Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jumătate dintre fermierii brăileni au depus cererile unice la APIA

• cererile se depun prin intermediul aplicaţiei IPA - Online, iar până acum au venit, conform programărilor făcute, micii fermieri, aproape 7.000 la număr • “Campania 2018 se încheie în data de 15 mai (...) şi rugăm fermierii să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite”, ne-a declarat Daniela Militaru, directorul APIA Brăila

 

Mai sunt 4 săptămâni până la termenul limită de depunere la APIA Brăila a cererilor unice, iar instituţia atrage atenţia fermierilor locali să respecte programările din invitaţia primită astfel încât Campania SAPS 2018 să se deruleze fără probleme. “Fermierii vor depune o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrul Judeţean Brăila al APIA, iar în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la Centrele locale. Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2018, rugăm fermierii să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite”, ne-a declarat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.

De asemenea, sursa citată le-a reamintit beneficiarilor schemelor de sprijin sector vegetal şi zootehnic că, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 15/17.01.2018 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA, cererile unice de plată se depun până cel târziu marţi, 15 mai 2018, fără nici o prelungire anunţată până la acest moment.

Potrivit procedurii, în Campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online cu precizarea că finalizarea şi închiderea cererii unice de plată se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Acelaşi principiu se aplică şi pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea împreună cu funcţionarul APIA, în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic;

- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).

Conform unei statistici APIA Brăila, la nivel local, din totalul de aproape 14.300 de fermieri aşteptaţi să depună cererile în cadrul Campaniei 2018, până la acest moment au îndeplinit procedura circa jumătate dintre ei, aproximativ 6.700 fermieri.

Reamintim că la finele Campaniei 2017 de depunere a cererilor unice de plată, conducerea PAIA Brăila a anunţat că până la termenul limită au fost înregistrate 14.275 de cereri unice de plată vizând o suprafaţă totală de 334.050 ha. Ca termen de comparaţie, în 2016 APIA Brăila a înregistrat 14.934 de cereri pentru o suprafaţă agricolă de 332.091 ha (14.610 cereri vizând 313.544 ha în campania din 2015).
Categorie articol: 

Comentarii