Mergi la conţinutul principal

Jurământul lui Ipocrit. Perfuzia cu şpagă

De data aceasta a fost rândul Brăilei. Procurorii DIICOT au pus pe butuci reţeaua "Ahmeya". În ţară, a câta oare?! Nici nu mai ştiu ... le-am pierdut de mult şirul! Ştiu însă că, de 25 de ani încoace, sute de milioane de euro s-au scurs din bugetul Sănătăţii, funcţionari ai statului, oameni de afaceri ori medici fără scupule sugând ca nişte lipitori şi ultima picătură de vlagă dintr-un sistem îmbolnăvit cu bună ştiinţă. Şi câţi or mai fi sugând încă?! Dumnezeu ştie!
Şi mai ştie cineva sau măcar bănuieşte. Bolnavul de cancer, căci pe boala lui, cea mai cruntă dintre toate, s-au ridicat cele mai prospere afaceri. El poate spune cu exactitate cât îl costă fiecare picătură de viaţă. Doar el poate spune cât din fiecare clipă câştigată în lupta cu moartea e compensată şi cât nu. El ştie cel mai bine cât de des nu mai sunt fonduri, cât de des în farmacii nu mai sunt medicamente, cât de sărace sunt magaziile şi depozitele spitalelor, cât e tariful şpăgii pe fiecare intervenţie şi consultaţie.
La Brăila, 13 persoane au fost reţinute, ieri, de procurori, în dosarul "Ahmeya", cei mai mulţi medici şi farmacişti. Ei sunt acuzaţi că au decontat din fondurile Casei de Sănătate peste 1.800 de reţete compensate false, majoritatea pentru tratamente oncologice extrem de scumpe. În total, un prejudiciu de 9 milioane lei, adică vreo 2 milioane de euro. Bani pe care, dacă îi împarţi la 13, chiar dacă nu în mod egal, tot iese o sumă consistentă pentru fiecare. Bani pentru care medicii nu au depus absolut niciun efort, decât să-şi folosească parafa şi să încaseze comisionul.
Poate unii dintre dumneavoastră veţi fi tentaţi să spuneţi: salariile de mizerie i-au împins în braţele corupţiei. Adevărat, pot înţelege asta, până la un punct. Dar, stau şi mă întreb, oare ce salariu ar trebui să-i asigure statul unui medic învăţat să trăiască la nivelul pe care i-l asigură corupţia, astfel încât să nu mai fie tentat să încalce legea ori să ceară şpagă!? Cu cât să-l răsplătească statul pentru efortul depus pe un astfel de avar care, iată, metaforic vorbind, e capabil să calce peste cadavre pentru o vilă ori un concediu de lux!
Eu nu ştiu să răspund. Dar cineva poate: medicul, acel medic în adevăratul sens al cuvântului. Adică "fraierul" acela care îţi refuză până şi o pungă de cafea, deşi nu e convins că în portofel are suficienţi bani cât să şi-o cumpere. Acesta poate face comparaţia corectă între ce îşi poate permite el şi ce îşi poate permite colegul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro