Mergi la conţinutul principal

Judetul nostru a scapat ieftin in confruntarea cu Dunarea iesita din matca

Asa dupa cum au prognozat hidrologii, Dunarea a atins o cota istorica la Braila, ajungind sa masoare, ieri, la mira noastra, 667 centimetri, cu 10 cm mai mult decit in ziua precedenta. La un asemenea nivel, apa a inaintat mult pe faleza, acoperind complet aleea de linga mal, astfel incit brailenii care voiau sa foloseasca bancile nu puteau sa se aseze normal, ci erau nevoiti sa le escaladeze, ca sa nu stea in apa pina la genunchi. Din fericire, in afara de inundarea unei alei si a perimetrului Zonei Libere, fluviul nu mai facuse alte probleme, in municipiul si judetul nostru. Cel putin aceasta era situatia ieri, pina la inchiderea editiei. Digurile Insulei Mari rezistau eroic presiunilor titanice la care erau supuse, angajatii ANIF, muncitorii IMB SA si localnicii satelor din zona fiind permanent cu ochii pe ele, pentru a depista si consolida din timp eventualele eroziuni. "Mai avem o garda de cel putin 60 cm, intre nivelul apei si coronamentul digului. Inca sintem stapini pe situatie si putem spera ca nu vor fi probleme nici daca nivelul Dunarii va mai creste inca 30 cm. Daca o sa creasca mai mult, cum o vrea Dumnezeu...", ne-a spus Dan Ionel, directorul Sucursalei Arges, Ialomita, Siret a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, care se afla, ieri la amiaza, in Insula, pentru a supraveghea operatiunile de consolidare a punctelor slabe ale digurilor. Pe malul celalalt, inca s-a mai lucrat si ieri la crearea unui dig suplimentar care sa apere Varsatura in cazul in care apele ar reusi sa-l sparga pe cel principal. La aceasta operatiune s-au alaturat, pe linga angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor si satenii din Chiscani si Varsatura, forte militare din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea", Brigazii 10 Geniu si Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila. Militarii sint gata sa intervina oricind cu mai multe forte. "Brigada 10 Geniu dispune de mijloace tehnice si este pregatita sa actioneze la nevoie, pentru salvarea si evacuarea populatiei din zonele de risc, dublarea trecerilor permanente si transporturile grele pe Dunare, cu bacuri de mare capacitate", ne-a declarat maiorul Viorel Calenciuc, ofiterul de relatii publice al Garnizoanei Braila. "La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila sunt constituite rezerve de interventie care la solicitarea autoritatilor locale pot interveni in cel mai scurt timp pentru inlaturarea efectelor inundatiilor si pentru sprijinirea populatiei aflate in dificultate" ne-a declarat si locotenentul Iulian Timofei, ofiterul de relatii publice al IJJ Braila.
Ieri, hidrologii nu au putut oferi informatii exacte in privinta cotelor prognozate pentru Braila. Daca, initial, se anuntase ca nivelul apei va mai creste, in zona noastra, cu 10 cm, ulterior se revenise asupra informatiei, cu o veste mai buna: cota urma sa stagneze la 667 cm, apoi sa inceapa sa scada, treptat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro