Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Islanda elaboreaza un plan pentru aderarea la UE pina in 2011

Premierul islandez, Geir Haarde, a anuntat formarea unei comisii pentru a investiga posibilitatea de aderare a tarii la Uniunea Europeana in 2011, relateaza publicatia electronica EUObserver.
Ministerul islandez de Externe a elaborat deja un plan potrivit caruia tara intentioneaza sa isi depuna candidatura pina in 2009, avind ca scop aderarea efecticva la UE in 2011, a anuntat Financial Times la acest sfirsit de saptamina.
Premierul Geir Haarde a declarat de asemenea ca formatiunea sa, Partidul Independentei, va organiza o conferinta referitoare la aderarea la UE in ianuarie 2009, si nu in octombrie, asa cum fusese prevazut initial.
Islanda nu a mai aplicat, pina in prezent, pentru statutul de membru al Uniunii Europene, cetatenii manifestindu-si dintotdeauna opozitia fata de aderarea la blocul comunitar.
In urma prabusirii sectorului bancar islandez si a deprecierii monedei din ultimele saptamini, multi cetateni sint acum convinsi de necesitatea adoptarii monedei unice, dar oficialii europeni au mentionat in repetate rinduri autoritatilor de la Reykjavik ca euro nu poate fi adoptat fara a fi membru al Uniunii.
Criza a intensificat semnificativ sprijinul pentru aderarea Islandei la UE, 70 la suta din cetateni fiind favorabili integrarii, spre deosebire de perioada anterioara cind numai 50 la suta considerau necesara aderarea la structurile europene.
Un numar de 6.000 de persoane, aproximativ doi la suta din populatia totala, au protestat simbata in fata cladirii Parlamentului islandez pentru felul in care Guvernul gestioneaza criza. Potrivit presei locale, citeva persoane au fluturat steaguri ale Uniunii Europene.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii