Mergi la conţinutul principal

Joacă de-a explozia catastrofală, la ISU "Dunărea"

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dunărea" Brăila şi-a exersat, ieri, capacitatea de intervenţie în cazul producerii unui incendiu de mari proporţii la un agent economic, catastrofă urmată de un accident auto şi un alt incendiu pe o proprietate privată din apropiere. Este vorba despre prima mare aplicaţie organizată de ISU pe anul în curs, de la care nu puteau lipsi şi alte structuri, precum Poliţia, Jandarmeria, Ambulanţa sau Crucea Roşie. Scenariul a prevăzut o explozie la Staţia de comprimare gaze naturale Siliştea, produsă pe fondul suprasolicitării utilajelor, din cauza unei crize a gazelor, similară cu cea de astă iarnă. Conform regiei, explozia a generat un incendiu, rănind grav doi angajaţi ai staţiei. Într-un atare context, pompierii voluntari din cadrul unităţii au intervenit imediat, până la sosirea pompierilor militari din cadrul ISU, alertaţi prin intermediul apelului de urgenţă 112. În scurt timp, două autospeciale au ajuns la faţa locului, iar servanţii şi-au întins cât au putut de repede furtunele, pentru a neutraliza focul imaginar. Pentru ca intervenţia lor să fie cât mai eficientă şi pentru că exista pericolul unei noi explozii, zona a fost izolată cu ajutorul jandarmilor. Cele două "victime" au primit primul ajutor de la voluntarii Crucii Roşii, apoi au fost preluate de personalul sanitar de pe o ambulanţă. Prefectul Loredana Alexandru a putut vedea de aproape cât de bine lucrează pompierii în astfel de situaţii. Presa, însă, nu a avut acces în perimetrul Staţiei de comprimare gaze de la Siliştea, conform dispoziţiilor trimise de şefii de la "Distrigaz" Mediaş, ce tutelează această unitate. În consecinţă, fotoreporterii şi cameramanii au putut lua imagini doar din poartă sau de peste gard. Presa a putut vedea doar momentul în care "victimele" au fost aduse până la ambulanţă, cât mai repede posibil. Graba nu prea le-a priit, însă, brancardierilor, care s-au cam încurcat în instrucţiunile de folosire a tărgii mobile, reuşind doar după mai multe încercări să o aşeze în poziţia corectă de funcţionare.

După finalizarea primei etape a exerciţiului, toată lumea s-a mutat pe Şoseaua Brăila-Focşani, unde, potrivit scenariului, agitaţia de la staţia de gaz metan a distras atenţia unui şofer. În consecinţă, maşina acestuia a ieşit de pe carosabil şi s-a izbit de un copac, "încarcerându-i" între fiare pe cei doi ocupanţi. Rolul autoturismului accidentat a fost jucat de o rablă ce a fost tăiată în bucăţi, în scop demonstrativ, de echipajul de descarcerare al ISU "Dunărea". Un rol important a avut, de această dată, Poliţia Rutieră, care a trebuit să oprească traficul auto, până la salvarea "victimelor".

Cea de-a treia fază a aplicaţiei a presupus stingerea rapidă a unui incendiu izbucnit la sediul unei ferme din apropiere, din cauza unui foc în aer liber, lăsat nesupravegheat. Ideea era ca pompierii să îşi demonstreze capacitatea că pot interveni simultan la două incendii. Intervenţia la fermă s-a făcut, însă, fără ca prefectul, conducerea ISU şi presa să poată asista, din simplul motiv că toată lumea era prezentă câteva sute de metri mai încolo, la demonstraţia de descarcerare. Când aceasta s-a finalizat, pompierii au anunţat că deja au dat gata şi cea de-a treia fază. Graba lor este explicabilă, totuşi, dat fiind că vremea a fost complet neprielnică, ploaia măruntă şi rece tăind cheful invitaţilor să o lungească prea mult în câmp.

La final, atât comandantul ISU "Dunărea", colonelul Florin Silvi, cât şi prefectul Loredana Alexandru au declarat că exerciţiul şi-a atins scopul, demonstrând că pompierii ştiu să îşi facă meseria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro