Mergi la conţinutul principal

Investigatii medicale gratuite si obligatorii

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca populatia intregii tari va beneficia de investigatii medicale gratuite, printr-un program care va incepe in noiembrie si se va derula pina la sfirsitului anului 2007.
Potrivit ministrului, programul are ca scop crearea unei imagini asupra necesitatilor medicale reale din Romania, rezultatele lui urmind sa serveasca drept baza a alocarii banilor in diverse alte programe medicale.
"Scopul este sa vedem cum alocam de acum inainte fondurile. Vom sti care este populatia predispusa la anumite boli si cum facem prevenirea pe anumite categorii de populatie. Costa mai putin sa previi decit sa tratezi. Cetateanul trebuie sa inteleaga ca acest program este in primul rind in beneficiul lui", a spus Nicolaescu.
Ministrul a precizat ca evaluarea starii de sanatate se va face la nivelul intregii populatii a Romaniei, indiferent daca persoanele beneficiare au sau nu calitatea de asigurat.

Nicolaescu crede ca 9000 miliarde de lei vechi sint de ajuns

"Programul este finantat din bugetul Ministerului Sanatatii. Daca il suportam din cel al asigurarilor sociale de sanatate, ar fi fost deturnare de fonduri, pentru ca am fi platit si pentru neasigurati. Suma estimata este de 9.000 de miliarde (de lei vechi, n.r.). Banii provin din taxa de viciu in acest an, pentru ca am strins mai mult decit ne asteptam. Sint bani alocati pe 14 luni, 1 noiembrie 2006 - 31 decembrie 2007, distribuiti in mod egal", a declarat acesta.
Nicolaescu a spus ca o actiune de asemenea amploare nu a fost in Romania de peste 60 de ani si ca suma alocata este foarte mare. El a sustinut ca se impunea acest program, pentru ca in prezent in Romania se concep programe de sanatate fara a se dispune de o baza stiintifica. Banii vor acoperi costurile campaniei de informare a populatiei, includerea medicilor de familie in program, programele informatice puse gratuit la dispozitia acestora, setul de analize paraclinice facute la recomandarea medicului de familie si dotarile de tehnologie a informatiei.
"Vom scrie fiecarui cetatean al Romaniei in ce consta programul. Neasiguratii pot merge la ce medic de familie prefera. Vom avea etape de evaluare din trei in trei luni. Daca laboratorul nu respecta normele de acreditare, e pasibil de sanctiuni. La fel, cetatenii care nu intra in program sau nu respecta pasii prevazuti. N-am hotarit inca ce constringeri vom aplica asupra celor ce nu vor sa respecte programul", a aratat Nicolaescu.

Asteptati acasa plicul cu tichetul de analize

Acesta a adaugat ca in prima faza cetatenii vor primi o scrisoare de informare, insotita de un tichet personalizat cu care sa se prezinte la un medic de familie, precum si tichetele pentru analizele paraclinice. Toate aceste tichete vor contine codul numeric personal al cetateanului, a spus ministrul.
De la medicul de familie, cetateanul va merge cu o recomandare sa-si faca analizele paraclinice prescrise, se va intoarce cu rezultatul la medicul de familie si daca acesta considera ca sint necesare investigatii suplimentare, il trimite la medicul specialist. Concluziile celui din urma trebuie sa ajunga tot la medicul de familie, a spus Nicolaescu.
"Ca sa inlatur speculatiile ca s-ar face afaceri cu laboratoare private, va spun ca toate aceste analize se vor face numai la institutii publice, adica spitale. Asa ajutam si spitalele prin finantare suplimentara. Vom realiza si puncte de investigare volante in teritoriu, cu echipe specializate care se vor deplasa in rural", a spus ministrul.
El a aratat ca va cere sprijinul mediatorilor comunitari sanitari si al primarilor pentru persoanele care nu figureaza in evidentele Serviciului Informatizat de Evidenta a Persoanei, pentru ca nu au acte. Potrivit ministrului, persoanele care au constringeri religioase care nu le permit investigatii medicale se va incerca atragerea macar pe partea de profilaxie. Programul va stabili si dimensionarea activitatii spitalelor in care se vor efectua aceste analize, a mai spus Nicolaescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro