Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ioniţă respinge ideea împrumutului Guvernului pentru medicii de familie

• deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniţă, a criticat recent informaţia lansată în spaţiul public de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, privind susţinerea medicinei primare cu bani obţinuţi de Guvernul României de la Banca Modială • aceasta a precizat că medicii de familie au nevoie de susţinere reală, nu de soluţii neinspirate

 

Deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniţă, a criticat recent faptul că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a lansat în spaţiul public ideea acordării unor granturi de până la 200.000 de dolari pentru susţinerea cabinetelor medicilor de familie. Problema parlamentarului brăilean este că banii ar urma să fie împrumutaţi de Guvernul României de la Banca Mondială şi destinaţi medicilor de familie, care ulterior a trebui să ramburseze granturile. De asemenea, banii vor putea fi folosiţi pentru dotarea cabinetelor şi pentru plata asistentelor medicale. Cu alte cuvinte, medicul de familie, şi aşa constrâns de veniturile insuficiente primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, face un credit ca să-şi achiziţioneze aparatură medicală, dar este nevoit ca, tot din aceşti bani, să plătească şi asistenta din cabinet, a subliniat revoltată Ioniţă.

“Este cunoscut faptul că salariile din România sunt şi aşa împovărate de taxe şi impozite uriaşe, iar dacă ar fi să urmărim raţionamentul doamnei ministru Pintea reiese că, la acestea, ar urma să se adauge, în cazul asistentelor medicale, şi dobânda la credit. Pentru că, oricât ar fi de avantajos creditul, el tot va fi purtător de dobândă, care va fi returnată! Este evident că asistentele trebuie retribuite corespunzător, dar nu creditul trebuie să fie soluţia, ci identificarea unei alte surse bugetare. În plus, se ridică şi alte întrebări: ce fac medicii care nu apelează la astfel de credite, ei cum îşi vor plăti personalul din cabinet? Vor mai fi aceste credite avantajoase, în condiţiile în care ţinta lor ar trebui să fie doar dotarea cabinetelor cu mobilier şi aparatură şi nu plata salariilor? Actualii guvernanţi continua să trateze cu iresponsabilitate situaţia medicinei primare, în condiţiile în care aceasta este considerată, în orice ţară civilizată, baza sistemului medical”, a declarat Ioniţă.

Deputatul a atras atenţia că în România există un deficit de medici de familie şi că tot mai puţini tineri se îndreaptă către acest domeniu, ceea ce va reprezenta o problemă serioasă în următorii ani.

“Statul nu acordă nicio susţinere pentru amenajarea unui cabinet, iar presupusa soluţie înaintată de ministrul Sorina Pintea este greu de crezut că va rezolva problemele sistemului”, a conchis Ioniţă.
Categorie articol: 

Comentarii