Mergi la conţinutul principal

Ioniţă, mulţumită de amendamentele Opoziţiei la ordonanţa «depolitizării spitalelor»

• Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a dezbătut şi admis în această săptămână OUG 79/2016 a Guvernului Dacian Cioloş, care propune depolitizarea spitalelor • deputatul PNL Antoneta Ioniţă s-a arătat încântată de faptul că reprezentanţii opoziţiei au reuşit să îşi impună câteva amendamente importante, printre care şi incompatibilitatea funcţiei de manager cu cea de şef de partid • cât despre articolele legate de conflictul de interese, liberala a precizat că acestea se vor dezbate, din păcate, doar în Comisia juridică

 

Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a revenit, ieri, cu un comunicat de presă pe tema OUG 79/2016 a Guvernului Dacian Cioloş, care propune depolitizarea spitalelor din România, după ce săptămâna trecută a evitat să se pronunţe în privinţa susţinerii sau respingerii ordonanţei, pe motiv că discuţiile încă nu se încheiaseră. Membră a Comisiei de sănătate din Cameră, Ioniţă ne-a transmis că în urma dezbaterilor ce au avut loc la începutul săptămânii, OUG 79 a primit un raport de admitere cu amendamente şi a fost trimisă spre analiza Comisiei juridice. Potrivit deputatului, dezbaterea la Comisia de sănătate a durat peste 5 ore, însă în cele din urmă reprezentanţii opoziţiei au reuşit să convingă în privinţa unei serii de amendamente importante.

“Au fost discuţii aprinse, însă reprezentanţii opoziţiei - menţionez aici PNL, USR, PMP -, au obţinut unele câştiguri de etapă în faţa majorităţii PSD-ALDE, dintre care aş dori să menţionez câteva mai importante. Introducerea unui management performant în spitale prin deschiderea posibilităţilor la susţinerea concursului de management. Poate candida la funcţia de manager cel care îndeplineşte una dintre următoarele condiţii: să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al Ministerului Sănătăţii; să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată; să fie medic în specialitatea sănătate publică şi management sanitar”, a precizat Ioniţă.

 

Capitolul «conflict de interese», depinde de Comisia juridică

Mergând pe aceeaşi linie, Ioniţă s-a arătat extrem de încântată de deschiderea pe care au avut-o partidele de opoziţie din partea preşedintelui Comisiei de sănătate, PSD-istul Florin Buicu. Aceasta a punctat că printre amendamente a fost acceptat şi cel privind depolitizarea de la vârf.

“După mai multe negocieri a fost pusă o barieră: se declară incompatibilă ocuparea funcţiei de manager cu cea de funcţie de conducere, administrare şi control ale unui partid politic. De asemenea, s-a stabilit păstrarea prevederii originale din OUG 79 art.185 alin 4 prin care şefii de secţie răspund în continuare de calitatea actului medical «precum şi de atribuţiile asumate prin contractul de administare». Se dorea eliminarea acestora din urmă, ceea ce ar fi însemnat că şeful de secţie n-ar mai fi răspuns legal în cazul în care pe secţie se înregistrau infecţii nosocomiale. O pierdere destul de mare a fost capitolul conflictului de interese, unde au fost abrogate alineatele unor articole pe motiv că lipsa de specializare în domeniul juridic nu ne permite să dezbatem această parte, iar aceste alineate au fost lăsate drept sarcină Comisiei Juridice”, a mai adăugat Ioniţă, cu precizarea că finalul dezbaterilor în privinţa OUG 79 vor veni abia după raportul Comisiei juridice a Camerei şi a votului din plen.

Tot cu această ocazie, Ioniţă a ţinut să anunţe că este deschisă dialogului cu brăilenii pe această temă şi nu numai, astfel că îi aşteaptă la cabinetul parlamentar, situat în Bulevardul Independenţei nr.8, Bl. B1, etaj 1 (sediul PNL Brăila). Potrivit acesteia programul de audienţe (începând cu 24 martie) este următorul: vineri 14:00 - 16:00 şi sâmbătă 10:00 - 12:00.

Reamintim că ordonanţa adoptată de Guvernul Dacian Cioloş privind spitalele s-a aflat prima oară în dezbatere la Senat, însă a fost respinsă, atât la Comisia de sănătate, cât şi în plen. Potrivit senatorului Ion Rotaru, decizia a venit deoarece fostul Guvern nu ar fi consultat părţile implicate înainte de a promova OUG 79.

Ordonanţa în cauză a fost adoptată pe 16 noiembrie 2016 şi prevede, printre altele, că pot candida pentru funcţia de conducere la spital şi alte categorii de persoane, nu doar medicii primari sau profesorii universitari. De asemenea, că managerii vor putea opera sau preda doar după ora 16.00, până atunci ocupându-se exclusiv de problemele spitalului. Cu alte cuvinte, că cei care sunt medici sau profesori pot face intervenţii chirurgicale sau preda abia după ce se termină programul de manager. O altă prevedere importantă face referire la interzicerea managerului şi membrilor comitetului director al spitalului de a deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic sau al unei societăţi comerciale. La fel, că soţul/soţia precum şi rudele de până la gradul IV ale managerului nu vor putea deţine o altă funcţie de conducere în cadrul aceluiaşi spital. În plus, că un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului, deoarece o eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul. În aceeaşi ordonanţă se mai arată că se vor organiza concursuri şi pentru şefii de secţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro