Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Investitorii italieni deruleaza in Braila afaceri de sute de miliarde de lei

O radiografiere succinta a rezultatelor economice raportate de catre societatile cu capital integral sau partial italian indica faptul ca majoritatea au incheiat anul financiar 2004 cu profit. Aria de interes a oamenilor de afaceri italieni vizeaza majoritatea ramurilor industriale dezvoltate de-a lungul timpului in Braila insa se concentreaza preponderent pe sectorul agricol, comert, confectiile textile si fabricarea incaltamintei. In ceea ce priveste structura capitalului acestor societati, date statistice indica faptul ca valoarea capitalului social subscris si varsat se cifreaza la aproape 123 miliarde lei, majoritatea privat strain. Din totalul de 54 de firme la care persoane fizice sau juridice din Italia sint actionari sau asociati, 14 isi desfasoara activitatea in sectorul agricol si industrie alimentara, in timp ce 12 s-au orientat spre comert, fie en gros, fie en detail, iar 7 spre confectii textile, fabricarea incaltamintei - 4 societati si industria de prelucrare a lemnului - 4 societati. Celelalte sectoare de activitate reprezentative afacerilor investitorilor italieni sint constructii, metalurgie, transport, turism si nu in ultimul rind servicii in domeniul sanatatii. De altfel, din totalul cifrei de afaceri inregistrata la nivel local de toti agentii economici italieni - 1300 miliarde lei -, mai mult de jumatate provine din sectorul agricol -industrie alimentara. Cele 14 firme cu activitate in acest sector au raportat o cifra de afaceri de circa 640 miliarde lei insa profitul net realizat a fost de doar 20 miliarde lei.
La capitolul datorii catre bugetul consolidat al statului, firmele italienilor au acumulat un debit total de circa 7 miliarde lei din care 3,4 miliarde lei datorii la bugetul asigurarilor de sanatate, 2,4 miliarde lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 739 milioane - bugetul asigurarilor pentru somaj si 478 milioane - bugetul de stat. Pentru cei mai mari datornici asa cum este cazul "Vieme Prod" cu 5,75 miliarde lei, "Arteferro" cu 805 milioane lei sau "Doria Confezioni" - 388 milioane lei, Ministerul Finantelor a demarat deja procedura de instiintare de plata sau chiar de executare silita in vederea recuperarii acestor sume.

Cifra de afaceri impresionanta pentru sectorul agricol - 559 miliarde lei

In sectorul agricol, cea mai mare cifra de afaceri a fost raportata de firma "Agrimon", la care asociati persoane juridice apar doua societati din Italia: "Agroalimentare dei Fratelli Monaldi" si "Petritoli Contrada Liberata". Firma braileana, la care sint angajate aproape 260 persoane, are un capital social de 6,49 miliarde lei si a realizat in 2004 un profit de circa 16 miliarde lei, raportat la o cifra de afaceri de 559,3 miliarde lei. Important de mentionat este ca unitatea braileana nu inregistreaza datorii catre bugetul de stat consolidat.
In sectorul confectiilor reprezentative sint afacerile derulate de firmele "Mistral Confezioni" SA si "Mistral Due" SA, la care actionari sint persoane fizice din provinciile Pavia si Gorizia Italia. Cele doua societati pe actiuni au un capital social subscris varsat de peste 10 miliarde lei si aproape 1.500 de salariati. "Mistral Confezioni" a inregistrat o cifra de afaceri de 1,8 miliarde lei, in timp ce in cazul "Mistral Due" acelasi indicator a fost de 187,7 miliarde lei, impreuna firmele inregistrind un profit net de circa 3 miliarde lei.
In sectorul metalurgic, reprezentativa este afacerea derulata de "Arteferro Braila" SA, infiintata in anul 1998, la care actionari sint membri familiei Gonzato, precum si societatea "IND. I. A" SPA - Italia. Firma braileana are un capital social de aproape 64 miliarde lei, din care peste 2 milioane USD reprezinta participarea straina si a angajat peste 200 de persoane. In 2004, unitatea a inregistrat o cifra de afaceri de 171,6 miliarde lei si un profit net de 1,43 miliarde lei. Spre deosebire de societatile anterioare, "Arteferro" figureaza cu datorii totale la bugetul consolidat al statului in suma de 805 milioane lei, din care 130 milioane bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de sanatate - 202 milioane lei si 56 milioane - bugetul asigurarilor pentru somaj.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii