea, vor fi prezenţi în zona instituţiilor şcolare atât în perioada de venire, cât şi perioada de plecare a elevilor şi vor lua legătura cu directorii unităţilor pentru o bună colaborare şi comunicare cu aceştia, în sensul prevenirii infracţiunilor şi în incinta unităţilor de învăţământ", ne-a declarat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Nu puţine au fost cazurile când oamenii legii au fost solicitaţi să intervină la şcolile din municipiu, pentru a-i lua pe sus pe anumiţi indivizi care intraseră fără drept în şcoală, înarmaţi cu arme albe şi îi ameninţau pe elevii cu care aveau ceva de împărţit. Tot în unităţile de învăţământ au fost şi situaţii când unor elevi le-au dispărut anumite bunuri, directorii unităţilor în cauză solicitând ajutorul poliţiştilor şi jandarmilor. În condiţiile în care se confruntă frecvent cu astfel de incidente, şi reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila (IJJ) cred că introducerea cartelelor magnetice de acces este binevenită. "Suntem de părere că introducerea acestui sistem de acces în unităţile de învăţământ, pe baza cartelelor magnetice, este un plus în ceea ce priveşte siguranţa elevilor. Jandarmii execută atât acţiuni de patrulare în zona instituţiilor şcolare, dar şi acţiuni de prevenire şi informare a elevilor cu privire la prevederile legale de care trebuie să ţină cont. Pentru că mai este puţin până la începerea noului an şcolar, Jandarmeria Brăila recomandă elevilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii, atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi în afara acestora, să se delimiteze de orice formă de violenţă verbală sau fizică", a precizat plt. Sorin Neftode din cadrul Compartimentului Relaţii Publice al IJJ Brăila.
Comentarii