Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iulia Timosenko, dispusa sa accepte conditiile presedintelui pentru refacerea coalitiei

Premierul ucrainean Iulia Timosenko s-a declarat miercuri dispus sa accepte toate conditiile presedintelui Viktor Iuscenko in vederea refacerii coalitiei de guvernamint prooccidentale si a evitarii alegerilor legislative anticipate, relateaza AFP.
"Vom accepta cu ochii inchisi toate ultimatumurile pentru a pastra orientarea strategica a Ucrainei, Parlamentul si a nu impinge tara intr-o noua criza", a declarat ea intr-o conferinta de presa in urma unei reuniuni a Consiliului de ministri.
"Cind vom accepta aceste ultimatumuri, presedintele va avansa noi ultimatumuri, de exemplu, referitor la jugul mongolo-tatar" din Evul Mediu, a afirmat ea ironic.
Timosenko a apreciat ca presedintia "face totul pentru a duce tara spre alegeri anticipate". "Nu vom permite acest lucru.Vom arata intregii tari cine vrea sa aiba o coalitie democratica si cine nu vrea", a adaugat premierul, facind aluzie la presedintie.
Partidul presedintelui, care forma o majoritate guvernamentala impreuna cu Blocul Timosenko, a parasit coalitia in septembrie, in urma adoptarii unor legi care reduc prerogativele sefului statului.
Daca aceasta alianta nu este refacuta sau daca o noua coalitie nu este formata pina la jumatatea lui octombrie, seful statului are dreptul de a dizolva Parlamentul si de a decreta noi alegeri legislative.
Timosenko a cerut de mai multe ori presedintelui si sustinatorilor sai sa revina in coalitie, dar pina acum a respins toate conditiile avansate de seful statului (in special abolirea legilor antiprezidentiale si o rezolutie comuna care sa condamne interventia militara rusa in Georgia).
Liderii grupurilor parlamentare ale celor doua forte ar trebui sa continue in cursul dupa-amiezei negocierile menite sa reuneasca alianta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii