Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Judetul soselelor insingerate

Bilant tragic pentru Braila. Judetul nostru ocupa primul loc pe tara in ceea ce priveste numarul persoanelor decedate in urma accidentelor rutiere. Desi in prima jumatate a anului statisticile nu erau atit de sumbre, luna august ne-a aruncat in fruntea clasamentului, cind s-au inregistrat 24 de evenimente grave, soldate cu 13 morti, opt dintre ei in numai o saptamina. In ceea ce priveste numarul de accidente grave, Braila ocupa locul 13 pe tara, iar la persoane ranite grav, locul 17, insa faptul ca sintem fruntasi la persoane decedate este ingrijorator.
Tragediile s-au produs pe raza judetului, in special pe drumuri nationale, fie din cauza starii deplorabile a soselelor, fie din cauza inconstientei unor soferi care conduc imprudent si merg cu viteza, punindu-si atit propria viata in pericol, cit si a altora. Dupa cum ne-a precizat seful Biroului Politiei Rutiere, scms. Bogdan Zotoi, in primele 7 luni ale acestui an s-au produs 108 accidente grave, soldate cu 30 de morti si 96 persoane ranite grav. Fata de aceeasi perioada a anului trecut se inregistreaza o crestere semnificativa, numarul persoanelor decedate dublindu-se. In timp ce in municipiu numarul decedatilor a scazut, situatia in judet este mult mai grava. Anul acesta au avut loc 64 de accidente pe arterele de circulatie din afara municipiului, in urma carora 26 de persoane si-au pierdut viata, iar 55 au ajuns la spital in stare grava, fata de 2007 cind au fost 40 de accidente, cu doar 6 morti si 44 de raniti grav.
Cele mai multe accidente s-au produs din cauza conducerii imprudente, constatare in spatele careia se ascunde de multe ori viteza, lucru greu de dovedit insa. Pe locul doi se afla traversarea neregulamentara care, in ultimul timp, a luat amploare si in judet. Problema cea mai mare o ridica persoanele in virsta, foarte greu de disciplinat, care prefera sa traverseze neregulamentar, fara a se gindi ca isi pun viata in pericol si pe care nici macar amenzile nu-i sperie. Si conducatorii auto au partea lor de vina, a treia cauza a accidentelor din acest an fiind neacordarea de prioritate. Pe locul patru se situeaza viteza neadaptata la conditiile de trafic.

Educatia participantilor la trafic este importanta

Principalele artere de circulatie de pe raza judetului unde s-au produs frecvent evenimente rutiere sint DJ 212 - Braila - Chiscani - Stancuta (7 accidente, 6 morti), DE 584 - Braila - Slobozia (19 accidente, 6 persoane decedate ), DN 2 B - Braila - Surdila Greci (17 accidente, 6 morti), DN 22 - Braila - Gradistea (5 accidente, un mort), DN 23 Braila - Olaneasca (9 accidente, 6 persoane decedate). Desi multi dintre soferi dau vina pe drumurile proaste, accidentele nu s-au redus dupa ce unele dintre acestea au fost reabilitate, lucru care i-a incurajat pe cei aflati la volan sa apese si mai tare pedala de acceleratie.
Pentru reducerea tragediilor, nu doar Politia trebuie sa actioneze, ci si participantii la trafic, fie ei soferi sau pietoni. Seful Biroului Politiei Rutiere, scms. Bogdan Zotoi, a precizat ca, in primul rind, conducatorul auto, indiferent de calitatea pe care o are ca si participant la trafic, trebuie sa inteleaga ca strada este pentru toti, dar in restrictiile impuse de lege, nu fiecare cum vrea. Pe de alta parte, cel aflat la volan trebuie sa inteleaga importanta vietii si a sanatatii fiecaruia, nu numai a lui, sa aprecieze si viata si integritatea corporala a altora. Nu in ultimul rind, rutierii ii sfatuiesc pe soferi sa dea dovada de intelegere in trafic, deoarece fara intelegere nu se ajunge nicaieri, din contra, rezultatul final o sa fie cifrele din ce in ce mai mari la accidente, persoane decedate sau ranite grav. "Educatia tuturor participantilor la trafic este importanta, nu cea pe care o face neaparat presa, ci incepind din cadrul familiei, de acolo incepe. Este frumos cind mergem in Germania, in Spania si vedem cum se circula, dar, din pacate, foarte putini din cei care calatoresc peste hotare cind vin in tara pun si in practica ce au vazut acolo. Problema accidentelor trebuie sa dea de gindit din prisma mai multor factori. In primul rind trebuie luat in calcul numarul de masini si de conducatori auto, care pe zi ce trece creste continuu, ceea ce implica o aglomeratie mult mai mare pe strazi, care, fie ca sint drumuri nationale, fie ca sint in municipiu, ramin la fel, nu se modifica. In al doilea rind, multa lume spune “Ce face Politia Rutiera?”. Politia are mijloace si resurse limitate, singurul lucru pe care il putem face este sa repartizam echipajele cit mai bine, in asa fel incit sa fie prezente in locurile cu risc de accidente", a precizat scms. Bogdan Zotoi.

Luna august a zguduit bilantul Serviciului Politiei Rutiere

Cresterea inregistrata luna trecuta este alarmanta, comparativ cu lunile ianuarie si mai, care figureaza cu 14 si respectiv 15 accidente, in urma carora au decedat 3 si respectiv 2 persoane. Din statisticile lunilor iunie si iulie, cind in total au fost 17 evenimente rutiere, reiesea o scadere imbucuratoare si nimic nu prevestea dezastrul ce a urmat in august.
Citeva dintre tragedii s-au soldat si cu cite doi morti, cum ar fi cazul accidentului de pe Digul Braila - Galati, din noaptea de 9 spre 10 august, cind doi tineri, printre care un minor, si-au pierdut viata si un altul a ajuns la spital in stare grava. Soferul, ce avea carnet de doar 2 luni, a pierdut controlul asupra masinii, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune frontala cu un autoturism "Mercedes". In mai putin de 24 de ore, alte doua persoane, sot si sotie, au decedat, masina in care se aflau fiind aruncata intr-un copac de pe marginea soselei, de o alta masina care rula in spatele lor. Accidentul s-a consumat in afara localitatii Varsatura, din cauza unui sofer galatean care nu a adaptat viteza la conditiile de trafic si a intrat in autoturismul din fata sa.
Viteza si neatentia in conducere au dus la producerea unui grav accident de circulatie si in ziua de 19, in urma caruia tot doua persoane au decedat, iar alte doua au ajuns la spital in stare grava. Pe DN 23 Braila - Focsani, in apropiere de localitatea Maxineni, un focsanean a pierdut controlul asupra volanului, intr-o curba usoara, si a iesit in afara partii carosabile, pe acostament. Soferul a incercat sa redreseze masina, dar a patruns pe contrasens, a iesit in decor in partea stinga si s-a lovit violent de un copac de pe marginea drumului. Impactul a fost atit de puternic, incit masina s-a facut praf si s-a incolacit pur si simplu dupa copac. Ultimul eveniment grav de luna trecuta s-a produs in data de 31, pe DE 584. Viceprimarul din comuna Rosiori si-a pierdut viata la numai 29 de ani, iar sotia sa a ajuns in coma la spital. Cei doi se intorceau de la o nunta unde petrecusera toata noaptea si se indreptau spre casa, dar oboseala si-a spus cuvintul. Ajungind in afara orasului Insuratei, soferul ar fi adormit la volan si a pierdut controlul asupra autoturismului, moment in care acesta a parasit partea carosabila si s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Impactul a fost fatal pentru conducatorul auto, care nu a mai avut nici o sansa de supravietuire.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii