Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jandarmul campion

Are 34 de ani, este dublu campion national la box si detine mai multe titluri internationale si nationale in domeniu. Provine din vechea scoala braileana de box, se numeste Sorin Balan si in prezent este subofiter in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Braila. Mai mult, Balan este si instructor sportiv, el fiind cel care se ocupa de pregatirea lucratorilor din cadrul Jandarmeriei brailene. Fara a face prea mult caz din asta ne povesteste cum, pe parcursul carierei de boxer a participat la diferite campionate internationale, unele dintre ele chiar cistigindu-le: "Practic acest sport de peste 12 ani, la modul serios. Sint dublu campion national si am participat la competitii in Italia, Franta, Spania - chiar de trei ori, o data iesind pe locul I si alta data pe locul III, Germania, Bulgaria, Rusia. Am fost la un moment dat la un pas de a concura in Canada, dar in anul acela trebuia sa dau BAC-ul si am considerat ca educatia este mai importanta decit aceasta competitie", ne-a explicat Balan.
Unul dintre momentele preferate din activitatea sa de sportiv il reprezinta, asa cum ne-a povestit, meciul jucat in deschiderea primului Turneu International de Box organizat la Braila in 1993, in care a boxat alaturi de cele mai mari nume ale boxului romanesc, Leonard Doroftei si Francisc Vastag: "Am boxat in deschiderea turneului si am invins. A fost un moment deosebit, deoarece evenimentul era unul de exceptie, iar sala Sporturilor din Braila era arhiplina. Era pe vremea cind la Braila se facea sport de performanta, box de performanta, iar brailenii veneau la meciuri. Ca sa ajungi atunci sa boxezi in evenimente importante trebuia sa ai mai multe meciuri in fazele judetene si regionale, sa iei multa bataie, sa ai experienta. Chiar insemna ceva participarea la astfel de evenimente pe atunci. Se lucra mult...Nu era ca acum... Ma bucur ca am prins acele timpuri cind se lucra asa cum trebuie, scoala veche, traditionala".
De 9 ani este jandarm si nu a ratat nici o competitie interna organizata de aceasta institutie, reprezentind Inspectoratul brailean cu brio. "In perioada 2003 - 2005 am ocupat locul I la competitiile interne organizate de catre Jandarmeria Romana. Astept, poate anul acesta se mai organizeaza ceva, pentru a participa din nou", ne-a precizat tinarul subofiter. Balan a avut ocazia sa "fure" ceva meserie si de la cunoscutul luptator Ciprian Sora, cu ocazia cursurilor sustinute de acesta in cadrul Centrului de Pregatire Post-Universitara a MIRA. Sorin Balan face, de asemenea, parte din primele serii de jandarmi care au beneficiat de tehnicile predate de catre politistii chinezi la Bucuresti, in baza protocolului de colaborare dintre Romania si China pe aceasta linie. Avind in vedere viata "sociala" agitata din Braila, experienta in lupta acumulata de-a lungul timpului ii este mai mult decit necesara si nu se da inapoi de la a o folosi atunci cind situatia o cere: "In general, noi ne bazam pe tehnici de imobilizare a adversarului, iar procedeele folosite provin din mai multe stiluri de arte martiale. In meseria noastra, intilnim destui indivizi recalcitranti, care devin un pericol atit pentru cei din jur cit si pentru ei, asa ca este necesar sa intervenim cum se poate mai bine pentru a aplana conflictele. Situatia devine deosebit de periculoasa atunci cind in scena apar gruparile rivale, care de cele mai multe ori sint inarmate. Indivizii se indeamna si se provoaca unii pe altii, iar reactiile pot fi din cele mai urite. La Braila sint destule exemple in acest sens. Atunci chiar e necesar sa intervii in forta, pentru ca altfel s-ar intimpla si alte nenorociri".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii