Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Israel şi Hamas au mai ratat un armistiţiu

Israel şi Hamas au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore în Fâşia Gaza, teatrul unei ofensive militare israeliene îndepând cu 8 iulie, a anunţat vineri dimineaţa secretarul de Stat american, John Kerry, aflat într-o vizită la New Delhi. Armistiţiul de 72 de ore a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), în Fâşia Gaza.

Armata israeliană dă înapoi

Armata israeliană a anunţat vineri încetarea armistiţiului cu Hamas din Fâşia Gaza, unde unul dintre soldaţii săi a fost probabil răpit, iar Egiptul a informat oficialii palestinieni că amână negocierile prevăzute la Cairo între delegaţia israeliană şi palestiniană, relatează AFP.
Întrebat dacă armistiţiul de 72 de ore, care a intrat în vigoare la ora 08.00 (08.00, ora României), s-a încheiat, purtătorul de cuvânt al armatei Peter Lerner a răspuns afirmativ.
Pe de altă parte, Egiptul a informat vineri oficialii palestinieni că amână negocierile prevăzute la Cairo între delegaţia israeliană şi palestiniană, după ce Israelul a informat despre capturarea unuia dintre soldaţii săi, potrivit unui reprezentant al Jihadului Islamic.
"Egiptenii au contactat Jihadul Islamic şi au spus că Israelul i-a informat că un soldat a fost capturat", a afirmat Ziad al-Nakhale. "Discuţiile au fost amânate", a adăugat el.
Anterior, armata israeliană a anunţat că este posibil ca un soldat israelian să fi fost răpit în Fâşia Gaza, vineri dimineaţă, în timp ce un armistiţiu era în vigoare.

Alte negocieri israeliano-palestiniene

Negociatori israelieni şi palestinieni urma să se întâlnească vineri, în Egipt, pentru a iniţia discuţii după intrarea în vigoare a unui armistiţiu de încetare a focului în Fâşia Gaza, a anunţat un oficial american. Acest oficial, care îl însoţeşte pe secretarul de Stat american John Kerry, aflat într-o vizită la New Delhi, a precizat că Frank Lowenstein, trimisul american pentru Orientul Mijlociu urma să se deplaseze vineri la Cairo, pentru a participa la aceste negocieri.
De asemenea, un oficial palestinian de la Gaza a declarat că o delegaţie de negociatori palestinieni se va deplasa vineri dimineaţă la Cairo, "pentru a discuta despre un armistiţiu şi despre cererile facţiunilor palestiniene". Egiptul, la rândul său, a anunţat că invită delegaţii ale israelienilor şi palestinienilor la negocieri.
Potrivit lui Kerry, cele două părţi vor înceta ostilităţile vineri, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), iar la Cairo vor începe negocieri între israelieni şi palestinieni. "Această încetare a focului este foarte importantă, în scopul de a oferi civililor inocenţi un răgaz pentru a se aproviziona cu cele necesare", declara Kerry. "În timpul acestui armistiţiu (de 72 de ore) civilii din Fâşia Gaza vor primi ajutor umanitar şi vor avea ocazia de a-şi continua activităţile vitale", a adăugat el.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Hamas a confirmat că mişcarea islamistă a acceptat acest armistiţiu umanitar de 72 de ore. Însă israelienii au respins armistiţiul, după ce un militar de-al lor, care are şi cetăţenie britanică, a fost capturat de Hamas.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii