Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kiosk

* Numarul din noiembrie al revistei iesene Timpul ofera cite ceva pentru fiecare. De la interviurile cu scriitorul Filip Florian pina la studiul lui Liviu Antonesei despre poezia lui Emil Brumaru, de la versurile lui John Ashbery pina la discutia despre natiune si modernitate cu Victor Neumann, si acest numar din seria noua a Timpului confirma calitatea materialelor cu care ne-a obisnuit. Aceeasi revista ieseana, care trece acum prin importante schimbari de echipa editoriala, a deschis si o campanie de cooptare a unor noi colaboratori. Adresata in principal tinerilor condeieri, campania le solicita celor interesati sa trimita articole, eseuri, recenzii, interviuri prin email la timpul@yahoo.com sau prin posta la Redactia Revistei Timpul, Casa Conachi, Bdul Carol I, nr. 3-5, Iasi. Cei ale caror materiale vor fi acceptate spre publicare vor putea participa la cursurile de creative writing, jurnalism cultural si tehnicile interviului, organizate de Fundatia Culturala Timpul.

* Finalul de noiembrie era sa ne aduca pe ecrane marturia in direct a modului in care O J Simpson si-a ucis sotia, Nicole Brown Simpson si pe prietena ei, Ron Goldman. If I Did It urma sa fie o explicatie detaliata a felului in care OJ ar fi comis crima (dupa cum bine se stie fosta vedeta a fotbalului american a fost achitat in procesul intentat de familiile victimelor care l-au considerat adevaratul vinovat). Dupa ce mai multe posturi de televiziune au refuzat sa preia interviul care ar fi fost difuzat pe 30 noiembrie, Rupert Murdoch, magnatul din spatele concernului News Corp., care detine postul de televiziune Fox, a iesit in public declarind demersul incheiat. Atit cartea, cit si interviul televizat, au fost anulate.

* Spre diferenta de Romania, unde conform principiului vox populi, vox dei, i-am ales pe cei mai importanti romani din istorie prin vot (mai mult sau mai putin) popular, prestigioasa publicatie culturala si politica Atlantic Monthly s-a hotarit sa intrebe zece istorici cu privire la personalitatile americane pe care le considera a fi reprezentative pentru istoria Statelor Unite. Intreaga lista cu cele 100 de nume (They Made America) poate fi citita in numarul pe decembrie al revistei, la www.theatlantic.com. Beneficiile implicarii unor istorici in proiect au dat rezultatele scontate, iar lista de personalitati este impresionanta. Printre cei ale caror nume ne-au surprins au fost Bill Gates, pe locul 54 (pentru contributiile sale la proiecte caritabile si educationale) si Richard Nixon, de pe locul 99. Ne-am bucurat sa-i regasim acolo pe Albert Einstein, Herman Melville, Ernest Hemingway, Henry David Thoreau sau Margaret Mead. Presedintele George W. Bush a aparut si el la pozitia 96, dar sub numele lui Ralph Nader, onorat pentru activismul sau ecologic, dar si pentru a fi inlesnit alegerea sus-numitului si curentului presedinte in 2000.
Cronicar
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii