Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Job-ul de vară. Oportunitate sau pierdere a timpului liber?

Nicuşor Condrea: "Tipul acesta de job mie îmi surâde. Sunt o mulţime de motive să munceşti pe timp de vară, iar eu aş încerca să muncesc pentru a strânge un bănuţ, doar ca să ştiu că e al meu. În felul acesta aş şti că am propriii bani şi nu aş mai depinde de părinţi atunci când doresc să ies în oraş, să îmi iau haine, eventual să vizionez un film. Aş simţi că aş diminua efortul de a economisi pentru mine şi lucrul acesta m-ar încuraja să accept un job pentru acest sezon, însă depinde de mai mulţi factori, iar principalul ar fi acela că locurile de muncă nu răsar peste tot şi nici profitabile nu sunt toate".
Cristina David: "Job-ul pe timp de vară îţi aduce beneficii, însă are şi părţile sale «strâmbe». Am avut şi în trecut iniţiative de a lucra pe timp de vară, însă nu am resimţit un mare câştig din treaba aceasta. Sunt clasa a XII-a şi în mod cert câţiva bani în plus nu ar strica nimănui, mai ales că sunt bani câştigaţi de tine şi nu munciţi de către părinţi. Te simţi mult mai sigur când ajungi să primeşti un salariu, chiar şi unul mic, pentru că te gândeşti că eşti independent. Aş opta pentru un job de vară, dar o parte din timp voi fi ocupată cu studiile, cu examenele".
Adetu Costin: "Personal, sunt contra acestui tip de job. Nu-i văd părţile bune nicăieri, cel puţin nu în perioada asta în care se găseşte societatea. Prefer să câştig un ban pe cont propriu, fără să cer angajare undeva. Repar un pc, instalez un windows. Poate uneori câştigul e mai mic decât al unui angajat, însă nu depind de nimeni, Îmi aleg programul singur şi îmi permit să mă bucur de vacanţă mai mult, câştigând şi bani."
Veronica Pîrvu, elevă a Liceului Teoretic "Nicolae Iorga": "Sunt multe avantaje, unul dintre ele este iniţierea tinerilor pentru viitor. Vor învăţa să-şi câştige banii singuri, fără ajutorul părinţilor sau a celor apropiaţi. Nu văd care ar fi dezavantajul, ţinând cont că jobul va fi în timpul vacanţei, deci categoric nu îi va reţine de la învăţat."
Matei Andreea: "Job-urile pe timp de vară constituie un prilej favorabil deoarece tinerii devin independenţi din punct de vedere financiar, acest lucru fiind foarte important în educaţia lor. Job-urile de vară ajută la modelarea caracterului unui adolescent, acesta putând înţelege că o sumă de bani nu se poate procura atât de uşor precum pare. Este necesar foarte mult efort fizic sau intelectual pentru ca rezultatele să fie cele dorite. Din punctul meu de vedere, job-urile pe timp de vară sau în part-time sunt o oportunitate pentru orice tânăr care doreşte să se afirme şi, mai presus de orice, să îşi câştige propria existenţă, alegând acest drum de iniţiere."
Radu Marius-Adrian, elev al Colegiului Economic "Ion Ghica": "Mie job-urile de vară mi se par un sprijin financiar în plus şi un mod de ocupare a timpului liber. Având bani proprii, nu te trage nimeni la răspundere şi poate fi şi un mod de distracţie (depinde de job-ul ales). Schimbările în viaţa unui adolescent care lucrează nu cred că sunt aşa mari, doar faptul că se simte mărirea părţii financiare. Eu aş încuraja tinerii să alerge către un post part-time!"
Categorie articol: 

Comentarii