Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iulia Timosenko sugereaza in premiera o alianta cu opozitia prorusa

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a sugerat pentru prima data, luni, ca formatiunea sa prooccidentala ar putea forma o coalitie guvernamentala cu opozitia prorusa, in cazul in care criza cu presedintele Viktor Iuscenko va persista, relateaza AFP.
In cadrul unei conferinte de presa, Timosenko a evocat trei posibilitati, punind accent pe o "schimbare" de coalitie "pentru ca Guvernul sa isi continue activitatea", ceea ce inseamna o alianta cu blocul prorus.
"In prezent, sint trei solutii", iar "reinnoirea coalitiei" prooccidentale intre Blocul Timosenko si partidul prezidential este "cea mai buna" a adaugat ea.
Daca acest scenariu va esua, celelalte doua optiuni permit fie organizarea de noi alegeri legislative anticipate, fie "schimbarea formatului coalitiei... pentru ca Guvernul sa isi continue activitatea si pentru a avea 350 de voturi" in Parlament dintr-un total de 450, a declarat Timosenko.
"Cea mai rea dintre aceste variante... este scrutinul anticipat. Nu este numai iresponsabil, ci si criminal sa conduci tara pe aceasta cale", la mai putin de un dupa precedentele alegeri legislative anticipate, a afirmat ea.
Partidul prezidential si-a anuntat marti retragerea din coalitia cu Blocul Timosenko in urma adoptarii unei serii de legi care reduc competentele prezidentiale in favoarea Guvernului, in cadrul unui vot comun al Blocului Timosenko si al opozitiei proruse (Partidul Regiunilor).
Presedintele Iuscenko a denuntat aceste voturi drept "o lovitura de stat" si a amenintat cu dizolvarea Parlamentului in cazul in care Blocul Timosenko si Partidul Regiunilor, care totalizeaza aproximativ 330 de deputati, nu isi va inregistra oficial coalitia.
Timosenko a exclus in ultimii ani in repetate rinduri o alianta cu prorusii si formalizarea unei asemenea coalitii ar fi o lovitura dura pentru popularitatea sa.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii