Mergi la conţinutul principal

Investiţii de peste 3,5 milioane de euro la Bordei Verde

• autoritatea locală a anunţat în SEAP că vrea să iniţieze procedura de achiziţie publică pentru 4 contracte consistente ca valori şi importante pentru comună • este vorba despre modernizarea de străzi, realizarea unor platforme de gunoi, amenajarea unui parc şi a unei scene în comună şi construirea şi dotarea unui cămin cultural • toate se ridică la o valoare estimată de puţin peste 16 milioane de lei, fără TVA, echivalentul a mai bine de 3,5 milioane de euro • finanţarea a fost gândită prin accesarea PNDL

 

Planuri investiţionale majore anunţate pentru comunităţile arondate comunei Bordei Verde. Primăria de acolo a anunţat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) intenţia de a derula pe viitor 4 mari investiţii pentru implementarea cărora va fi necesară selecţia firmelor contractoare. Impresionante sunt sumele alocate acestor investiţii, în total peste 16 milioane lei, fără TVA, echivalentul a circa 3,5 milioane de euro. Cea mai mare revine planului “Modernizare străzi în localităţile Bordei Verde, Lişcoteanca şi Gabrielescu” - 10,797 milioane lei, fără TVA (2.367.780 euro), urmat de planul invetiţional “Înfiinţarea a trei platforme de gunoi în comuna Bordei Verde” - 2,154 milioane lei (472.391 euro), “Amenajare parc şi scena în comuna Bordei Verde” - 1,24 milioane lei (272.052 euro) şi ultimul “Construire şi dotare casă de cultură” are o valoare estimată de 1,84 milioane lei (404.392 euro).

Cu privire la planul investiţional anunţat în SEAP, viceprimarul de la Bordei Verde, Aurel Petrea, a explicat că finanţarea pentru proiectele anunţate a fost gândită prin prisma accesării Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). “Programul investiţional este bazat pe PNDL, dar în măsura în care nu toate proiectele, să zicem, primesc finanţare suntem hotărâţi să căutăm şi alte surse de finanţare. Ne dorim ca toate proiectele să obţină finanţare şi să debuteze anul acesta, dar depinde în mare măsură de alocările prin PNDL. Oricum noi avem prevăzut şi aprobat în bugetul comunei sumele reprezentând partea locală de cofinanţare aşa cum prevede regulamentul PNDL”, ne-a declarat sursa citată, adăugând că nu ar fi nici o problemă dacă, printr-o minune, toate şantierele ar fi deschise în acelaşi timp, rezolvată fiind în prealabil problema finanţării.

Potrivit anunţurilor din SEAP, în cazul a două dintre proiecte (modernizarea străzilor şi cel privind amenajarea parcului şi a unei scene) s-a estimat începerea procedurii undeva în cursul lunii august, în timp ce pentru luna septembrie ar fi programate contractele pentru platformele de gunoi şi construirea casei de cultură. În toate cele 4 proiecte tipul procedurii alese pentru atribuirea contractelor este “Cererea de ofertă - procedură simplificată”.

 

Brăila a cerut prin PNDL finanţare de circa 800 milioane lei

De precizat că PNDL se finanţează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Dezvoltării. De fapt, regula jocului este următoarea: contractorii ar trebui să suporte din buzunarul propriu lucrările pe care le vor executa, urmând a-şi recupera banii pentru munca prestată, în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat, precum şi de la bugetele locale reprezentând partea de cofinanţare locală.

Reamintim că în primăvara acestui an, prezentă la Brăila, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene a abordat tema finanţărilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). “În judeţul Brăila, pentru a două etapă a PNDL avem solicitări de peste 800 de milioane lei, din care estimăm că se vor primi peste 600 milioane de lei”, declara în aprilie oficialul de la Dezvoltare.

În perioada 2015 - 2019, judeţul Brăila are 71 de obiective de investiţii incluse în PNDL, în valoare totală de peste 370 milioane de lei.

A două etapă a PNDL are trei componente: regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, modernizarea satului românesc şi infrastructură la nivel judeţean.

La nivel naţional, în total, pentru PNDL, primăriile şi consiliile judeţene au depus peste 12.000 de cereri de finanţare, în valoare de peste 70 miliarde de lei, depăşind practic cu mult bugetul alocat, de 6,6 miliarde euro, credite de angajament şi 22,2 milioane euro, credite bugetare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro