Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ITM Brăila, amenzi de aproape 350.000 lei pentru munca ”la negru”

* inspectorii de muncă au depistat 29 de persoane care prestau activitate fără forme legale de încadrare la 3 angajatori

 

 

 

Amenzile uriașe pentru munca ”la negru” nu îi sperie pe angajatorii brăileni nici în perioada de pandemie. Asta reiese dintr-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, care, în perioada 27 aprilie - 7 mai, au întreprins controale la angajatorii din municipiu, fiind aplicate sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă în valoare totală 345.500 lei.

”Verificările au avut ca scop depistarea persoanelor care prestează muncă în folosul angajatorului fără a avea încheiate cu acesta contracte individuale de muncă în formă scrisă. Astfel, au fost depistate 29 de persoane care prestau activitate fără forme legale de încadrare la 3 angajatori care desfașurau activitate în domeniile - comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, lucrări de instalații electrice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 320.000 lei”, se precizează într-un comunicat de presă al instituției.

De asemenea, inspectorii de muncă au descoperit și alte deficiențe pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 25.500 lei pentru: nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă; neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă pentru control; neducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin procesele verbale de control încheiate anterior.

”Readucem în atenția angajatorilor că au obligația de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă cu lucrătorii înainte de începerea activității si de a nu presta activitate cu salariații aflați în perioada de suspendare (șomaj tehnic). Recomandăm salariaților care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor să se adreseze Inspectoratului Teritoral de Muncă Brăila, precizând că, deși controalele au fost suspendate în această perioadă, reclamațiile/petițiile de acest gen vor fi luate în considerare”, mai precizează instituția.
Categorie articol: 

Comentarii