Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jumatatea plina

In urma cu citeva zile, Camera Deputatilor a aprobat cu majoritate de voturi modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala propuse de Ministerul Justitiei. Desi parlamentarii n-au fost intru-totul de acord cu propunerile ministrului Justitiei, in principiu au acceptat modificarile, cu mici amendamente. Important este ca dupa ce vor intra in vigoare, noile reglementari vor constitui un sprijin real pentru procurori in probarea indeosebi a infractiunilor ce tin de coruptie si crima organizata. Ma refer, in principal, la posibilitatea ascultarii telefoanelor pe o perioada de 48 de ore numai din dispozitia procurorului, fara autorizatie de la judecator. Deci, in regim de urgenta. Faptul ca unii se oripileaza la ideea ca le-ar putea fi violata intimitatea prin ascultarea telefoanelor n-ar trebui sa-i sperie pe cetatenii care respecta legea. In fond, nu-i intereseaza pe procurori relatiile extra-conjugale ale diverselor persoane publice. Nu acesta este scopul interceptarilor telefonice. In schimb, la gradul de coruptie care macina Romania de azi, procurorii au o nevoie imperioasa de pirghii care sa le inlesneasca efectuarea probatoriului, intr-o maniera suficient de solida pentru a rezista in fata judecatorului si a apararii, fireste. Asta nu inseamna ca nu exista pericolul unor abuzuri, dar pina la proba contrarie, e indicat sa acordam prezumtia bunei-credinte reprezentantilor acuzarii. In acest context, daca eventualele abuzuri vor fi net inferioare, numeric vorbind, comparativ cu numarul dosarelor de coruptie si crima organizata duse la bun sfirsit de Politie si Parchet, tot este un cistig pentru societatea romaneasca.
In ceea ce priveste modificarile din Codul Penal, printre care dezincriminarea insultei si calomniei, cu siguranta cei mai incintati sint jurnalistii. Si nu pentru ca de acum incolo se va putea scrie orice in ziare. Nicidecum. Si pina acum s-a scris orice in ANUMITE ziare, s-a difuzat aproape orice pe ANUMITE posturi de televiziune. Cu alte cuvinte, acolo unde a fost mizerie si laturi, va fi si de acum inainte. Si in acest caz, ca si in cel cu interceptarea telefoanelor, trebuie sa privim cu totii jumatatea plina a paharului. Prin dezincriminarea insultei si calomniei este de asteptat sa se reduca numarul dosarelor pe cap de jurnalist. Ma refer, in principal, la procesele deschise de detinuti sau alti procesomani de profesie, despre care noi am mai scris, precum si la cele initiate cu scopul vadit de intimidare, prin solicitarea unor daune morale uriase, de ordinul miliardelor. Or, odata cu schimbarea regimului juridic al acestor plingeri din Penal, in Civil, e de asteptat ca solicitarea pretentiilor sa fie insotita de plata unei taxe de timbru, deloc neglijabila, fara de care cererea nu este admisibila. De exemplu, cine cere daune morale de miliarde, ar trebui sa achite o taxa de timbru de ordinul sutelor de milioane. Oricum erau absurde asemenea cereri! In conditiile in care se acorda despagubiri de circa 100 - 200 de milioane pentru apartinatorii unei victime ucise in urma unui accident, a unei lovituri cauzatoare de moarte sau chiar omor, este stupid sa se ceara daune morale de ordinul miliardelor pentru un articol din ziar. In fond, cine poate pretinde ca propria onoare valoreaza mai mult decit viata unui om?!
Concluzionind, modificarile Codului Penal si Codului de Procedura Penala par promitatoare in acest moment. Ramine de vazut care vor fi efectele reale atunci cind vor intra in vigoare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii