Mergi la conţinutul principal

Investiţie neruşinată la Colegiul Bălcescu

• este vorba despre un proiect investiţional care vizează realizarea unei cabine WC pentru persoane cu dizabilităţi în corpul C1 al Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, respins deocamdată de consilierii municipali, din pricina costului ridicat • valoarea investiţiei a fost propusă la 102.343,55 lei cu TVA, din care proiectarea 26.180 lei cu TVA • subiectul a stârnit contre dure între consilieri, ajungându-se la comparaţii cu alte investiţii făcute la nivelul municipiului

 

Un proiect propus de Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” pentru a primi finanţare din partea municipalităţii a fost aspru criticat, recent, în cadrul CLM Brăila. Este vorba despre realizarea unei cabine WC speciale în cadrul grupurilor sanitare existente în corpul C1 al colegiului, pentru a deservi nevoilor persoanelor cu dizabilităţi. Mai exact, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv, cu un cost destul de ridicat, motiv pentru care proiectul a fost în cele din urmă respins. Practic, valoarea totală a obiectivului de investiţii, aşa cum a fost propus spre aprobare, se ridica la 102.343,55 lei cu TVA din care Construcţia plus

Montajul - 54.948,33 lei cu TVA, cu o implementare de 3 luni. Din raportul proiectului aflăm că proiectarea a fost realizată de către SC VALPIC SRL Brăila. De altfel, cheltuielile pentru proiectare şi asistenţă tehnică înseamnă 41.747 lei cu TVA, din care 26.180 lei cu TVA doar proiectarea, lucru care i-a scandalizat pe unii consilieri. Mai trebuie subliniat şi că proiectantul a analizat şi a venit cu două soluţii tehnice, iar cea de-a doua ar fi însemnat un proiect şi mai scump, cu o valoare totală de 270.910 lei cu TVA. Primarul Marian Dragomir a subliniat la începutul dezbaterilor acestui punct, că a fost de acord să îl iniţieze şi să permită intrarea sa pe ordinea de zi, tocmai pentru a da un exemplu de “aşa nu”. Primarul a dorit să facă un scurt istoric al acestui deziderat.

În data de 28.04.2020, liceul transmite raportul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea investiţiei (...) cu valoarea de 110.471,85 lei. Am dat o rezoluţie prin care am considerat că suma este exagerată pentru realizarea sau pentru amenajarea unei singure cabine WC pentru persoanele cu dizabilităţi, în cadrul cabinelor deja existente. Liceul a reanalizat şi pe 25.05.2020 se retransmite devizul refăcut, de data aceasta în sumă de 102.343,55 lei. Sunt iniţiator la acest proiect pentru că am vrut ca lucrurile să meargă mai departe, să înţeleagă şi unii proiectanţi, poate şi unii din conducerea liceului, dar mai ales cei care au atribuţii contabile - economice, că aceste sume sunt pur şi simplu exagerate! Şi să nu mai vină cu astfel de lucruri în faţa Consiliului Local! Peste 1 miliard de lei vechi pentru amenajarea unei singure cabine WC pentru persoane cu dizabilităţi, din punctul meu de vedere este o sumă exorbitantă!”, a declarat Dragomir, care a criticat şi faptul că proiectarea a costat peste 22.000 lei fără TVA, în timp ce execuţia proiectului se ridică la 45.000 lei.

Edilul-şef le-a transmis consilierilor că este la latitudinea lor dacă aprobă sau nu acest proiect, cu precizarea că Primăria Brăila susţine astfel de iniţiative, care sunt necesare, dar la preţuri acceptabile.

 

Ce presupunea proiectul

Conducerea Colegiului Naţional a specificat, potrivit documentaţiei ataşate proiectului, că o asemenea investiţie este necesară deoarece, în niciunul dintre corpurile de clădire pe care le deţine unitatea de învăţământ, nu există un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilităţi. Însă ce presupunea această intervenţie? La capitolul “Caracteristici principale ale proiectului şi ale construcţiei”, se precizează că discutăm despre o construcţie deja existentă, unde ar urma să se amenajeze o cabină WC specială pentru persoane cu dizabilităţi. Concret: “Structura constructivă - structura de rezistenţă a construcţiei existente este zidăriei portantă din cărămidă GVP cu stâlpişori şi centuri din beton armat, planşee din beton armat, fundaţii continue din beton armat sub pereţii subsolului. Investiţii propuse - desfiinţarea parţială a unor pereţi de compartimentare, execuţia unui perete de compartimentare din gips - carton, mărirea unui gol de uşă spre zona cabinei WC specială. Regim de înălţime - subsol tehnic, parter şi etaj”, sunt câteva elemente tehnice punctate în referatul proiectului.

 

Contre şi critici în şedinţă vizavi de costurile prea mari ale cabinei WC

Consilierii municipali au fost în mare parte de acord cu poziţia primarului Marian Dragomir, chiar dacă au avut şi alte lucruri de obiectat. Spre exemplu, Dan Păun (PPUSL) a afirmat că nu vede oportunitatea acestui proiect, atât timp cât în prezent în unitatea de învăţământ respectivă nu sunt elevi cu dizabilităţi, cadre didactice sau personal auxiliar aflat într-o astfel de situaţie. Acesta a criticat suma solicitată pentru partea de proiectare, considerând că este neruşinat de mult” ba mai mult, a afirmat că îi este “jignită inteligenţa”. Pe de altă parte, primarul Marian Dragomir a afirmat că legislaţia obligă realizarea de astfel de toalete, ba mai mult că ele sunt necesare, dar la alte costuri.

PSD-istul Sorin Boşneag a punctat că a gestionat la un moment dat realizarea unui grup sanitar la un hotel de trei stele şi că investiţia s-a ridicat la 10 - 12.000 lei, însă fără proiectare, făcând precizarea că i se pare oportună amânarea proiectului pentru reanalizarea costurilor. Şi consilierii liberali au anunţat că se vor abţine la acest proiect, însă au criticat că PSD-iştii nu au fost la fel de atenţi atunci când au cheltuit bani pentru realizarea unor garduri la cimitire. De altfel, liberalul Petrică Popa a confirmat că nici consilierii PNL nu sunt de acord cu costurile propuse în proiect şi că în opinia sa, ar trebui făcute verificări din partea personalului Primăriei pentru a se concluziona dacă este o investiţie scumpă sau ieftină, însă a criticat faptul că primarul a iniţiat proiectul şi a permis să intre pe ordinea de zi, în condiţiile în care le-a transmis consilierilor că nu îl susţine.

Singurul consilier municipal ce a luat apărarea proiectului Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” a fost PND-istul Bogdan Botea, care a afirmat că în opinia sa costurile sunt justificate. Acesta a precizat că a analizat proiectul şi că lucrările ce urmează să fie realizate nu sunt deloc simple, ba mai mult, că materialele folosite nu sunt ieftine. Acesta chiar şi-a anunţat colegii că are de gând să voteze “pentru” şi i-a rugat să pună în balanţă situaţia cu alte sume mari cheltuite pentru realizarea altor obiective.

“Într-adevăr, atât costă această investiţie şi sunt costuri estimative explicate de proiectant. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, dacă vă amintiţi, cu sensurile giratorii, unde proiectantul nu explica costurile. Cu supraîncărcarea costurilor la asfaltări, unde s-au făcut peste standarde de două ori şi jumătate. Şi acum, ne cramponăm la realizarea unei toalete pentru persoane care chiar au nevoie? Pentru că va începe anul şcolar în septembrie şi aceste persoane nu vor avea minim standard la acea unitate de învăţământ. Deci după ce am construit cu 250.000 euro Centrul de Informare din spatele cinematografului Central, în mandatul precendent, acum stăm cu acul pentru 86.243 lei?! Să respingem un asemenea proiect mi se pare o lipsă de empatie, în primul rând, pentru persoanele care se află în această situaţie! (...) Când au fost plătiţi 40.000 euro pentru o statuie nu v-a fost jignită inteligenţa?! Acum vă este jignită inteligenţa?!”, a declarat Botea.

Viceprimarul Alexandru Jantea a ţinut să aibă de asemenea o intervenţie şi să sublinieze că nu se pune problema realizării unei construcţii de la zero, aşa cum a precizat PND-istul, că nu sunt lucrări structurale intense, ci doar o recompartimentare a toaletelor existente. De asemenea, a ţinut să adauge şi că sensurile giratorii realizate în Municipiul Brăila sunt în conformitate cu legislaţia în vigoare, au fost verificate de Curtea de Conturi, chiar realizate prin finaţare PNDL, deci verificate şi de Guvern.

Liberalul Constantin Sârbu, preşedintele şedinţei ordinare a CLM Brăila din 30 iunie, când s-a dezbătut proiectul, a comparat costurile realizării acestei cabine WC cu o garsonieră în Brăila. 

În cele din urmă, proiectul a fost respins cu 1 vot “pentru” din partea PND-istului Bogdan Botea, 13 voturi “împotrivă” şi 10 abţineri. Precizăm că membrii CLM nu au votat neapărat în funcţie de culoarea politică, aşa cum se întâmplă deseori, ci şi-au exprimat opţiunile după cum au considerat de cuviinţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro