Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jucătorii străini ai Şahtior Doneţk nu mai vor să revină la echipă

Şase fotbalişti sud-americani ai echipei antrenate de Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk, au refuzat să mai ia avionul spre Ucraina după meciul amical pierdut sâmbătă contra formaţiei franceze Olympique Lyon (1-4), potrivit agenţiei ITAR-TASS, citată de AFP.
Jucătorii sunt îngrijoraţi de criza politică din Ucraina, ce a luat o nouă turnură în această săptămână, odată cu tragedia avionului companiei Malaysia Airlines.
Se cunosc numele a cinci dintre cei şase jucători ai campioanei Ucrainei, toţi sud-americani: brazilienii Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa şi argentinianul Ferreyra. Şahtior a încheiat sâmbătă turneul de pregătire înaintea noului sezon.
"Nu vreau să fac comentarii deocamdată", a declarat managerul general al lui Şahtior, Serghei Palkin, citat de site-ul Tribuna, referitor la această situaţie.
Pe site-ul său, Şahtior anunţă sosirea echipei la Lvov, în vestul Ucrainei, unde echipa va disputa pe 22 iulie Supercupa Ucrainei împotriva lui Dinamo Kiev. O fotografie cu câţiva jucători coborând din avion, printre care croatul Darijo Srna şi ucraineanul Taras Stepanenko, însoţeşte anunţul de pe site-ul lui Şahtior, în care nu există nicio aluzie la jucătorii dezertori.

„Nu am nicio intenţie să mă întorc în Ucraina"

În altă ordine de idei, mijlocaşul argentinian al lui Metalist Harkov, Sebastian Blanco, a refuzat să revină cu echipa sa în Ucraina, la finalul stagiului de pregătire din Austria.
"După prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, nu am nicio intenţie să mă întorc în Ucraina", a declarat el de la Buenos Aires.
În ciuda situaţiei din ţară, Federaţia ucraineană de fotball (FFU) a refuzat să amâne startul campionatului, programat pe 25 iulie.
"Întreaga ţară plânge în faţa tragediei care o loveşte. Este îngrozitor. Aceasta nu va influenţa însă debutul campionatului. Insistăm asupra faptului că fotbalul trebuie să rămână în afara politicii", a subliniat responsabilul serviciului de presă al FFU, Pavel Ternovoi.

Răpiţi de impresari

"Jucătorii mei au fost răpiţi", a declarat ieri antrenorul român Mircea Lucescu, după ce şase fotbalişti sud-americani ai lui Şahtior Doneţk au refuzat să ia avionul spre Ucraina, speriaţi de criza cu care se confruntă această ţară, anunţă presa internaţională.
Preşedintele lui Şahtior, Rinat Ahmetov, a confirmat pe site-ul clubului că brazilienii Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa şi Ismaily şi argentinianul Facundo Ferreyra nu au luat avionul spre Ucraina după meciul amical cu echipa franceză Lyon.
Potrivit lui Lucescu, "vinovatul" ar fi agentul britanic de origine iraniană Kia Joorabchian, care "a profitat de situaţie ca să-i răpească".
"A reuşit să-i convingă să nu se întoarcă, explicându-le că vor fi curând liberi şi că vor putea în viitorul apropiat să semneze cu altă echipă", a declarat Lucescu pentru revista France Football. "Este un adevărat scandal. Sunt jucători importanţi pentru mine", a adăugat tehnicianul.
Pentru ziarul Segodnia, Lucescu a precizat că toţi cei şase jucători sunt reprezentaţi de Joorabchian, cu excepţia lui Ferreyra. Conform tehnicianului, a încercat să procedeze la fel şi cu alţi jucători ai lui Şahtior, Adriano, Ilsinho, Marlos şi Taison, dar nu a avut succes.

Noul sezon începe azi

Şahtior începe noul sezon azi, cu meciul împotriva lui Dinamo Kiev din Supercupa Ucrainei. Echipa lui Lucescu nu va avea cantonamentul în acest sezon la Doneţk, unde se înfruntă armata ucraineană şi separatiştii proruşi, ci la Harkov, la distanţă de 300 km.
Ahmetov a indicat că jucătorii ce au refuzat să se întoarcă riscă sancţiuni aspre. "Jucătorii au contracte pe care trebuie să le respecte. Dacă nu vor veni, cred că vor fi primii care vor avea de suferit", a spus Ahmetov.
În acest moment, Şahtior nu are permisiunea să joace meciurile de acasă pe Donbass Arena, din cauza conflictului.
Federaţia ucraineană nu a hotărât deocamdată unde va juca Şahtior în noul sezon, campionatul urmând să înceapă în weekend.

Vom juca pentru pace!

Ahmetov, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, a spus că nu sunt motive de teamă, iar clubul nu şi-ar duce jucătorii în locuri periculoase. "Ne dorim foarte mult să jucăm la Doneţk, însă în acest moment din păcate nu o putem face", a afirmat el.
"Vom juca acolo unde ni se va permite: ne-am dori să o facem la Harkov. Decizia referitoare la campionat este luată de federaţia ucraineană. Prin jocul nostru, noi vom face un apel la pace şi vom încerca să le aducem bucurie fanilor", a adăugat patronul lui Şahtior.
El a explicat că "nu au fost niciun fel de probleme" cu Mircea Lucescu, relaţia dintre ei fiind "foarte bună".

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii