Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iulia Ivan, singura olimpica de talie internationala a Brailei!

Anul acesta, Iulia Ivan, eleva in clasa a X-a D, la Colegiul National "Gh. M. Murgoci", este singura olimpica de talie internationala a Brailei. Medalia de argint la Olimpiada Internationala de Limba Rusa de la Moscova a propulsat-o pe Iulia printre cei 102 olimpici internationali ai Romaniei. De altfel, eleva Colegiului "Murgoci" se afla pe lista elevilor care au obtinut distinctii la olimpiadele scolare internationale si care beneficiaza de bursa de performanta "Meritul Olimpic". In acest an scolar, cuantumul bursei de performanta "Meritul Olimpic" este de 280 lei, lunar.
Iulia a urmat cursurile gimnaziale ale Scolii nr. 21, unde s-a pregatit riguros la limba rusa alaturi de profesorul Mihail Chirsanov, cu care colaboreaza si in prezent. "Domnul profesor Chirsanov m-a ambitionat cel mai mult. Dumnealui ii datorez toate performantele mele. Eu nu ma pregatesc in particular, insa, de exemplu, ma uit la televizor la programe rusesti, descarc filme cu subtitrare ruseasca, iar lucrurile acestea ma ajuta. Rusa pe care o vorbim noi acasa nu are legatura cu adevarata limba rusa. Inainte se mai vorbea limba rusa pura, acum doar batrinii mai vorbesc, tineretul mai deloc", a spus Iulia.
Tatal Iuliei este dascal la Biserica "Sfinta Ovidenie" iar mama sa este asistent maternal. Fata spune ca parintii sai sint sprijinul ei cel mai de pret, tot timpul au ajutat-o si indrumat-o.
Olimpica internationala este eleva la "Murgoci", la profilul stiinte ale naturii. Despre planurile sale de viitor, Iulia spune: "Unii ma sfatuiesc sa continui cu limba rusa, insa eu cind am ales acest profil, m-am gindit la farmacie. Desigur, iubesc limba rusa, dar nu stiu, nu m-am gindit inca ce voi face. Deocamdata mi-am propus sa ajung, din nou, la Olimpiada Internationala de Limba Rusa". Iulia are cu ce se mindri. Din clasa a VII-a, cind a putut participa pentru prima oara la olimpiadele de limba rusa, Iulia nu a scapat nici un an fara a adjudeca un premiu. In clasa a VII-a a obtinut locul II la Olimpiada Nationala de Limba Rusa, in clasa a VIII-a, locul I la aceeasi olimpiada, in clasa a IX-a locul I la Olimpiada Nationala si locul II la cea Internationala, iar in clasa a X-a a luat Mentiune la Olimpiada Internationala a liceenilor rusi din afara granitelor.
"Faptul ca se poate imparti intre scoala, matematica, fizica, romana si reuseste sa-si continue si pasiunea sa pentru limba rusa, este un lucru minunat. Ne bucuram ca avem asemenea elevi deosebiti, precum Iulia Ivan. Noi o ajutam, o sustinem si o intelegem de fiecare data cind este cazul. In apropierea olimpiadelor ea trebuie sa se concentreze numai pe limba rusa", a punctat directorul Colegiului National "Gh. M. Murgoci", prof. Viorica Mosescu.

Un nou succes pentru Iulia Ivan si scoala braileana

Dupa Olimpiada Internationala din vara acestui an, Moscova a fost gazda unui alt concurs international. Este vorba de cea de-a VI-a editie a Olimpiadei Internationale a liceenilor rusi din afara granitelor tarii, la disciplinele umaniste, stiintifice si aplicative. Romania a fost invitata pentu prima data sa participe la aceasta olimpiada. Un lot format din 12 elevi din tara, insotiti de profesorul Fenia Jipa Rubanov, au avut prilejul ca in perioada 3 - 9 noiembrie sa se infrunte cu tineri elevi din tarile Uniunii Statelor Independenta, din tarile baltice, dar si din alte tari, unde invata elevi de origine rusa.
Din lotul prezent la Moscova au facut parte patru elevi braileni: Iulia Ivan, Alina Patap, Ionut Nastase si Cristian Fadei. Dintre toti, cea mai merituoasa evolutie a avut-o Iulia Ivan, care a primit mentiune pentru rezultate deosebite la primul tur, respectiv la Limba, literatura si istoria culturii ruse. Performanta Iuliei Ivan este cu atit mai meritorie, cu cit a facut parte din grupa elevilor din Ucraina si Belarus, care au avut de rezolvat subiecte cu un inalt grad de dificultate.
De pregatirea acestei eleve s-a ocupat profesorul Mihail Chirsanov, de la Scoala nr. 21 si coordonator al grupei de limba rusa.
Olimpiada s-a organizat sub patronatul Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse si a fost finantata de Comisia Guvernamentala pentru probleme ale conationalilor din afara granitelor Rusiei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii