Mergi la conţinutul principal

Investitia de 1 miliard de euro de la Braila ar putea fi blocata

Grupul german E.ON, selectat de Termoelectrica, alaturi de Enel (Italia) pentru constructia unui grup energetic la Braila, nu va aloca fonduri pentru proiect inainte de rezolvarea problemei datoriilor companiei romanesti, a declarat, ieri, Martin Fischer, project manager din partea E.ON Kraftwerke. "Noi vom incepe ce ne-am propus, pentru ca speram ca Termoelectrica isi va rezolva problemele, dar ne vom opri cind ajungem la problemele legale, de infiintare a companiei mixte", a afirmat Fischer. El a adaugat ca din cauza datoriilor Termoelectrica activele platformei de la Braila sint sub sechestru, ceea ce poate bloca proiectul. "Termoelectrica isi doreste o participatie cit mai mare in acest proiect si nu cred ca va plati cu participatia sa in contul datoriilor. Datoriile Termoelectrica se pot, teoretic, deduce din valoarea activelor cu care intra in proiect, dar asta va duce la diminuarea participatiei companiei", a spus Fischer.
La rindul sau, directorul general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu, a declarat ca pe activele centralei de la Braila este instituit sechestru, din cauza datoriilor, de 2-3 ani, dar exista discutii cu autoritatile pentru rezolvarea acestei probleme.
Datoriile Termoelectrica se ridica la circa 400 de milioane de euro.
Sub sechestru sint si activele Termoelectrica de la Galati si Borzesti, unde societatea de stat a selectat alte companii cu care sa construiasca, in parteneriat, noi unitati de productie a electricitatii.
"Avem discutii cu statul legate de aceste probleme, iar una dintre solutii ar fi reesalonarea datoriilor si achitarea acestora din dividendele pe care le platim anual din profit", a spus Ungureanu.
El a adaugat ca in momentul in care autoritatile vor lua decizia de a reesalona datoriile, sechestrul pe active va fi ridicat, iar astfel vor putea fi create societatile mixte cu investitorii straini selectati.
Potrivit lui Fischer, crearea societatii mixte pentru proiectul Braila, intre E.ON, Enel si Termoelectrica este estimata pentru prima parte a anului viitor, iar constructia unitatii, investitie de circa un miliard de euro, va incepe in 2010 si va dura pina in 2014.
"Daca proiectul intirzie un an sau doi, din punctul meu de vedere nu este nici o problema, proiectul nu este periclitat", a spus Fischer.
Participatia E.ON in proiect este de 70%, in timp ce Enel detine 30%. Cele doua companii vor detine 90-95% din investitie, dar structura acesteia este inca subiect de discutii, la fel ca procentul care va reveni fiecarei companii din energia ce urmeaza sa fie produsa de viitoarea centrala de la Braila, avind o capacitate instalata de 800 MW si utilizind drept combustibil huila din import.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro