Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Islamistii pakistanezi de la granita cu Afganistanul suspenda acordul de pace cu guvernul

Militantii islamisti protalibani din capitala provinciei pakistaneze Warziristanul de Nord au anuntat duminica suspendarea unui acord de pace incheiat in 2006 cu guvernul de la Islamabad, relateaza AFP.
"Punem capat astazi acordului", se arata intr-un text difuzat de consiliul taliban din Misranshah, unde un atac sinucigas comis simbata s-a soldat cu moartea a 24 de militari, iar un atentat produs duminica a provocat moartea altor 16 persoane.
"Am semnat acest acord pentru binele poporului nostru, dar fortele guvernamentale continua atacurile impotriva talibanilor si au ucis multi dintre acestia", adauga textul. "Astazi am luat aceasta decizie tot in interesul poporului nostru", precizeaza comunicatul.
Comandantii protalibani locali au cerut populatiei sa se alature razboiului sfint, ca raspuns la asedierea de catre fortele guvernamentale a Moscheii Rosii din Islamabad, iar comandantul Abdullah Farhad a amenintat simbata cu declansarea unui razboi de gherila impotriva armatei pakistaneze, in cazul in care militarii nu vor evacua, pina duminica, punctele de frontiera infiintate saptamina trecuta.
Autoritatile pakistaneze anuntasera, in septembrie 2006, incheierea unui "acord de pace" cu militantii islamisti protalibani din zona tribala de la granita cu Afganistanul, punind astfel capat unei perioade de doi ani de confruntari. Acordul a fost criticat dur de Occident, in special de Statele Unite, care considera ca guvernul pakistanez este prea conciliant, iar insurgentii gasesc cu usurinta refugiu in zonele de granita.
Waziristanul de Nord se afla in apropierea granitei cu Afganistanului, intr-o regiune dominata de puternicele triburi locale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii