Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jocuri de culise la PSD. Brăila trădată

• surse de încredere din mediul politic ne-au precizat că preşedintele interimar al social-democraţilor brăileni, Ion Rotaru, poartă de zor negocieri la Centru pentru a fi sprijinit de Liviu Dragnea la preşedinţia plină a PSD Brăila • una dintre condiţiile negocierilor ar fi să îl sprijine la rândul său pe gălăţeanul Dan Nica (cunoscut pentru episodul în care a “văduvit” Brăila de mia de hectare) pentru un loc pe lista partidului la alegerile Europarlamentare • Rotaru a negat că ar fi purtat astfel de negocieri şi a catalogat drept “aberaţii” informaţiile respective • el a adăugat că propunerea PSD Brăila pentru lista partidului la Europarlamentare este Carmelia Dragomir şi că ar urma un vot astăzi • întrebat despre acest episod, având în vedere că a iniţiat demersuri pentru recuperarea miei de hectare de la gălăţeni, fostul premier al României, Mihai Tudose (Pro România), a afirmat că i se pare jenantă susţinerea lui Dan Nica de către fostul său coleg

 

PSD Brăila este “în clocot” în apropierea conferinţei judeţene care ar trebui să aibă loc pe 17 martie, când organizaţia îşi va alege un nou şef pe locul rămas vacant după plecarea lui Mihai Tudose la Pro România. Deşi momentan niciun lider social-democrat nu a ieşit “la rampă” să îşi asume oficial candidatura pentru fotoliul de preşedinte, cert este că negocierile se poartă la nivel înalt. Mai exact, surse politice de încredere ne-au precizat că actualul preşedinte interimar al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, îşi doreşte foarte mult să îşi menţină fotoliul, astfel că a demarat o serie de negocieri “grele” cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Una dintre condiţiile acestor tratative pare să fie însă un vot în favoarea gălăţeanului Dan Nica pentru un loc pe lista PSD la alegerile Europarlamentare. Ca o paranteză, eurodeputatul Dan Nica este cunoscut la Brăila în special după episodul din 2003 când a orchestrat ruperea unei bucăţi de peste 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni, pentru a fi dată în proprietate municipiului Galaţi, pe vremea când gălăţeanul ocupa un loc în Guvern. Revenind, în şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD de ieri, potrivit surselor, senatorul Ion Rotaru şi-ar fi declarat susţinerea pentru candidatura lui Dan Nica pe lista partidului la alegerile Europarlamentare. Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” despre acest episod, Rotaru a negat şi a punctat că sunt aberaţii şi că în realitate organizaţia PSD Brăila vine cu propriul candidat: Carmelia Dragomir, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Un subiect care se se va dezbate şi vota, astăzi, în cadrul unei întâlniri a liderilor PSD pe regiunea de Sud - Est, a mai punctat Rotaru. Trebuie totuşi adăugat că, întâmplător sau nu, ieri, înainte de şedinţa BPN a social democraţilor, vicepreşedintele Marian Oprişan a declarat pentru presa centrală că regiunea de Sud-Est îi susţine pe Dan Nica şi pe Andi Cristea pentru a figura pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare din luna mai, decizie luată în urma discuţiilor cu toate organizaţiile din judeţele regiunii, inclusiv Brăila.

De altfel, surse din PSD Brăila ne-au punctat că, în ciuda faptului că lucrurile sunt încă neclare privind candidaturile pentru şefia organizaţiei judeţene a PSD, fostul primar Aurel Simionescu ar fi căzut la pace cu Rotaru şi ar fi anunţat că se va retrage din cursă în favoarea senatorului. De asemenea, acestea au mai spus că cei doi lideri brăileni ai partidului au în plan să propună un candidat mai puţin important pentru a figura pe lista PSD la Europarlamentare din partea Brăilei, ceea ce îl va avantaja clar pe gălăţeanul Dan Nica la votul final privind propunerile de candidaţi din partea regiunii Sud-Est la alegerile pentru Parlamentul European.

 

Rotaru: «E o poveste. Nu are nicio logică şi nicio legătură. Nu am ce să comentez»

Preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, a afirmat că informaţiile cum că l-ar susţine pe Dan Nica din partea regiunii Sud-Est nu sunt adevărate deoarece organizaţia pe care o conduce vine cu propria propunere, în persoana Carmeliei Dragomir. Lucru care se va tranşa, astăzi, în cadrul unei întâlniri a liderilor organizaţiilor din Sud-Est, când el va vota clar “pentru” Carmelia Dragomir.

“Să lămurim lucrurile. Au fost nişte discuţii de principiu legate de candidaţi. Nu s-a dat un vot. Urmează să ne întâlnim în şedinţă, eu sper că mâine (n.r. - astăzi), cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor din regiunea Sud-Est şi să luăm o decizie pe bază de vot. A fost o discuţie de principiu pe cine susţine, cine susţine. Dar telefonică. A rămas să ne întâlnim. Acum înţeleg că se convoacă discuţia asta. O să vorbesc şi cu domnul Oprişan pe tema asta. Dar avem şi noi un candidat şi pe cale de consecinţă trebuie să avem vot. Atât timp cât nu ar fi fost decât un singur candidat nu era nevoie, dar aşa avem vot. Noi trebuie să susţinem candidatul nostru. Nu pot să îl susţin pe Dan Nica, atâta timp cât am candidat de la Brăila. Va fi un vot în condiţiile astea şi deci nu pot să procedez altfel. Avem o discuţie şi vedem cum va rezulta în urma votului pe euroregiune, dar pe de altă parte decizia finală o ia Centrul în privinţa ordinii şi a celor care intră pe listă. Propunerea noastră este Carmelia Dragomir, secretar de stat la Mediu. Şi ca să ne lămurim bine, nu e un vot împotriva cuiva, ci un vot de a susţine candidatul nostru. Să vedem ce şanse are”, a declarat Rotaru, care a revenit ulterior cu un telefon şi ne-a precizat că întâlnirea cu liderii regiunii de Sud-Est a fost stabilită să aibă loc astăzi.

Întrebat cum comentează scenariul potrivit căruia ar fi negociat cu Liviu Dragnea să îl susţină pe Dan Nica pe lista la Europarlamentare, pentru ca ulterior să fie sprijinit la rândul său în cadrul alegerilor interne ale PSD Brăila de către liderul social-democrat, Rotaru a pufnit în râs şi a replicat că totul este o aberaţie.

“E o poveste. Nu are nicio logică şi nicio legătură. Nu am ce să comentez. Decizia se ia într-o conferinţă judeţeană, nu o ia Dan Nica sau altcineva. Nu are nicio legătură. Deci nici vorbă de aşa ceva, nu s-a făcut niciun fel de discuţie, nu se fac astfel de aranjamente”, a declarat Rotaru.

La rândul său, întrebat despre cele anunţate de Oprişan privind sprijinirea candidaturii lui Dan Nica, preşedintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu, a fost extrem de scurt, precizând doar că aceste declaraţii “vor naşte discuţii la nivelul regiunii”, lăsând să se înţeleagă că nu este prea încântat de idee. Acesta chiar a evitat să comenteze subiectul şi ne-a indicat să discutăm cu Ion Rotaru, care a participat la BPN al PSD.

Surse din interiorul organizaţiei social-democraţilor brăileni ne-au punctat însă că în condiţiile în care Dan Nica va fi propunerea finală a regiunii de Sud-Est, cel mai probabil nimeni din rândul PSD-iştilor brăileni nu va merge la vot la alegerile care urmează.

 

Tudose: «Ar fi jenantă această situaţie. E cu dispreţ pentru brăileni»

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” după declaraţiile publice făcute de Marian Oprişan şi informaţiile aflate, pe surse, cum că şi Ion Rotaru l-ar susţine pe Dan Nica pe lista PSD la europarlamentare, fostul premier al României, Mihai Tudose (Pro România), care a iniţiat la vremea când era în fruntea Guvernului demersurile pentru recuperarea unei părţi din mia de hectare dintre Brăila şi Galaţi, a afirmat că un asemenea gest i se pare jenant.

“Ar fi jenantă această situaţie. E cu dispreţ pentru brăileni. Ce să vă spun: eu nu am nicio îndoială că brăilenii nu vor sancţiona prin vot această atitudine. Mai ales că au o alternativă în Pro România. Să susţii Galaţiul şi pe unul care a cam făcut rău Brăilei, mie mi se pare jenant... chiar dacă e vorba de a obţine cineva ceva pentru el. Totuşi! Una e să susţii partidul din care faci parte, alta pe Nica. De pe lista aia multă şi mare a PSD-ului... chiar nu puteau să susţină pe altcineva?! Înţeleg că nu au cum să fie 40 de judeţe pe primele 7 - 8 locuri, cât va lua PSD-ul probabil, dar tu să îl susţii pe Dan Nica?! Păi poate e cineva foarte deştept în ţara asta la PSD şi îl susţii pe ăla. Nu ştiu. «Dom'le, noi nu susţinem candidatul pe zonă, noi îl susţinem pe Gigel care e de la Bucureşti, dar ne place de el şi considerăm că ţine cu ţara». E greu totuşi să înţeleg cum poţi să faci aşa ceva, chiar greu. Dar eu sunt convins că organizaţia PSD Brăila vă va explica cu amănunte de ce au făcut chestia asta. Sau ce consideră ei că e bine în decizia asta. În ce măsură un gălăţean va ajuta foarte mult Brăila. Eu am îndoieli mari. Şi nu am altă explicaţie decât orice numai interesul Brăilei nu”, a declarat Tudose.

 

Liberalii consideră că susţinerea lui Dan Nica de brăileni ar fi un scenariu nefericit

Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, având în vedere că este vorba despre o chestiune din bucătăria internă a PSD, însă a precizat că i s-ar părea o greşeală dacă brăilenii, fie aceştia şi din tabăra social-democraţilor, l-ar susţine pe Dan Nica la Europarlamentare.

“Nu ştiu cum procedează ei acolo. Poate că nu este o chestiune 100% reală. Rămâne de văzut când se vor stabili candidaţii. Dar cred că ar fi o greşeală să se întâmple aşa. Ar fi o greşeală ca postul de preşedinte al PSD Brăila să fie tranzacţionat pentru o chestiune politică de moment care vizează desemnarea pe listă. Şi asta în condiţiile în care Dan Nica este cel care a iniţiat chestiunea cu mia de hectare şi Brăila de atunci a fost prejudiciată continuu. Mi se pare total nefericită situaţia. Sper să nu fie aşa. Rămâne de văzut ce se va întâmpla când se vor desemna candidaţii”, a conchis Dănăilă.
Categorie articol: 

Comentarii