Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jaf armat la Lukoil

Jaf cu armă albă şi cagulă la benzinăria Lukoil de pe Şoseaua Baldovineşti 109. 

Antonel Lazăr, în vârstă de 35 de ani, poreclit "Drişpi", a fost arestat preventiv după ce, în noaptea de 24/25 iulie, puţin după ora 1:00, şi-a tras o cagulă pe cap şi l-a atacat pe gestionarul respectivei benzinării cu un briceag cu lama de 10 centimetri. Autorul jafului armat de la benzinăria Lukoil a fost capturat la scurt timp după ce a părăsit locul faptei, pentru că planificase prost atacul. În plus, venise la benzinărie pe jos, în condiţiile în care locul faptei se află în afara oraşului. Ancheta a fost coordonată de procurorul Ionel Tiberiu Dinu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, care a propus judecătorului de drepturi şi libertăţi arestarea "atacatorului cu cagulă" de la Lukoil.

Dependenţa de ţigări l-a făcut să jefuiască o benzinărie!

Iniţial, se ştia doar faptul că, în noaptea de duminică spre luni, 24/25 iulie 2016, un individ necunoscut, purtând cagulă pe faţă, a pătruns în incinta staţiei peco aparţinând de SC Lukoil SRL România - Punct de lucru Şoseaua Baldovineşti nr. 109 Brăila, unde, prin ameninţarea cu un briceag cu lama de aproximativ 10 centimetri, a înmânat un sac şi i-a solicitat gestionarului să-i dea banii din casa de marcat şi mai multe pachete de ţigări. Gestionarul, de frică, s-a conformat, prejudiciul total fiind estimat la peste 2.600 lei.
Ulterior, după administrarea probelor (declaraţii persoană vătămată, proces verbal de cercetare la locul faptei, proces verbal de depistare a autorului, declaraţii martori, proces verbal de conducere în teren, proces verbal de vizionare imagini surprinse de camerele de supraveghere din incinta benzinăriei etc) poliţiştii brăileni, coordonaţi de procurorul Ionel Tiberiu Dinu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, au refăcut filmul jafului armat de la benzinăria Lukoil, pus la cale de Antonel Lazăr.
Astfel, în noaptea de 24/25 iulie 2016, Antonel Lazăr, zis "Drişpi", în vârstă de 35 de ani, a plecat de la locuinţa sa din cartierul Pisc (locuieşte pe strada Pictor Iser), chipurile, ca să-şi cumpere ţigări. Avea la el suma de 20 de lei. După ce a cumpărat un PET de bere de la un chioşc non-stop din cartierul Vidin, "Drişpi" şi-a continuat deplasarea pe jos, pe Calea Galaţi, către Şoseaua de Centură a municipiului. Ajuns pe Şoseaua de Centură, între Calea Galaţi şi Şoseaua Baldovineşti, Lazăr a găsit un fes negru în dreptul unei clădiri dezafectate şi l-a luat cu el.
Folosind briceagul pe care îl luase de acasă, autorul jafului de la benzinărie a făcut două orificii corespunzătoare ochilor, după ce, mai întâi, şi-a tras fesul pe faţă. Tot în zona respectivă, Antonel Lazăr a găsit un sac din plastic pe care l-a luat, de asemenea, cu el. În acel moment, încurajat de alcool, individul de 35 de ani s-a hotărât să meargă la benzinăria amplasată pe Şoseaua Baldovineşti, "ca să facă rost de ţigări", dar nu oricum, ci prin folosirea forţei şi intimidarea angajatului căruia nici prin cap nu-i trecea că va fi victima unui jaf.

Autorul atacului, capturat la 700 de metri de benzinărie

Procurorul care se ocupă de caz preciza, la punerea în mişcare a acţiunii penale: "Lazăr Antonel a supravegheat o scurtă perioadă de timp benzinăria, pentru ca în incintă să nu se afle vreun client, după care a intrat cu cagula trasă pe faţă şi cu briceagul desfăcut, cu lama la vedere, s-a postat în faţa ghişeului unde era un bărbat singur şi, sub ameninţare cu acte de violenţă, i-a solicitat acestuia să umple sacul respectiv cu pachete de ţigări, indiferent de marcă, totodată să pună în sac şi banii din sertarul casei de marcat".
Ameninţat cu cuţitul, gestionarul benzinăriei Lukoil, B.L., a făcut întocmai cum i-a poruncit tâlharul: a introdus mai multe pachete de ţigări în sacul din plastic pe care i l-a întins atacatorul. Când însă a venit vorba de bani, angajatul benzinăriei i-a arătat lui Antonel Lazăr că nu are prea mulţi bani în sertar. "Drişpi", însă, era presat de timp. A continuat să-l ameninţe pe B.L. cu cuţitul şi i-a poruncit să pună toţi banii pe care-i avea în sacul de plastic, peste pachetele de ţigări.
Imediat după ce a primit sacul cu pachete de ţigări şi cu vreo 400 de lei (în bancnote din cupiură de 5 lei şi de 1 leu), banditul a părăsit în grabă locul faptei şi a fugit pe câmp, unde a aruncat cagula ponosită pe care o purtase în momentul atacului. Acolo avea să fie găsită de poliţiştii care porniseră pe urmele lui.
La 10 metri distanţă de cagulă, în vegetaţia din zonă, "Drişpi" a ascuns sacul cu pachetele de ţigări, oprind pentru sine numai un pachet de Kent lung. Din păcate pentru el, autorul jafului armat de la benzinăria Lukoil avea să se bucure destul de puţin de "isprava" pe care a făcut-o. Procurorul de caz precizează: "De acolo, prin vegetaţia uscată, Lazăr Antonel a plecat spre drumul care face legătura între Şoseaua de Centură a municipiului şi Calea Galaţi, la aproximativ 600 - 700 de metri distanţă de staţia peco Lukoil, unde a observat un echipaj de poliţie. Pentru acest motiv, s-a dezbrăcat de tricoul de culoare neagră, cu înscrisuri pe piept (pe care-l purtase în momentul atacului - n.r.) şi l-a aruncat în iarbă, nu departe de locul unde, ulterior, a fost depistat de lucrătorii de poliţie".

"Drişpi" a fost arestat pentru tâlhărie calificată

În momentul jafului de la benzinăria de pe Şoseaua Baldovineşti, precizează surse judiciare, în încăperea alăturată ghişeului se mai afla o angajată a benzinăriei, care, de teamă, nu a intervenit. În schimb, în momentul în care Lazăr a fost adus de poliţişti la benzinărie, femeia l-a recunoscut imediat după hainele pe care le purtase în momentul comiterii tâlhăriei.
Înregistrările camerelor de supraveghere de la benzinărie, făcute în noaptea de 24/25 iulie, sunt acum probe la dosar. Astfel, în urma vizionării imaginilor surprinse de camere, oamenii legii au realizat planşe foto sugestive, ce surprind momentul atacului armat, de la intrarea lui "Drişpi" în incinta benzinăriei şi până la plecarea acestuia, cu sacul de plastic în care se aflau ţigările şi banii sustraşi prin folosirea cuţitului.
Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Brăila a comunicat parchetului că fragmentele de urmă papilară (amprente) identificate pe sacul cu ţigări ridicat din vegetaţie aparţin suspectului Antonel Lazăr. Prejudiciul cauzat în noaptea atacului de la benizinăria Lukoil a fost de 2.625,50 lei, sumă cu care societatea s-a constituit parte civilă în dosarul penal.
În ziua de luni, 25 iulie 2016, dosarul jafului de la benzinărie a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. În aceeaşi zi, s-a început urmărirea penală împotriva lui Antonel Lazăr, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 233, alin. 1, art. 234 alin. 1, lit. a,c şi d din Codul penal. Brăileanul de 35 de ani a fost reţinut pe ordonanţă, pentru 24 de ore, iar a doua zi a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila, cu propunere de arestare preventivă. În ziua de marţi, 26 iulie 2016, Antonel Lazăr, zis "Drişpi", a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată.

Bătrâni tâlhăriţi pe Calea Galaţi. Unul dintre atacatori purta cagulă

Pe data de 5 aprilie 2016, în jurul orei 16:00 - ziua-n amiaza mare - trei infractori "şcoliţi" în Occident au dat buzna în apartamentul unor bătrâni de pe Calea Galaţi şi i-a călcat în picioare, la propriu, ca să le dea banii pe care îi aveau în casă. Atacul fusese pus la cale de Simona Nare, 45 de ani, cu ajutorul informaţiilor furnizate de Dumitra Ion, zisă "Didina", fosta menajeră a victimelor. "Didina" îi furnizase Simonei numerele de telefon ale victimelor, locaţia blocului, codul de la interfon şi locul unde ţineau banii. Marius Gheorghe, zis "Expert", 19 ani, Tudor Popa, zis "Duie", 43 ani, şi Mihai-Lucian Boncu, de 35 ani, i-au agresat pe cei doi bătrâni degeaba, pentru că aceştia puseseră între timp banii la CEC. Bandiţii au fost capturaţi după o urmărire ca-n filme, în apropiere de comuna Bordei Verde, după ce sustrăseseră bijuterii de aproape 10.000 lei. Cinci dintre cei şase inculpaţi implicaţi în tâlhăria de pe Calea Galaţi au fost arestaţi preventiv. În timpul atacului, "Expert" purtase cagulă.

 
Categorie articol: 

Comentarii