Mergi la conţinutul principal

Ioniţă acuză Guvernul că lasă generaţiile viitoare fără medici de familie

• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă este de părere că medicii de familie sunt batjocoriţi de Guvernul PSD-ALDE, plecând de la ideea că alocările bugetare către acest segment medical nu depăşesc 6% • aceasta a ţinut să atragă atenţia că există o discrepanţă foarte mare între medicii de familie şi cei care lucrează la stat în privinţa veniturilor

 

Parlamentarul PNL de Brăila Antoneta Ioniţă acuză Guvernul PSD - ALDE de incompetenţă precum şi pentru “performanţa” de a lăsa generaţiile viitoare fără medici de familie. Deputatul susţine că medicina de familie este poziţionată la baza construcţiei oricărui sistem public de sănătate eficient, însă în România este pur şi simplu batjocorită. Şi, potrivit lui Ioniţă, efectele se vor vedea pe termen lung, când foarte puţini medici vor mai alege să opteze pentru a profesa în această ramură a medicinei din pricina banilor extrem de puţini alocaţi de la nivel guvernamental.

“Cei peste 11.000 de medici de familie români se confruntă cu o adevărată bătaie de joc la adresa lor: în timp ce media europeană a alocărilor bugetare către medicina de familie este de 10 - 13%, în România, aceasta nu depăşeşte 6%. În ciuda numeroaselor promisiuni, veniturile medicilor de familie sunt plafonate şi, de mai bine de un an, există o discrepanţă uriaşă între salariul unui medic care lucrează la stat şi cel al unui medic de familie. Salariul unui medic dintr-un spital public este astăzi egal cu veniturile unui medic de familie, din care acesta trebuie să suporte cheltuielile de întreţinere a cabinetului, plata materialelor de curăţenie şi a altor consumabile, utilităţile, salariul asistentei, taxele şi impozitele”, a atras atenţia Ioniţă.

Aceasta a dorit să mai adauge că pentru medicina primară s-a promis repararea inechităţii în anul 2019, prin semnarea unui nou contract-cadru şi alocarea unui buget crescut faţă de 2018, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent. Ioniţă a mai amintit că în programul de guvernare s-a promis neimpozitarea veniturilor medicilor, programe de credite avantajoase pentru medicii tineri care vor să îşi deschidă cabinete, însă nu s-a concretizat nimic.

“Efectele acestei imense iresponsabilităţi şi sfidări le resimţim astăzi, dar le vom vedea cel mai bine mâine. Medicina de familie a devenit o specialitate neatractivă. Medicii tineri pleacă în străinătate sau din sistem. Peste 14.000 de medici şi 28.000 de asistenţi medicali au emigrat în perioada 2009-2015. Peste 500 de comunităţi, în special rurale, nu au medic. Ceea ce se întâmplă nu este o joacă. Criza medicilor de familie se va agrava”, a conchis Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro