Mergi la conţinutul principal

Ionel Adetu vrea taxa pentru apa de ploaie, prinsă în impozitul pe locuinţe

• asta susţine consilierul judeţean PMP, Ionel Adetu, că ar fi o soluţie optimă, în cazul în care taxa pentru apa pluvială nu poate fi complet eliminată de pe facturile brăilenilor • mai mult, acesta susţine că societăţile comerciale trebuie să beneficieze de o reducere de 50% în ceea ce priveşte această taxă, care să fie una fixă, lunară, pentru a nu le mai încurca bugetul

 

PMP-istul Ionel Adetu susţine că din punctul său de vedere taxa pentru apa de ploaie ar trebui eliminată, însă în contextul în care nu se poate face acest lucru, pot fi găsite soluţii alternative. Consilierul judeţean a precizat că eliminarea acestei taxe de pe factura la apă, realizarea unui calcul pentru stabilirea unei sume modice lunare şi introducerea acesteia în impozitul pe proprietate ar rezolva problema facturilor “umflate”. De asemenea, popularul a mai adăugat că nici societăţile comerciale nu trebuie ignorate de autorităţi în condiţiile în care calculul diferit pentru apa de ploaie le afectează grav bugetul anual.

“M-am aplecat puţin asupra acestui subiect. Într-adevăr,  această taxă pe apa de ploaie este reglementată printr-o hotărâre de Guvern, dar opinia noastră este că taxa pe apa de ploaie pentru cetăţeni ar trebui eliminată. Până la urmă nu prezintă o utilitate pentru cetăţean, ci pentru CUP Dunărea pentru că îi spală canalele, conductele. Cetăţeanul ar trebui să nu mai suporte această taxă. Dacă ne gândim bine, oricum toată apa de ploaie ajunge pe domeniul public, deci o propunere din partea noastră ar fi următoarea: am auzit şi o opinie a preşedintelui CJ Brăila care vorbea despre 1-2 lei pe lună. Aşa ar fi în regulă. Şi asociaţiile de locatari nu ar mai fi stresate cu această taxă pe apa pluvială. În concluzie, noi suntem de acord cu anularea ei, dar dacă nu se poate acest lucru, să o trimită spre impozitul pe locuinţă. Şi aşa că Primăria plăteşte apa pluvială de pe stradă tot din banii cetăţenilor”, a afirmat Adetu.

 

Taxa pe apa de ploaie dă peste cap bugetele societăţilor comerciale

Sursa citată a mai dorit să sublinieze că a purtat mai multe discuţii în rândul reprezentanţilor mediului privat şi că mulţi patroni s-au plâns de preţul uriaş pe care au ajuns să îl plătească la utilităţi, doar pentru apa de ploaie.

“Şi vă dau un exemplu clar: în 2011 aceasta era de 0,46 lei pe metrul cub, acum a ajuns la 2,42 lei pe metrul cub. Deci în şase ani o creştere de aproape şase ori. Nu se poate aşa ceva! Mai mult, nicio societate nu poate să îşi previzioneze în buget apa de ploaie. Pentru că ştim că într-o lună plouă, în alta nu, dar niciunul nu a găsit o lună în care să nu aibă prinsă în factură apa de ploaie. Că au fost 6, 10 mc, dar lună de lună apare pe factura de utilităţi. Pentru societăţile comerciale propunerea noastră ar fi în primul rând reducerea cel puţin la 50% a tarifului. De la 2,42 lei la jumătate de preţ”, a mai declarat Adetu.

PMP-istul a afirmat că trebuie făcută o analiză cât mai serioasă la nivelul CUP Dunărea pentru a fixa o taxă lunară pentru societăţile comerciale, indiferent de cât plouă.

“Să nu mai aibă fluctuaţii şi să poată fi prinsă în bugetul societăţii de la începutul anului sau premergător anului, atunci când îşi fac bugetul. Eu cred că se poate face o astfel de analiză la CUP Dunărea. Să se ajungă la o medie de x lei pe lună. Că plouă, că nu, societatea să ştie că are o sumă fixă de plătit. Şi în forma asta nu îi mai dereglează bugetul”, a conchis consilierul judeţean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro