Mergi la conţinutul principal

Jumătate dintre şcolile judeţului, fără autorizaţie sanitară

La an şcolar nou, probleme vechi! Deşi au rămas mai puţin de trei săptămâni de vacanţă, unităţile de învăţământ din judeţul Brăila nu sunt pregătite să-şi primească elevii. Asta, pentru că încă nu au apă curentă, toalete funcţionale sau extinctoare pentru stingerea incendiilor. În total, peste 100 de grădiniţe, şcoli şi licee vor funcţiona încă un an fără autorizaţii sanitare sau avize ISU. Această statistică a fost făcută publică de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar General (ISJ) Brăila şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural.
La nivelul judeţului, conform evidenţelor DSP Brăila privind situaţia autorizărilor instituţiilor de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal, postliceal şi universitar, dintr-un total de 283 de unităţi (dintre care 113 cu personalitate juridică proprie, iar alte 170 fiind structuri arondate) au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare doar 157, ceea ce înseamnă că aproape jumătate sunt în afara legii când vine vorba despre siguranţa sanitară a elevilor şi cadrelor didactice. De asemenea, este grav şi faptul că procentul celor neautorizate poate creşte, după cum spune chiar conducerea DSP Brăila: "Menţionăm că autorizaţiile sanitare de funcţionare în baza declaraţiei pe propia răspundere, în funcţie de verificările inspectorilor sanitari şi de constatările acestora, pot fi retrase sau anulate, situaţie în care raportarea poate suferi modificări. Unităţile de învăţământ fără autorizaţie sanitară nu au depus cereri privind eliberarea autorizaţiei, probabil motivat de deficienţele igienico-sanitare".

La şcolile din mediul rural sunt cele mai mari probleme

"Dintr-o analiză simplă a dotării unităţilor din punct de vedere sanitar, problema rămâne în mediul rural, unde alimentarea cu apă este cauza principală a lipsei autorizării. Văd din analiza noastră că de anul trecut s-au autorizat doar două şcoli din mediul rural - Movila Miresii şi Vădeni şi o unitate din Brăila - Liceul «Perpessicius». Repet, problemele sunt în mediul rural. Rog autorităţile locale, pe domnii primari să facă toate eforturile ca aceste autorizaţii să se realizeze pentru ca şcolile să intre în normalitate", a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
În municipiu, din 50 de grădiniţe, 11 nu au autorizaţie sanitară. Vorbim despre Grădiniţele cu program normal nr. 40, 25, 54, 19 , 20 şi Grădiniţele cu program prelungit nr. 32, 3, 51, la care se adaugă alte 3 grădiniţe din oraşul Ianca. În ceea ce priveşte şcolile gimnaziale, din totalul de 28 de unităţi şcolare doar 2 nu deţin autorizaţie: Şcoala Gimnazială "Nikos Kazantzakis" şi Şcoala Gimnazială "Constantin Sandu Aldea". La licee, din cele 23 de unităţi şcolare, 22 au autorizaţie de funcţionare şi doar Liceul "Nicolae Oncescu" din Ianca a rămas pe dinafară. Precizăm că Palatul Copiilor deţine autorizaţie de funcţionare pentru locaţia din municipiu, probleme fiind doar la structurile din Ianca şi Făurei.
Situaţia devine cu adevărat gravă când ne uităm la şcolile din mediul rural. În ceea ce priveşte grădiniţele, din cele 101 de astfel de structuri 68, aşadar aproape 70%, nu au autorizaţie sanitară de la DSP! În această categorie intră grădiniţele din Berteştii de Jos, Bordei Verde, Ciocile, Cireşu, Dudeşti, Frecăţei, Galbenu, Jirlău, Măxineni, Mircea Vodă, Măraşu, Movila Miresii, Racoviţa, Roşiori, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Tichileşti, Traian, Ulmu, Vădeni, Vişani, Zăvoaia, Şuteşti şi Viziru.
La şcolile gimnaziale, din totalul de 77 unităţi şcolare, 42 nu au autorizaţie (adică 55%). Vorbim despre şcolile din Berteştii de Jos, Ciocile, Cireşu, Dudeşti, Frecăţei, Galbenu, Jirlău, Măxineni, Măraşu, Roşiori, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila Greci, Tichileşti, Ulmu, Vişani, Zăvoaia şi Şuteşti. De asemenea, "Matei Basarab" este singurul liceu din rural care nu are autorizaţie de funcţionare.

Din lac în puţ. Dezastru şi la capitolul avize ISU

Dacă până acum am prezentat lista şcolilor în care copiii nu au grup sanitar, aflaţi că situaţia se înrăutăţeşte când ne uităm pe statistica autorizării de securitate la incendiu a unităţilor de învăţământ de stat şi particular din judeţul nostru.
"De asemenea, în ceea ce priveşte autorizaţiile ISU cele mai mari probleme sunt în mediul rural, dar nu numai în mediul rural. Doar 6 unităţi de învăţământ s-au autorizat de când am inventariat, de la începutul anului, împreună cu ISU Brăila situaţia acestor autorizări", a tras semnalul de alarmă inspectorul Canciu.
Astfel, din statistica efectuată pe corpuri de clădire, observăm că la liceele din mediul urban funcţionează 63 de clădiri fără autorizaţie ISU, la şcoli gimnaziale 36, iar la grădiniţe 47. În mediul rural sunt 95 de astfel de situaţii, plus alte 49 la şcoli gimnaziale/primare şi 2 la licee/şcoli profesionale.

Doar lucrările de igienizare sunt aproape gata

În ceea ce priveşte stadiul execuţiei lucrărilor de igienizare şi reparaţii curente, o parte din unităţile de învăţământ sunt gata, în timp ce la altele lucrările sunt în plină desfăşurare. Astfel, la capitolul igienizare, în mediul urban, s-au finalizat în procent de 75% grădiniţele, 60% şcolile gimnaziale şi 90% liceele. În mediul rural, până acum s-au igienizat 80% dintre grădiniţe, 80% şcolile gimnaziale, iar Liceul de la Măxineni este gata.
"De asemenea, s-au realizat lucrări la instalaţii sanitare în 10 grădiniţe şi în 14 şcoli gimnaziale, gradul de realizare este de 85% la această oră. Lucrări la instalaţia electrică s-au făcut în 11 grădiniţe, în 16 şcoli gimnaziale şi 3 unităţi liceale, gradul de realizare este de 100%. Lucrări de vidanjare, în localităţile în care nu există sistem de canalizare sa-u efectuat deja în 26 de unităţi de învăţământ. De asemenea, s-au realizat şi alte tipuri de lucrări: extindere a grupului sanitar la Şcoala Romanu, lucrări la acoperiş plus instalaţia electrică la Unirea, reabilitarea unui corp de clădire la Valea Cânepii, reabilitarea unui hol la Şcoala Gimnazială «V. Alecsandri» din Brăila, alimentare cu apă rece şi scurgere, reparaţii la gardul şcolii la «Sf. Andrei», reabilitarea clădirii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală la grădiniţa cu program normal din satul Filipeşti, lucrări de reabilitare la ţeava de alimentare cu apă la «Murgoci», reparţii de hidroizolaţie la «Neniţescu», realizarea unui teren sintetic şi restul curţii betonată la Liceul Tehnologic Măxineni. La grădiniţa cu program normal Chiscani s-a modificat instalaţia de gaze conform normativelor în vigoare şi s-a realizat gardul de împrejmuire", a mai afirmat Cătălin Canciu.
Inspectorul şcolar general a precizat că până la 1 septemrbie toate lucrările vor fi gata.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro