Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Israelul se va retrage din Liban dupa desfasurarea a 5.000 de militari ONU

Armata israeliana se va retrage din sudul Libanului dupa desfasurarea a 5.000 de militari ONU si a unui contingent libanez format din 16.000 de persoane, a declarat, joi, secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, citat de AFP.
"Tocmai acest lucru l-am discutat cu Guvernul israelian", a declarat Annan pentru postul de radio Europe 1, in scopul de a afla daca 5.000 de militari ONU constituie o "forta suficienta" pentru a permite armatei israeliene sa se retraga din sudul Libanului.
"Am fost de acord ca cei 5.000 de militari ONU, impreuna cu contigent libanez format din 16.000 de persoane, ce se vor desfasura in sud, reprezinta o forta credibila, care va permite Israelului sa se retraga complet", din aceasta zona, a afirmat secretarul general al Natiunilor Unite, aflat intr-un turneu diplomatic in Orientul Mijlociu.
"Sper ca intr-o saptamina, cel mult zece zile, vom avea 5.000 de militari. Atunci israelienii vor fi obligati sa se retraga. Este foarte important, deoarece situatia este sensibila. Atit timp cit trupele israeliene stationeaza pe teritoriul libanez, unii cetateni considera ca se afla sub ocupatie", a adaugat el.
La rindul sau, Israelul a declarat ca isi va retrage trupele din Liban imediat ce va fi desfasurata o forta internationala "consecventa", a declarat purtatorul de cuvint al premierului israelian.
"Am convenit ca Israelul se va retrage (din Liban) imediat ce o forta (internationala) consecventa va fi dislocata in regiune, dar nu am stabilit un anumit numar", a precizat Miri Eisin, in replica la declaratiile lui Annan.
"Problema se pune in privinta eficientei sale (...) Imediat ce vom fi convinsi ca este vorba de o forta consecventa, vom fi fericiti sa parasim Libanul (...) Interesul nostru este sa ne retragem imediat ce vom avea convingerea ca sintem in siguranta si dorim ca acest lucru sa se intimple cit repede posibil", a adaugat purtatorul de cuvint.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii