Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ipocritii

Consilierul local PSD Doru Damian a condamnat public faptul ca la Colegiul "Murgoci" s-a desfasurat un tirg de pielarie pentru ca, in viziunea sa, scoala s-a transformat intr-un "iarmaroc", a fost o aglomeratie inacceptabil de mare, ca hotii de buzunare si-au facut de cap, ca totul a fost o mizerie. La toate acestea s-a adaugat banuiala ca s-a facut ceva nelegal, pentru ca el, membru in Consiliul de Administratie al scolii ca reprezentant al Primariei, nu a stiut nimic.
Ipocrizia de care da dovada acest consilier este revoltatoare. Scolile se lupta sa se doteze, sa supravietuiasca si intotdeauna apeleaza la buzunarul parintilor. Atunci cind, in sfirsit, o scoala indrazneste sa scoata bani si din alta parte decit din buzunarul parintilor, consilierul Damian il ataca "dur" pe directorul colegiului "Murgoci".
In primul rind, faptul ca o scoala a reusit sa obtina fonduri extrabugetare este un lucru de lauda, mai ales ca ideea pe care se merge este descentralizarea si trecerea, in mare masura, pe autofinantare. Este evident ca scolile care pina acum au avut din ce sa obtina asemenea fonduri stau mai bine la capitolul dotari decit celelalte, iar a reprosa asa ceva directorului care incearca sa obtina fonduri extrabugetare fara a afecta procesul de invatamint este cel putin o ipocrizie.
In al doilea rind, prin inchirierea salii de sport timp de patru zile nu s-a adus nici un prejudiciu cladirii. Directorul, prof. Elena Jurea, inainte de a semna contractul, s-a interesat de modul in care se comporta comerciantii si, pentru ca a obtinut numai recomandari pozitive, s-a incumetat sa inchirieze sala. Despre aceasta initiativa a stiut atit Primaria, cit si Inspectoratul Scolar. Institutiile care sint cel mai aproape de scoala, financiar - Primaria, si educational - ISJ, nu au avut nimic de obiectat, insa consilierul Doru Damian a devenit brusc, de cind este in opozitie, mai catolic decit Papa.
Mai mult, el banuieste ca in contract s-au strecurat articole mai putin corecte, astfel incit Primaria are si ea cota parte din banii de chirie. Cit de incorect ar putea fi acest lucru, atita timp cit proprietarul cladirilor in care se desfasoara procesul de invatamint este chiar Primaria? Scolile au doar in administrare cladirile.
A fost inghesuiala, este adevarat, probabil pentru ca organizatorii nu se asteptau la o asemenea afluenta, insa nici nu se poate spune ca a fost din cale afara de multa lume. A fost si foarte cald, ceea ce a creat un anumit disconfort, insa toate acestea se pot pune pe seama lipsei de experienta. Probabil, daca organizatorii acestui tirg vor reveni, asa cum au promis, se vor gasi solutii. De altfel, in Piata Mare, in zilele si orele de virf, tot in sir indian se merge si aspectul nu mai deranjeaza pe nimeni. Hotii de buzunare? Erau la locurile lor in magazinele "38", in autobuze, in piete. Pentru numai patru zile de tirg nu s-au deranjat, mai ales ca era si paza, si aglomerat. Se scapa mai greu cu fuga. Ar mai fi de reprosat tirgului numarul mare de masini parcate in curtea scolii, insa pe viitor, poate se vor gasi solutii si la acest aspect.
In al treilea rind, Doru Damian a fost deranjat de faptul ca el, in calitate de membru in Consiliul de Administratie al scolii, nu a stiut nimic. Poate nu ar fi stricat sa fi tinut mai aproape de scoala, nu sa astepte mereu invitatii speciale. Poate ar fi fost nimerit sa cunoasca problemele colegiului si sa discute cu directorul si in afara sedintelor Consiliului de Administratie si sa nu se mai arate atit de ofuscat ca nu a fost bagat in seama.
Concluzionind, nu este vina scolilor ca sint puse in situatia de a scoate bani din piatra seaca. Vina este tot a politicienilor care de 17 ani n-au facut nimic sau aproape nimic pentru invatamintul romanesc. Abia la anul, daca luam de bune vorbele primului ministru, Educatia va primi 5% din PIB.
Categorie articol: 

Comentarii