Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Jos mâinile de pe oraşul Brăila!"

* ţinta procedurii: declararea utilităţii publice a mai multor obiective de interes local, inclusiv a terenurilor retrocedate în natură din Piaţa Concordia * iniţiatorii sunt Simona Drăghincescu şi ONG-ul GREEN *

Începe campania de strângere a semnăturilor pentru demararea iniţiativei cetăţeneşti având ca principal obiectiv recuperarea terenurilor retrocedate în natură din Piaţa Concordia. Simona Drăghincescu şi organizaţia nonguvernamentală GREEN sunt iniţiatorii acestei acţiuni care îşi propune sub motto-ul "Jos mâinile de pe oraşul Brăila!" să apere de mafia imobiliară terenurile municipalităţii. "Acţiunea pe care o punem acum la punct este întemeiată pe prevederile legii administraţiei publice locale, care reglementează iniţiativele cetăţeneşti. În cursul acestei săptămâni vor fi instalate în pieţe corturi pentru a strânge semnături din partea brăilenilor, în vederea declarării utilităţii publice a unor obiective precum parcurile, locurile de joacă, Grădina Zoo şi terenurile din pieţe, inclusiv cele din Concordia. Ne dorim ca prin intermediul acestei proceduri să ne asigurăm că nu vom avea surprize de genul retrocedărilor din Concordia şi cu alte terenuri ale municipalităţii. Vom identifica fiecare astfel de teren pentru care se impune declararea utilităţii publice prin iniţiativă cetăţenească, iar proiectul de hotărâre îl vom înainta spre dezbatere atât Consiliului Local cât şi Consiliului Judeţean", ne-a declarat Simona Drăghincescu. Aşa cum a explicat şi Dan Păun, reprezentantul ONG-ului GREEN, cel de-al doilea iniţiator, în afară de corturile din pieţe vor fi stabilite şi echipe de voluntari care vor merge din uşă-n uşă pentru a aduna semnături. Potrivit legislaţiei în domeniu, iniţiativa cetăţenească trebuie să fie susţinută de cel puţin 5% dintre cetăţenii cu drept de vot ai unei unităţi administrativ teritoriale, ceea ce în cazul oraşului nostru înseamnă circa 10.000 de semnături. "Ne dorim ca Brăila să-şi păstreze în continuare parcurile, grădinile, locurile de joacă fără riscul ca povestea retrocedărilor din Concordia să se repete. În ceea ce priveşte terenurile din Concordia, acţiunea declanşată împreună cu GREEN va avea ca finalitate revenirea în domeniul public a unor bunuri care nu şi-au pierdut încă regimul juridic conferit de statutul de bun aflat în proprietatea publică a municipiului", a încheiat Drăghincescu.
De menţionat că Simona Drăghincescu, primarul Aurel Simionescu şi viceprimarul Stănel Necula sunt urmăriţi penal în cadrul unor anchete iniţiate de plângerile penale depuse de Constantin Ţigău, revendicatorul terenului de 235 mp recent retrocedat în perimetrul pieţei Concordia. Acesta s-a plâns de faptul că cei trei, alături de membrii comisiei de retrocedare, ar fi băgat beţe-n roate procedurii de punere în aplicare a hotărârii judecătoreşti privind restituirea în natură a terenului respectiv.
Reamintim că din 2006 şi până în prezent, municipalitatea a pierdut mai multe terenuri aflate în perimetrul Pieţei Concordia, ajungând să retrocedeze în natură loturi totalizând 1.374 mp. Întâmplător sau nu, de acest scandal se leagă intim numele omului de afaceri Simion Cloşcă, la care au ajuns în final terenuri cu suprafaţă de 1.139 mp, retrocedate în piaţă. De precizat că atât Primăria cât şi Direcţia Pieţelor se luptă în prezent într-un proces cu alţi revendicatori ai unui teren de 390 mp din piaţă aflat chiar sub spaţiile comerciale situate pe strada Griviţa, colţ cu Ghioceilor.
Categorie articol: 

Comentarii