Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jandarmerie de cumetrie

Caz rarisim in tara: la 1 mai 2005, seful Jandarmeriei romane s-a deplasat la Braila pentru a-si numi chiar fratele mai mic in fruntea Jandarmeriei de aici. Asta dupa ce, cu nici doua luni in urma, in martie, insusi inspectorul general, general-maior Costica Silion, fusese numit in functie. Mai mult, in Jandarmerie, col.Vasile Silion, inspectorul sef de la noi, il are in subordine atit pe unul dintre fiii sai, cit si pe finul sau. O sora a celor doi Silion este angajata in Jandarmeria de la Galati. Aceasta situatie nu este singulara in Jandarmeria Braila. Sotia purtatorului de cuvint este, de asemenea, angajata in Inspectoratul Judetean de Jandarmi, la contabilitate. La fel si sotia sefului de la Logistica. Mai multi jandarmi au in institutie fini, nasi, cumetri, dar si altfel de rude mai mult sau mai putin apropiate.

"Nu pot sa neg ca sint frate cu inspectorul general"

General-maiorul Costica Silion a devenit inspector general al Jandarmeriei romane la 1 martie anul trecut, iar potrivit propriului CV pina atunci fusese seful Directiei de Paza Obiective, Bunuri, Valori si Transporturi Speciale in Jandarmerie si comandant al Brigazii Speciale de Interventii a Jandarmeriei Romane.
La doua luni dupa ce a fost numit, generalul Costica Silion l-a inscaunat, la Braila, pe fratele sau, col. Vasile Silion, dupa ce acesta a cistigat concursul pe post, participind pentru a doua oara la un asemenea examen. Pe primul il picase in 2002. Colonelul Vasile Silion a urcat in functie dupa ce timp de doi ani a ocupat functia de adjunct al comandantului, iar vreme de un an mai inainte a fost comandant al detasamentului de jandarmi. A intrat in Jandarmerie in 1998, ca ofiter principal, venind din Armata.
Faptul ca seful Jandarmeriei si-a numit fratele pe cea mai inalta functie din sistem din Braila este cel putin inedit. Dar numele Silion nu este intilnit doar la cei doi frati, in Jandarmerie. La Braila, mai este angajat, tot in Jandarmerie, unul dintre baietii lui Vasile Silion, celalalt fiu lucreaza in Politie, dar si alte rude au serviciul la jandarmi, intre care un fin. O sora a celor doi frati Silion lucreaza la Jandarmeria Galati, iar o alta, la Penitenciar.
"Nu pot sa neg ca sint frate cu inspectorul general. Insa, in Jandarmerie, eu am venit inaintea inspectorului general, dar e adevarat ca el a venit si m-a numit. Am dat un concurs si l-am cistigat. A fost pentru a doua oara cind am participat la un concurs pentru un asemenea post, prima data, in 2002, n-am luat. Intr-adevar, un baiat al meu lucreaza tot in Jandarmerie, la Braila. A facut aici armata, a fost militar cu contract aici, iar cind a dat concurs, a cistigat. Unchi, matusi, alte rude nu prea mai am. Am o sora care-i in Jandarmerie la Galati, dar lucreaza de sapte ani, a participat la un concurs. La fel, in urma unui concurs, finul meu a ajuns in Jandarmerie, ofiter la Braila, dar nu era in Jandarmerie cind l-am cununat, doar eu eram in Jandarmerie. Mai am rude, insa nu mai stiu... Am si la Politie, unul dintre baieti si un cumnat si o sora la Penitenciar, toti au dat concurs. Ce vina avem noi ca ne cheama Silion? Numele acesta o sa-l mai intilniti, atit in jandarmerie, in tara, cit si in alte institutii militare", ne-a declarat col. Vasile Silion, inspectorul sef al Jandarmeriei Braila.

Declaratii de avere

Mentionam ca potrivit declaratiei de avere de pe site-ul institutiei, data in aprilie 2006, venitul net anual incasat de col. Silion a fost de 38.584 lei in anul precedent (385,84 milioane lei vechi), al generalului de peste 70.000 lei (700 milioane lei vechi), iar al fiului lui Vasile Silion de 8.065 lei (80,65 milioane), venit pe care seful jandarmilor braileni si l-a trecut in declaratia sa, ca si cum fiul ar fi minor si s-ar afla in intretinerea tatalui.
Sotia lt. Iulian Timofei, purtator de cuvint al Jandarmeriei Braila, lucreaza si ea, de anul trecut, in aceeasi institutie. Potrivit declaratiilor de avere, in 2005, locotenentul a cistigat 20.089 lei (200,89 milioane lei vechi), iar sotia sa, Marilena, 9.710 lei (97,1 milioane lei vechi).

Sotiile, la concurs

"Anul trecut au fost scoase mai multe functii la concurs. Sotia mea, intr-adevar, fiind expert contabil, a participat la concurs, alaturi de alti condidati, si a cistigat. Sotia este contabil, cu grad de plutonier. Eu n-am facut parte din comisia de examinare, ea nu este in subordinea mea. Au mai participat si alte sotii de militari atunci", ne-a declarat lt. Iulian Timofei.
Si sotia lt.col Misu Preda, sef Serviciu Suport Logistic este subofiter la Administrativ, la Jandarmeria Braila. Cum lt.col Misu Preda este in concediu, in numele sau ne-a raspuns purtatorul de cuvint, lt. Timofei: "Sotia domnului Preda a participat, de asemenea, la un concurs, a fost salariat MApN civil si a venit aici. Sa stiti ca toate dosarele sint trimise, inainte de concurs, la Anticoruptie".
Din aceeasi sursa am mai aflat ca in Jandarmeria Braila mai sint ofiteri si subofiteri inruditi. Pina de curind, aici au lucrat si sotii Bogdan, dar el a plecat la Politie. "Mai sint nasi si fini, cumetri, nu mai stiu, dar se cunosc din Jandarmerie, cel putin asa imi amintesc eu. Acum, urmeaza sa avem un concurs la care, intr-adevar, s-au inscris mai multe sotii ale colegilor nostri. Concurs pentru posturi in operativ", a mai spus lt. Timofei.
Faptul ca in Jandarmeria Braila sint mai multi ofiteri si subofiteri inruditi ne-a fost semnalat si de catre un cititor care si-a spus punctul de vedere in cadrul sondajului nostru de pe site. Dupa ce ne-a declarat ca nu se simte deloc in siguranta in Braila, cititorul, care a semnat "chivu-silion" (se referea la cms. Catalin Chivu, seful Politiei), a sustinut: "Daca seful Jandarmeriei e fratele comandantului de la Braila, si fiul, si o matusa si un unchi si tot neamul Silion si sotii Preda si sotii Timofei si citi altii... ce pretentie sa avem la saracii jandarmi daca nu le pasa de nimic si lucreaza in familie ca intr-un mare clan?"
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii