Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Juan Antonio Samaranch a murit

Presa internaţională a anunţat că decesul a fost confirmat de directorul serviciului de medicină internă de la spitalul Quirón, Rafael Esteban Mur. "Juan Antonio Samaranch, internat la spitalul Quiron din Barcelona, a murit la ora 13.25 (11.25 GMT), ieri, ca urmare a unui stop cardiorespirator", se arată în comunicatul clinicii din Barcelona, citat de AFP.
Fostul preşedinte al CIO a fost internat de mai multe ori, ultima dată, în octombrie 2009, după ce s-a simţit rău în timp ce se afla la Monte Carlo. În 2007, Samaranch a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace, iar în 2001 a stat mai mult timp în spital, cu diagnosticul oboseală cronică, după ce a părăsit preşedinţia CIO.
Juan Antonio Samaranch a fost preşedintele CIO în perioada 1980-2001, iar apoi a fost preşedintele de onoare al forului olimpic. Doar baronul francez Pierre de Coubertin, "tatăl" Jocurilor Olimpice moderne, a rămas în funcţie mai mult ca Samaranch (1896-1925).

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu: "Samaranch a fost omul care a dus Jocurile Olimpice într-o altă dimensiune şi a înţeles că sportul merge către profesionalism"

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a declarat, ieri, că fostul conducător al CIO, Juan Antonio Samaranch, a fost un "monstru sacru" pentru mişcarea olimpică, iar decesul său reprezintă o pierdere imensă pentru sportul mondial. "Samaranch a fost omul care a dus Jocurile Olimpice într-o altă dimensiune şi a înţeles că sportul merge către profesionalism. El a condus într-un mod cu totul diferit Comitetul Internaţional Olimpic şi a fost autorul modernizării sportului. A fost un monstru sacru pentru tot ceea ce înseamnă sport şi mişcarea olimpică", a spus Morariu.

Iolanda Balaş: "Prin decesul lui Saramanch, sportul românesc a pierdut un foarte bun prieten"

Preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Atletism, Iolanda Balaş, a declarat, ieri, că sportul românesc a pierdut un bun prieten prin decesul fostului preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Saramanch. "Am primit cu mare tristeţe vestea că Saramanch a murit. Ştiam că este bolnav şi oarecum era de aşteptat să se întâmple acest lucru trist. L-am cunoscut destul de bine şi mi-au rămas în minte momentele în care am fost primită în audienţă la sediul CIO de la Lausanne, chiar înaintea JO din 1984. Se poate spune că sportul din România a pierdut un foarte bun prieten", a spus Iolanda Balaş.

Nadia Comăneci: "Mişcarea olimpică a pierdut o valoare fără egal"

Fosta gimnastă Nadia Comăneci a precizat că mişcarea olimpică a pierdut o valoare fără egal în urma decesului preşedintelui de onoare al Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch. "Încetarea din viaţă a domnului Juan Antonio Samaranch este o pierdere foarte mare pentru sportul şi spiritul olimpic, el fiind recunoscut şi ca cel care a pus bazele Jocurilor Olimpice moderne, militând pentru calitatea competiţiilor şi extinderea ţărilor participante. Prin plecarea lui, mişcarea olimpică pierde o valoare fără egal, un om deosebit...", a spus Nadia Comăneci.
Categorie articol: 

Comentarii