Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ioniţă critică aspru Guvernul PSD pentru că nu sprijină medicii tineri

• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă susţine că actuala criză de specialişti din sistemul medical nu poate fi rezolvată doar prin creşteri salariale • aceasta l-a interpelat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în privinţa susţinerii medicilor şi s-a arătat siderată de răspunsul primit

 

Parlamentarul PNL Brăila Antoneta Ioniţă este extrem de dezamăgită de modul în care Guvernul PSD înţelege să «sprijine» medicii tineri, astfel încât cei mai mulţi dintre aceştia se văd nevoiţi să plece din ţară. Deputatul consideră că actuala criză de specialişti în sistem nu poate fi rezolvată doar prin creşteri salariale, iar criza, spune Ioniţă, se resimte atât la nivelul spitalelor, cât şi în sistemul Asistenţei Medicale Primare, în reţeaua medicilor de familie.

“Credite avantajoase, de tipul «primul praxis», pentru dotarea cabinetului medical, ar putea încuraja tinerii să se specializeze în medicina de familie şi să fie motivaţi să practice această meserie şi în mediul rural, acolo unde ne confruntăm cu o criză a specialiştilor în domeniu, acolo unde sunt comunităţi întregi fără asistenţă medicală primară. Medicii de familie ar trebui să beneficieze şi de neimpozitarea veniturilor, dar şi de alte măsuri, pe care Guvernul PSD să le aplice pentru susţinerea lor”, a afirmat Antoneta Ioniţă.

 

PNL-ista, dezamăgită de răspunsul ministrului Finanţelor

Sursa citată a ţinut să precizeze că l-a întrebat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici cum înţelege să susţină medicii, astfel încât aceştia să nu mai plece în străinătate, însă răspunsul primit a surprins-o într-un mod total neplăcut.

“Răspunsul primit demonstrează demagogia actualilor guvernanţi, care, pe fond, nu sunt dispuşi să găsească niciun fel de măsuri concrete care să-i stimuleze pe tineri. Astfel, neimpozitarea veniturilor se află «în studiu», acordarea unor sume din «taxa pe viciu» nu este posibilă, iar cât priveşte facilităţi de tipul creditelor «primul praxis», acestea nici nu se află în strategia guvernanţilor în ceea ce priveşte sistemul sanitar. Am mai spus şi am să susţin până se va schimba ceva, că medicina primară trebuie sprijinită, pentru că reprezintă segmentul din sănătate cel mai apropiat de pacient, unde se asigură peste 80% din serviciile medicale. Este ruşinos că guvernarea actuală nu înţelege acest lucru, că nu priveşte asistenţa medicală primară pe termen mediu şi lung. Lipsa politicilor de sprijinire a specialiştilor tineri va avea consecinţe în viitorii ani, când, cel mai probabil, vom constata că nu mai avem medici de familie”, a conchis Ioniţă
Categorie articol: 

Comentarii