Mergi la conţinutul principal

Invazia cersetorilor

Zeci de cersetori au impinzit strazile orasului. Ii vedem peste tot: la intersectii, la iesirea din supermarket, in piete, linga biserici, linga cimitire, linga magazine, pina si linga centrele de preparat covrigi. Copii sau adulti, in unele cazuri chiar familii intregi, cersetorii ii agaseaza pe braileni cerindu-le bani, mincare, pupindu-le pantofii sau masinile, stergindu-le parbrizele autoturismelor cu sau fara acordul conducatorilor auto. Adultii care cersesc invoca faptul ca au multi copii acasa, iar cei mici spun ca nu au ce sa manince. Printre cersetori se afla deasemenea, virstnici si persoane cu handicap.
Sunt situatii cind persoanele care cersesc isi stabilesc zone de actiune care nu pot fi incalcate de alti cersetori. Asa se explica faptul ca in str. Plantelor vedem mereu aceleasi chipuri care sterg parbrizele sau ca in zona cuprinsa intre cofetaria Select si Biserica Greaca aceeasi sunt copiii care cersesc.
Potrivit art. 326 din Codul penal, fapta persoanei care avind capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului cerind ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani. Legea nr.272/2004 vine cu precizari in cazul minorilor care sunt fortati sa cerseasca. Astfel, art. 132 prevede ca indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani. Deasemenea, recrutarea ori constringerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca faptele sunt savirsite de un parinte pedeapsa poate ajunge pina la 7 ani de inchisoare cu interzicerea unor drepturi.
Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate de biroul de presa al Politiei, singurele masuri care sunt luate in privinta cazurilor de cersetorie sunt avertismentul si amenda. "Exista o patrula care actioneaza zilnic si urmareste prevenirea acestui fenomen. Lucratorii actioneaza in zona pietelor, a intersectiilor, a cimitirelor. Pe majoritatea dintre cersetori ii cunoastem. In prima faza li se da avertisment si apoi se aplica amenzi, potrivit legii nr. 61/1991. Exista unele persoane care au cite 7,8 amenzi pe care, de obicei, nu reusesc sa le achite. Potrivit legislatiei actuale, neplata amenzii nu mai poate fi transformata in zile de munca in folosul comunitatii si nici in zile de detentie, cum era odata", ne-a declarat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al IPJ Braila.

Centrul de zi pentru copiii saraci va fi construit pina la vara

Potrivit declaratiilor conducerii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), fenomenul se poate diminua considerabil prin infiintarea Centrului de zi pentru copiii saraci, sarcina prevazuta si in legea 272/2004. Astfel, copiii care provin din familiile cu o situatie precara, vor putea fi gazduiti in acest centru, astfel incit sa nu mai umble pe strazi fara nici un Dumnezeu. Aici ei vor primi o masa calda si vor avea si unde sa isi faca lectiile, in cazul in care merg la scoala. Seara se intorc acasa, in mijlocul familiei. Daca nu se pot integra in sistem, atunci trebuie sa intervina DGASPC si Politia. "Este problema noastra, a tuturor, dar fiecare are competentele lui in rezolvarea acesteia. Potrivit legii nr.272/2004, centrele de zi se infiinteaza de catre primarii. In Braila nu exista asa ceva in acest moment, si pot spune cu certitudine ca se simte nevoia unui amplasament de acest fel. Aceasta este o problema sociala. Trebuie sa se implice in primul rind, primaria, sa realizeze o evaluare initiala, sa intocmeasca un plan de servicii si sa actioneze astfel incit copilul sa nu mai stea in strada, sa nu mai cerseasca. Masurile constau in construirea centrului de zi pentru copii, acordarea unui ajutor social. In cazul in care aceste cai sunt epuizate si nu s-au obtinut rezultate, atunci suntem sesizati si intervenim noi cu o masura de protectie speciala. De regula, parintii copiilor care se afla in aceasta situatie refuza astfel de masuri. Acordarea unui serviciu de zi ar inlatura aceasta problema. Ne-am propus ca impreuna cu primaria si cu un organism privat autorizat sa ridicam un centru de zi sa diminuam o parte dintre problemele sociale generate de acest fenomen. Acum discutam termenii protocolului", a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Fata de toata aceasta situatie, conducerea Primariei Braila a precizat ca este important sa se evite institutionalizarea copiilor. In masura in care se poate, acestia trebuie sa se dezvolte inn mijlocul familiei si acolo unde sunt probleme sa se procedeze la consiliere. "Primaria intervine in sprijinul familiilor cu situatii dificile prin acordarea de ajutoare de urgenta acestor familii, mese gratuite la cantina de ajutor social, tocmai pentru a evita astfel de fenomene. Bineinteles ca avem obligatia de anul trecut de a infiinta un centru de zi. Aceasta inseamna ca acesti copii vor fi gazduiti pe timpul zilei in acest centru, vor beneficia de o masa iar seara se vor intoarce acasa. De curind, am cazut de acord cu directorul Alexandru Sculschi de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sa colaboram pentru a infiinta acest centru chiar cu sprijinul institutiei pe care o conduce dumnealui. Aceasta deoarece Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are un buget indestulator de 250 de miliarde lei. La noi, la primarie, personalul care se ocupa de activitatea de asistenta sociala nu depaseste 24 de oameni. In acest moment nu avem nici un spatiu disponibil. Centrul inseamna reabilitarea unei cladiri, amenajare, angajare de personal si presupune un efort financiar mare din partea bugetului local. In urma discutiilor purtate cu domnul Sculschi, pot spune ca pina la vara vom infiinta acest centru", ne-a declarat primarul Constantin Cibu. Acesta este insa, sceptic in legatura cu tinerii care provin din centrele de plasament, care nu mai sunt demult copii, sunt apti de munca si care in loc sa lucreze, prefera sa umble aiurea pe strazi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro