Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Invataturile lui Ciolos

De o saptamina, Ministerul Agriculturii este in atentia opiniei publice pentru doua chestiuni extrem de delicate: implicarea a doi fosti ministri intr-un scandal de coruptie si activarea de catre Uniunea Europeana a clauzei de salvgardare pentru Agentia de Plati si Interventii. Ambele scandaluri au zdruncinat din temelii institutia, ramasa intr-o clipita si fara ministru, si fara credibilitate. In focul evenimentelor, insa, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut o miscare inspirata, menita a da sperante agricultorilor si a mai spala din rusinea institutiei. A numit in functia de ministru un specialist recunoscut in tara, dar si la Bruxelles, neinregimentat politic - Dacian Ciolos. Sint convinsa, Ciolos nu va reusi sa faca minuni in agricultura si sa rezolve peste noapte noianul de probleme in care e scufundat ministerul de atitia ani de zile. Dar sa fie clar, la Bruxelles, numirea lui va mai netezi putin imaginea sifonata a ministerului roman.
Eu, personal, am incredere in el. L-am intilnit de citeva ori, in 2004, pe cind lucra la teza de doctorat. Isi alesese tema "Structurarea organizatiilor agricole profesionale in Romania", si a venit la Braila pentru a sta de vorba direct cu membrii Asociatiei Producatorilor Agricoli APA. Specialist in Politica Agricola Comuna (PAC) si consilier in cadrul Delegatiei Comisiei Europene - Departamentul Agricultura, prin sfaturile sale, Ciolos a ajutat enorm atunci fermierii nostri ingroziti de perspectiva aderarii, iar intilniri asemanatoare a avut in toata tara.
In plus, in anii in care a lucrat efectiv in Minister (din 2005), mai intii in functia de consilier al ministrului Gheorghe Flutur, si mai apoi subsecretar de stat, a cunoscut si cealalta fata a Agriculturii, birocratia, dosarele, modul de lucru oficial. O asemenea experienta, din ambele tabere, cred eu, il recomanda pe deplin pentru rolul pe care si l-a asumat. Mai ales ca si l-a asumat in cunostinta de cauza - Ciolos stie ce inseamna agricultura europeana, ce inseamna subventii comunitare, dar mai ales stie rigurozitatea si corectitudinea solicitate de Comisie cind e vorba de bani europeni. "Obiectivul meu principal la conducerea ministerului este evitarea clauzei si sint optimist ca putem reusi. Daca nu credeam, nu acceptam aceasta functie", a fost prima lui declaratie in calitate de ministru.
Dar cine credeti ca a fost primul care a criticat acest optimism? Ei bine, social-democratul Ilie Sirbu. Si e de inteles, daca ne gindim cite zile fripte i-a facut Ciolos, in 2004, pe cind Sirbu era ministru, iar el consilia asociatiile fermierilor din tara sa se uneasca si sa devina o forta. Dar, mai ales, ii invata, atunci, pe fermieri, cum sa lupte pentru a-si cere si apara drepturile atit in tara, cit si la Bruxelles. Ei bine, si din acest punct de vedere, cred eu, Ciolos va incerca acum sa isi duca la buna indeplinire mandatul. Pentru ca, sint convinsa, fermierii nu au uitat ceea ce, in urma cu 3 ani, ii invata cu atita daruire. Iar activarea clauzei de salvgardare va insemna, in primul rind, pierderea unor drepturi importante pentru agricultorii romani.
Categorie articol: 

Comentarii