Mergi la conţinutul principal

Isvoranu, USR – PLUS, atac la primar şi inspectorul şcolar general

• candidatul alianţei USR-PLUS la Primăria Brăilei critică modul în care autorităţile au gestionat începerea noului an şcolar • “Cum este posibil să începem anul şcolar luni, mai avem o zi lucrătoare până atunci, cu zero pregătire pentru părinţi, cu zero pregătire pentru cadrele didactice, cu riscuri imense pentru elevi şi familiile lor?”, susţine Isvoranu

 

Mihai Isvoranu, candidatul USR-PLUS la Primăria Municipiului Brăila, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care a criticat modul în care Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, prin inspectorul Viorel Botea, şi Primăria au gestionat începerea noului an şcolar. Concret, Isvoranu a susţinut că deşi mai sunt doar câteva zile până la revenirea la cursuri, îngrijorarea şi stresul în rândul părinţilor, profesorilor şi copiilor este tot mai mare, iar asta pentru că autorităţile nu au reuşit să comunice clar măsurile luate în privinţa desfăşurării procesului educaţional. Candidatul USR-PLUS a declarat că va face o solicitare către Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru ca instituţia să facă publice procedurile şi protocoalele stabilite pentru diferite scenarii.

“Conferinţa de presă de astăzi este o interpelare publică pe care o fac la adresa domnului Marian Dragomir, primar în funcţie, şi a domnului Viorel Botea, inspector şcolar general. Interpelarea este următoarea: Cum este posibil să începem anul şcolar luni, mai avem o zi lucrătoare până atunci, cu zero pregătire pentru părinţi, cu zero pregătire pentru cadrele didactice, cu riscuri imense pentru elevi şi familiile lor? La ce mă refer: Testarea cadrelor didactice sau, de fapt, lipsa testării înainte de începerea şcolii. De ce nu se face? Există în plan să fie făcută? Există fonduri pentru aşa ceva? Există un plan pentru a fi pus pe picioare un laborator de testare special pentru personalul din învăţământ? Apoi, testarea elevilor care vor manifesta simptome de răceală – mai ales că vine şi anotimpul rece, deci este foarte probabil să apară o mulţime de cazuri. Este prevăzută înfiinţarea unui laborator care să se ocupe doar de testarea copiilor cu simptome, în regim de urgenţă şi mai ales fără bani pentru familii? Există o procedură/ un protocol pentru a gestiona apariţia acestor cazuri, izolarea copiilor, realizarea unei anchete epidemiologice? Cum se face termoscanarea şi cu ce aparate, asigurate de către cine?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care aşteaptă răspuns candidatul alianţei USR-PLUS.

Isvoranu a vorbit şi despre dotarea şcolilor cu materialele necesare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu Covid-19, întrebându-se dacă există bugete alocate în acest sens sau dacă există achiziţii în derulare, centralizat, pentru toate instituţiile de învăţământ din municipiu.

O altă problemă pe care o vede candidatul USR-PLUS când vine vorba despre începerea noului an şcolar este lipsa unui ghid de informare pentru părinţi elaborat de ISJ Brăila, ghid ce ar trebuit să fie deja în mâinile acestora, din care să afle exact cum se vor desfăşura orele şi care sunt scenariile de criză pentru diferitele situaţii care pot să apară.

“Stresul, nesiguranţa şi anxietatea îi afectează, sunt sigur, pe toţi părinţii. Eu însumi sunt părinte şi îmi pun o mulţime de întrebări legate de cum va fi viitorul an şcolar pentru fiica mea. O informare clară şi corectă ar ajuta mult la starea de bine, psihică, a tuturor. După cum se vede, o parte dintre punctele ridicate de mine presupun bugete, fonduri, achiziţii. Dar o parte presupun doar un pic de muncă şi un pic de organizare. Eu personal, în calitate de cetăţean al oraşului, în calitate de părinte şi în calitate de candidat la funcţia de primar, sunt interesat să aflu pentru toţi brăilenii răspunsurile la întrebările de mai sus”, a susţinut acesta.

Totodată, Isvoranu a ţinut să precizeze că înainte de a ieşi în conferinţă de presă cu aceste întrebări a încercat să se documenteze despre măsurile luate pentru începerea anului şcolar de la site-ul oficial al ISJ Brăila. Numai că pe site, susţine acesta, ultimul comunicat de presă este din august şi se referă la titularizare. Candidatul USR-PLUS a declarat că a încercat apoi şi să sune Inspectorat, sperând să afle ceva informaţii, însă nimeni nu i-a răspuns la telefon. 

“Nici din partea domnului primar Dragomir nu am auzit o luare de poziţie, nu ştiu dacă să spun că are o scuză, e campanie electorală, sau dimpotrivă, tocmai pentru că e campanie ar fi trebuit să fie mai preocupat de subiect. Pe de altă parte, nu mă miră deconectarea de preocupările reale ale oamenilor, din moment ce în revista presei naţionale de miercuri am văzut o ştire care zicea că Ministrul de Interne Marcel Vela anunţă înfiinţarea Direcţiei pentru Siguranţa şcolară în cadrul Poliţiei Române, o structură cu 270 de poliţişti având ca obiectiv combaterea infracţionalităţii şi violenţei în şcoli şi în vecinătatea acestora”, a spus Isvoranu.

Acesta a adus în discuţie şi problema achiziţionării măştilor, întrebându-se cine le va asigura, din ce fonduri şi de unde le va cumpăra.

“Ştiu că, pentru o familie normală, este o povară şi cumpărarea măştilor necesare pentru o lună, nu mai vorbesc de testarea în regim privat pentru a vedea dacă un membru al ei este infectat sau nu coronavirus. Chiar am citit zilele trecute nişte statistici din care reieşea că o treime din familiile din România au restanţe lună de lună la facturi din cauza veniturilor prea mici. Interpelarea mea pe tema reînceperii anului şcolar vine nu pentru că sunt în campanie electorală, ci pentru că vreau să folosesc vizibilitatea pe care mi-o dă campania electorală ca să ridic nişte teme importante şi grave. Educaţia este, pentru mine, una dintre temele cele mai importante de discuţie pentru că o societate prosperă, un oraş dezvoltat nu pot exista fără o populaţie educată. De aceea un întreg capitol în programul cu care candidez se referă la educaţie”, a mai declarat sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro