Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Judeţul, împărţit în două

• în timp ce localităţile din judeţ au scos-o învingătoare pe Viorica Dăncilă (PSD), municipiul a fost cel care a făcut diferenţa şi a “decolorat” judeţul roşu de atâta timp • o surpriză a fost şi oraşul Ianca, unde, deşi primarul e PSD-ist, Klaus Iohannis a obţinut mai multe voturi decât Dăncilă

 

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a adus surprize nu numai în ţară, cât şi în Brăila. Pe lângă victoria istorică a Partidului Naţional Liberal (PNL) în faţa Partidului Social-Democrat (PSD) în teritoriul nostru, luând la puricat judeţul, fără a pune la socoteală municipiul, rezultatele par interesante: bătălia s-a dat între actualul preşedinte în funcţie, Klaus Iohannis, şi fostul premier Viorica Dăncilă. Următorii clasaţi abia au reuşit să obţină o cincime din cât a câştigat unul dintre cei doi. Între candidatul USR-PLUS, Dan Barna, şi cel susţinut tot de o alianţă între două partide politice, Mircea Diaconu, învingător a ieşit acesta din urmă, cu aproximativ 800 de voturi mai mult.

În judeţ, excluzând municipiul, câştigătoare la numărul de voturi este Viorica Dăncilă (PSD), care a reuşit să obţină un total de 17.562 voturi şi să “tragă” de partea ei comune cu primari liberali (Scorţaru Nou, Vişani, Berteşti), populari (Racoviţa), de la ALDE (Surdila Găiseanca). Dăncilă l-a învins pe Iohannis, în ceea ce priveşte numărul de voturi, în 23 de comune brăilene, în timp ce candidatul PNL a obţinut victoria în celelalte 20 de comune, cu un total de 17.077 de alegători care au pus ştampila în căsuţa cu numele său. Şi dacă social-democrata a reuşit să smulgă voturi multe în localităţi liberale, e valabilă şi viceversa, iar surpriza vine de la Ianca (plus satele componente), unde Iohannis a fost votat de 1.260 de cetăţeni, în timp ce Dăncilă de doar 1.206. Alte astfel de exemple sunt Chiscani, Tufeşti, Ulmu şi Vădeni.

Ca diferenţă de voturi între cei doi candidaţi ce au intrat în turul doi, cea mai mare s-a înregistrat în comuna Grădiştea:  602 buletine ştampilate pentru Iohannis, faţă de 155 pentru Dăncilă. Mircea Diaconu, candidatul susţinut de ALDE şi Pro România, a obţinut 60 de voturi, în timp ce Dan Barna (Alianţa USR-PLUS) doar 29. În secţiile de votare amenajate pe teritoriul comunei Surdila Greci, actualul preşedinte în funcţie a câştigat 335 voturi din partea electoratului, în timp ce fostul premier a fost votat doar de 138 de persoane. Urmează Diaconu, cu 49 de voturi şi Barna cu 29. Voturi aproape dubleîn favoarea lui Iohannis faţă de Dăncilă s-au înregistrat şi în Cireşu: 546 faţă de 271. Diaconu a fost votat de 66 de pesoane, Barna doar de 39.

La polul opus, se află comunele Roşiori (Iohannis - 125 voturi; Dăncilă - 362), Dudeşti (Iohannis - 247; Dăncilă - 536), Movila Miresii (Iohannis - 363; Dăncilă - 856),Vişani (Iohannis - 187; Dăncilă - 463), Jirlău (Iohannis - 196 voturi; Dăncilă - 470).

Între cele trei oraşe din judeţ, Ianca, Făurei şi Însurăţei, doar unul a “ieşit” din linie. În timp ce Făurei şi Însurăţei au oferit cele mai multe voturi candidatului PSD, Ianca, unde primarul e social-democrat, a dat cele mai multe voturi actualului preşedinte al ţării.

În concluzie, voturile acordate în municipiu au fost cele care au colorat judeţul Brăila într-o altă culoare decât roşie, aşa cum era de mult timp. Liberalul Klaus Iohannis a obţinut 25.556 voturi în municipiu nostru, faţă de 22.345 voturi acordate candidatului PSD, Viorica Dăncilă. Trăgând linie şi socotind numărul total de voturi, Iohannis a câştigat Brăila cu 42.633 voturi, în timp ce fostul premier a fost votat doar de 39.907 persoane.
Categorie articol: 

Comentarii