Mergi la conţinutul principal
Promisiunile lui Chiriac pentru 2019

Investiţii masive în Spitalul Judeţean

• Francisk Chiriac susţine că în 2018 s-a concentrat pe reabilitarea drumurilor judeţene, segment unde lucrurile au evoluat, iar anul viitor se va dedica exclusiv sectorului Sănătate • în acest context, Chiriac a prezentat pe scurt investiţiile pe care le are în plan pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila • tot cu această ocazie, şeful Consiliului a vorbit despre problema lipsurilor de medicamente şi materiale sanitare, precizând că problema se datorează lipsei banilor, dar şi posibilităţii ca personalul medical să fure • acesta susţine că se vor aloca 2,8 milioane lei de la Casa de Asigurări numai pentru medicamente, iar în curând va încerca implementarea unui sistem care să stopeze furturile

 

După fix un an de la apariţia în presă a primelor lipsuri din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, perioadă în care conducerea unităţii sanitare dezminţea orice astfel de informaţie, cineva recunoaşte stocurile goale de medicamente. Este vorba despre Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, care a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care a vorbit pe larg despre problemele spitalului. Şeful judeţului a mai adus în atenţia presei un alt subiect, la fel de grav ca lipsurile din spital, şi anume furtul de medicamente şi materiale sanitare. Chiriac a afirmat că lipsa medicamentelor din spital este consecinţa majorărilor salariale - decise, culmea, fix de partidul din care el face parte, iar pe Delia Râşnoveanu (managerul SJU) chiar a susţinut-o când se plângea public că are salariul foarte mic -, iar fondul lefurilor personalului medical a ajuns la 80%, un procent care, în realitate, există dinaintea creşterilor salariale. În prezent, potrivit social-democratului, spitalul are doar medicamente necesare în cazuri urgente, declarând că banala aspirină poate fi cumpărată de către aparţinători de la farmacie. Şeful judeţului îşi mai doreşte şi chiar va avea o discuţie în acest sens cu medicii şefi de secţie ca problemele ce apar în spital să fie remediate acolo, lăsând să se înţeleagă că “scăparea” în presă a acestor informaţii ce nu fac cinste conducerii SJU nu este în regulă. Pentru ca stocurile de medicamente de orice fel să fie din nou suficiente, Chiriac mizează pe nişte bani promişi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiind vorba despre 29 de miliarde de lei vechi pentru nişte servicii medicale prestate de spital şi neincluse în contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

“Ieri (miercuri - n.r.) am fost la spital, am stat 2 ore acolo şi am luat problema punct cu punct pentru a vedea ce este acolo. Într-adevăr, în momentul de faţă, deoarece n-au reuşit să aibă bani, spitalul merge doar cu medicamentele pe partea de urgenţă. Într-adevăr, nu sunt materiale gen aspirină în spital, în prezent. A avut loc o discuţie între conducerea Spitalului Judeţean şi Casa de Sănătate pe nişte servicii prestate de spital în anul 2018 pe spitalizarea continuă şi neincluse în contractul cu Casa. Se pare că CNAS a înţeles, este vorba de o sumă de 2,9 milioane lei, adică 29 de miliarde lei vechi, bani care vor intra, sperăm, cât de repede în conturile spitalului şi vor acoperi sau, mai degrabă, nu vor fi cheltuiţi decât pe completarea stocurilor de medicamente şi cele urgente, astfel încât în Spitalul Judeţean să existe aceste materiale”, a declarat Francisk Chiriac. Acesta şi-a continuat ideea spunând că în luna decembrie şi-a propus să aibă o şedinţă cu toţi medicii şefi de secţie în care o să le spună să-şi asume şi bucata de management a secţiei pe care o reprezintă, “astfel încât să avem o corelare foarte bună în ceea ce înseamnă cheltuiala materială, cheltuiala sanitară şi prestarea de servicii. Eu vă spun care este perspectiva noastră pe partea de investiţii şi îmbunătăţirea serviciilor pe investiţiile pe care le face Consiliul Judeţean”, potrivit lui Chiriac.

Lipsa de medicamente a fost recunoscută de şeful judeţului, însă nu vede o problemă în a cumpăra aspirinele de la farmacie. “Nu e o problemă de management, ci n-au existat bani decât pentru partea de urgenţă şi materialele sanitare pentru strictul necesar pentru fiecare secţie. O aspirină poţi să ţi-o cumperi şi de la farmacie. Fraxiparine au fost cumpărate. De la un furnizor s-au luat 10.500 de flacoane, de la un alt furnizor 300, de la altul 3.500 flacoane şi aşa mai departe. Sunt hârtii scoase din contabilitatea spitalului...O să facem o şedinţă cu toţi medicii şefi de secţie pentru că în momentul în care un medic trimite aparţinătorii la farmacie să cumpere medicamente şi există în spital, atunci e vina medicului. Şi trebuie să-şi asume şeful de secţie partea de management. Pacientul trebuie să se ducă la el să-i sesizeze problema. Dacă el nu rezolvă, nu poate, nu ştie sau nu vrea, atunci să renunţe la funcţia de şef de secţie şi o rezolvă conducerea spitalului”, a mai spus sursa citată.

Francisk Chiriac consideră că Spitalul Judeţean nu poate fi condus de o singură persoană, ci managerul trebuie să fie ajutat de directorul medical, directorul de îngrijiri medicale, medicii şefi de secţie şi asistentele şefe. “Un spital ar funcţiona foarte bine, din punctul meu de vedere, dacă asistentele şefe, medicii şefi de secţie şi un director medical şi-ar face treaba, spitalul ar merge fără manager. El ar veni doar de decor”, este opinia lui Chiriac.

Cât despre rezolvarea stocurilor pe zero de medicamente, şeful CJ a declarat că aşteaptă nişte bani de la CNAS pentru serviciile prestate de spital, dar neincluse în contract. În caz contrar, CJ va începe reabilitarea celor 3 corpuri de clădire componente SJU, în afara Maternităţii renovată recent, pentru a scădea costurile utilităţilor. Diferenţa de bani ar urma să fie folosită la cumpărarea de medicamente.

Cum vă spuneam la începutul acestui articol, lipsurile din unitatea spitalicească s-ar cauza majorării salariilor medicilor. Soluţia, susţine Chiriac, ar fi ca lefurile medicilor să fie plătite de Ministerul Sănătăţii, şi nu prin Casa de Asigurări, însă la un moment s-a contrazis singur (???), afirmând că ar fi aceiaşi bani, numai că vin pe filieră diferită, în concluzie nu ar exista un surplus financiar. “În momentul de faţă, plata salariilor a ajuns la 80%, conform legilor în vigoare, mărirea salariilor etc. Procentul de 20% este foarte mic pentru a acoperi tot ce înseamnă cheltuieli cu medicamente, utilităţi, hrană. Soluţia cea mai bună din punctul meu de vedere, ar fi ca banii de salarii să vină prin Ministerul Sănătăţii, nu prin Casa de Asigurări şi contract, astfel încât plata serviciilor să intre la medicamente, materiale sanitare. Este un proiect care este deja depus la Parlament. Dacă va trece, va fi o soluţie foarte bună. Că până la urmă, banii ăştia vin tot de la bugetul de stat. Fie că vin de la Casă, fie că vin de la Minister, sunt tot aceiaşi bani”, a declarat şeful CJ.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi la conferinţă dacă se adevereşte zvonul că actuala conducere a Spitalului Judeţean este cea mai slabă din ultimii 20 de ani, Francisk Chiriac a afirmat că se poate şi mai bine, însă medicii care susţin acest lucru “au făcut doar 3 internări şi 3 externări de la începutul anului şi au luat o leafă de 120 milioane pe lună. Productivitatea lui este foarte scăzută”, referindu-se la medicul chirurg Octav Georgescu, cel care a postat pe internet o poză cu doi oameni ai străzii ce dormeau pe holul Corpului B, în urmă cu câteva săptămâni. Chiriac a mai spus că Delia Râşnoveanu nu are de ce să plece din fruntea SJU, atâta timp cât nu există un raport care să demonstreze că este depăşită de problemele unităţii sanitare şi crede că, în prezent, managerul spitalului este victima unui sabotaj al unora dintre doctori. “Va pleca în momentul în care va considera dânsa sau când va fi un raport în care se arată că nu mai poate face faţă problemelor de acolo.  (...) Se pare că este şi un sabotaj din partea medicilor. Eu i-am recomandat doamnei manager să nu procedeze cum procedau fostele conduceri şi să împartă medicii în tabere. Toţi medicii trebuie să fie la unison cu conducerea spitalului, să găsească problemele şi să le rezolve împreună. Se pare că unii medici nu au înţeles, e mult de muncit în această problemă. Ea (Delia Râşnoveanu - n.r.) are senzaţia că se descurcă foarte bine şi are totul sub control. Dacă nu avea senzaţia asta, îşi depunea demisia şi pleca”, a mai spus sursa citată.

În ceea ce priveşte furtul de materiale sanitare, Francisk Chiriac a declarat că a găsit o soluţie, şi anume montarea unui sistem video de supraveghere pe toate holurile spitalului, “pentru că se tranzitează tot felul de persoane, dar şi de materiale din interior către exterior. Aaa, ce nu ştiaţi că se fură? Eu cred că da! Eu am informaţii că personalul medical fură. Este grav, asta e realitatea. Avem informaţii de genul cum sunt în presă: avem o sursă care ne spune că acolo nu ştiu ce se întâmplă şi nu funcţionează. Medicamentele nu pot fi furate, pentru că avem acel sistem implementat pe fiecare pastilă că se duce la pacient şi aşa mai departe. Medicamentele pot dispărea în momentul în care le ia asistenta şi nu i le dă pacientului. (...) Mai avem acest sistem care este foarte greu de implementat, al materialelor sanitare, şi aici mă refer la seringi, la vată, la ce vreţi dumneavoastră”, a mai comentat şeful CJ. Întrebat de susţinerea politică a actualului manager al SJU şi de răspunsurile “nu ştiu” pe care Râşnoveanu le oferă presei şi consilierilor judeţeni în şedinţe, sursa citată a replicat că “Am pus de fiecare dată degetul pe rană, dar se pare că lumea înţelege că eu pun degetul ca să acopăr rana. (...) Ce să-i spun Deliei Râşnoveanu? Să-şi dea demisia din partid ca să nu mai fie asumată politic? O să facă conferinţă de presă. O să aveţi nişte răspunsuri de la ea. Că va fi «Da», «Nu», «Nu ştiu» sau nişte răspunsuri mai mari, va fi răspunsul dumneaei. Această lipsă de comunicare cu presa i-am reproşat-o şi eu”.

 

Prioritatea lui Chiriac în 2019: Sănătatea

Consiliul Judeţean Brăila va pune «farul» pe Spitalul Judeţean de Urgenţă şi îşi va deschide portofelul pentru Sănătate în 2019, a mai spus preşedintele CJ, afirmând că, dacă anul acesta s-a concentrat pe reabilitarea drumurilor judeţene, unde a obţinut rezultate bune, iar o parte dintre proiecte vor continua fără probleme, în 2019 s-a hotărât să îşi îndrepte atenţia către segmentul Sănătate, pe care recunoaşte că l-a neglijat. În acest context, Chiriac a vorbit despre un plan pentru dezvoltarea spitalului la Brăila, investiţii, reabilitarea unor corpuri de clădire şi îmbunătăţirea serviciilor medicale.

Şeful judeţului a afirmat că în 2019 va face vizite mai dese, că va discuta cu medicii, cu cei din mangement, dar va solicita şi ajutorul celor din Consiliul de Administraţie şi chiar consilierilor judeţeni pentru a pune lucrurile în ordine. Chiriac a vorbit despre un plan de dezvoltare pe sănătate. “Avem planul de investiţii şi dacă ne ţinem de el sperăm să avem în curând un spital sănătos. Şi sperăm să avem şi acel moment în care spitalul să nu mai aibă nevoie de absolut nimic - şi aici mă refer la materiale sanitare şi medicamente -, dar discuţia asta va fi cu toţi medicii, cu toţi şefii de secţii, asumată. Plata salariilor, plata medicamentelor, a materialelor sanitare se poate efectua în mare parte din contractul cu Casa de Asigurări şi o să venim şi noi, Consiliul Judeţean, cu suport acolo unde este nevoie. Cam ăsta este planul”, a declarat Chiriac. Mergând mai departe, acesta a simţit nevoia de a detalia câteva dintre investiţiile pe care are de gând să le pună în operă la Spital. Chiriac a precizat că la Blocul Operator lucrurile se apropie de final şi că în curând acolo va funcţiona şi un inel de incendiu. “Undeva la mijlocul lunii ianuarie se va închide efectiv pentru că au fost probleme cu nişte uşi la nivelul constructorului şi a întârziat partea de închidere a celorlalte cinci săli de operaţii. Luna aceasta vor veni tot ce înseamnă echipamente - mese, lămpi şi ce mai au ei acolo. Sperăm că în primăvara anului viitor vom avea un bloc operator foarte utilat, foarte nou, în care medicii chirurgi să îşi desfăşoare activitatea aşa cum şi-o doresc ei şi aşa cum este normal”, a mai adăugat sursa citată. Acesta a mai punctat că se va acţiona şi pentru reducerea infecţiilor nosocomiale, aşa că le-a trasat reprezentanţilor spitalului ca de acum înainte să nu mai ascundă statistici care indică posibile probleme, cu riscul de a pierde astfel bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. La alte investiţii Chiriac a bifat faptul că s-a semnat contractul pentru reabilitarea centralelor termice de la Corpul A al spitalului, chiar dacă în această iarnă clădirile vor funcţiona cu aparatura de încălzire veche. Acesta susţine că primele centrale termice înlocuite vor fi cele care deservesc blocul operator şi ATI, iar după aceea şi celelalte. Tot în 2019 Chiriac a anunţat că se va termina expertiza pentru amfiteatrul spitalului.

 

Chiriac vrea ca Centrul de Radioterapie să fie gestionat de o firmă privată

Preşedintele CJ Brăila susţine că pentru Centrul de Terapie de la Oncologie planul este un soi de externalizare a serviciului. “Spitalul va închiria acea clădire, clar cu obiectiv Centru de Radioterapie. Am luat această decizie pentru că spitalul şi CJ Brăila nu au capacitatea de a investi într-o astfel de locaţie - pentru că sunt foarte mulţi bani, acele aparate costă foarte mult -, şi nu avem nici resursa umană. Vor trebui fizicieni, medici specialişti acolo. Ne interesează foarte mult ca această clădire să fie închiriată şi să aducem plusvaloare spitalului pe două paliere. O dată prin această chirie lunară. Bani care vor intra în conturile spitalului şi vor fi cheltuiţi doar pe medicamente şi materiale sanitare. De asemenea, toţi pacienţii care vor veni în centru pentru aceste investigaţii, vor fi trecuţi prin secţia de zi a secţiei de oncologie a spitalului şi SJU va câştiga nişte servicii în contractul cu Casa. Salariile medicilor vor fi plătite de firma privată. Dar nu este o externalizare, pentru că spitalul în momentul de faţă nu are astfel de secţie”, a precizat Chiriac. Sursa citată a dorit să adauge că nici celelalte corpuri ale spitalului nu vor fi ignorate.

În ceea ce priveşte Maternitatea, Chiriac a punctat că a avut discuţii la Ministerul Sănătăţii şi a fost informat în privinţa unui program amplu de achiziţionare a peste 1.000 de incubatoare ce vor fi distribuite spitalelor din ţară, astfel că la Brăila ar putea ajunge cel puţin 10 incubatoare noi în curând.

Cât despre Corpul B al SJU (fostul Spital nr.3), Chiriac a afirmat că este cel mai mare consumator de energie electrică şi apă, astfel că acolo se vor face investiţii astfel încât situaţia să se remedieze şi banii să poată merge în alte direcţii precum achiziţia de medicamente. “Am dat drumul la DALI pentru reabilitare şi încercăm să găsim soluţii de eficientizare. Schimbăm centrala, începem cu partea de schimbat fire, pentru că sunt toate pe cupru. Facem lucruri sănătoase, exact cum le-am face la noi acasă. Când spun DALI, reabilitare, înseamnă că schimbăm absolut tot. Vom merge pe recomandările proiectantului, cu avizul ministerului Culturii, nu facem nimic ilegal. Apropo, la Corpul A am semnat contractul pentru DALI pentru partea de electricitate. Adică reamenajare şi îmbunătăţire a tot ce înseamnă curent electric acolo, pentru că sunt echipamente care consumă foarte mult, iar reţeaua este din 1970”, a conchis Chiriac.

 

Planurile lui Chiriac pentru 2019, trase la indigo cu cele pentru 2018

Aceleaşi promisiuni despre prioritatea sistemului sanitar brăilean pentru Consililiul Judeţean au fost făcute de Francisk Chiriac şi în luna ianuarie 2018. Într-o conferinţă de presă din acea perioadă, preşedintele CJ a afirmat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila este prioritar în acest an, în 2018. Reabilitarea corpurilor componente ale unităţii sanitare, reabilitarea centralelor termice, dar şi punerea la punct a sistemului de alimentare cu energie electrică, erau doar câteva dintre ele. Tot în acea conferinţă de presă, Chiriac a afirmat că starea fizică a fostului Spital 3 (corpul B) este dezastruoasă şi că, în viitorul apropiat, clădirea va trece printr-un proces de reabilitare, înaintând chiar şi un termen: în cursul anului 2018.

Două luni mai târziu, în martie 2018, preşedintele CJ a reluat planurile sale pentru anul 2018: asfaltarea a sute de kilometri de drum judeţean, ridicarea la standarde europene a trei dintre corpurile Spitalului Judeţean, finanţarea disciplinelor sportive în frunte cu handbalul feminin etc. Cam aşa s-au prezentat, pe hârtie, principalele planuri de început de an ale lui Chiriac, la scurt timp după aprobarea bugetului judeţului pentru 2018.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro