Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Irigaţiile, la un pas de colaps

Preşedintele Comisiei de anchetă privind sistemul de irigaţii, Valeriu Tabără (PDL), a subliniat că o serie de probleme au fost identificate la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi la Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), în privinţa cărora forul a sesizat deja Curtea de Conturi. "La SNIF, dezastrul este total: din 26 filiale nu funcţionează decât şase, unele nu au nici măcar directori. Dacă va fi cazul, vom cere chiar începerea urmăririi penale pentru factorii responsabili", a declarat democrat-liberalul. Potrivit sesizării Curţii de Conturi, "ANIF se îndreaptă spre colaps financiar, iar patrimoniul SNIF a fost jefuit de vechile conduceri, intrând în faliment".

Vicepreşedintele Comisiei, Victor Surdu (PSD), a precizat ieri că una dintre problemele identificate în sistem este neplata la timp de către stat a subvenţiilor pentru irigaţii, fapt ce duce la înregistrarea unor penalităţi mari. "Sunt probleme de organizare, de exploatare, de eficienţă şi de bani. Din analiza de până acum, rezultă că statul a cheltuit şi cheltuie încă bani, doar că nu-i cheltuie la timp şi nu se plătesc, conform legii, subvenţiile pentru irigaţii, desecări. Din această cauză se plătesc uneori mai multe penalităţi pe anumite unităţi de adminstrare a sistemelor de irigaţii sau desecare decât costă factura iniţială de energie electrică. În plus, nu exisă nicio legătură între legislaţie, ordinul ministerului Agriculturii dat acum doi ani şi furnizorii de energie electrică", a precizat Surdu. Social-democratul a arătat că o altă problemă o constituie tarifele foarte mari la energie, pe care agricultorii nu pot să le plătească.

Comisia a sesizat şi MAI, dar şi Ministerul Agriculturii în legătură cu situaţiile celor două instituţii care folosesc bani publici. În plus, Tabără a precizat că raportul ar putea recomanda DNA redeschiderea dosarului ROMAG.

Comisia intenţionează să cheme la audieri pe toţi foştii miniştri ai Agriculturii începând din 1990, pe reprezentanţii ANAF şi ai Curţii de Conturi, dar şi specialişti care au lucrat la construcţia sistemului de îmbunătăţiri funciare.

Termenul final pentru raportul Comisiei este 12 august.

Plenul Camerei a decis, pe 24 iunie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind sistemul de irigaţii, la propunerea grupului PDL, care a primit şi susţinerea PSD.
Categorie articol: 

Comentarii